Winnaar Hebban Thrillerprijs 2023

Winnaar Hebban Thrillerprijs 2023: De Ripper connectie - Gerrit Barendrecht

Op 26 mei gingen de thrillerweken 2023 van start. Dat betekent ook dat de winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2023 bekend is!

Hebban Thrillerprijs 2023

De Hebban Thrillerprijs werd dit jaar voor de vierde keer uitgereikt en is de enige juryprijs voor het spannende boek met een grote invloed van lezers. Meer dan honderd leden van de lezerscommunity beoordeelden eerst een longlist met vijftien oorspronkelijk Nederlandstalige thrillers. Dat resulteerde in een shortlist met nog maar vijf kanshebbers… En nu is dan eindelijk de winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2023 bekend!

Katz & De Morsain 3 – De Ripper connectie – Gerrit Barendrecht

Winnaar Hebban Thrillerprijs 2023: De Ripper connectie - Gerrit Barendrecht

De Ripperconnectie is het derde deel uit de serie Katz & De Morsain. Het is december 1889. Ida werkt tijdelijk in Londen en gaat mee op een slumming party in Whitechapel, de wijk waar net gruwelijke moorden zijn gepleegd door Jack the Ripper. Even raakt ze haar groep kwijt en op dat moment wil iemand haar kwaad doen. Gelukkig heeft ze een knuppel bij zich om zichzelf te beschermen! Het enige wat ze kwijtraakt is haar hoedje, maar daar kan ze prima mee leven. Ida doet aangifte en niet veel later keert ze terug naar Amsterdam.

Eenmaal terug in Amsterdam wordt er een hevig toegetakelde prostituee gevonden, op een manier die onmiskenbaar het gruwelijke werk van Jack the Ripper is. Duidelijke zaak zou je zeggen, ware het niet dat het slachtoffer niet in de straten van Londen ligt, maar in een steeg in Amsterdam. Heeft de schrik van Whitechapel zijn werkterrein verlegd naar onze hoofdstad? Alles wijst die kant op wanneer het bloed blijft vloeien. Maar dan wordt duidelijk dat de moordenaar zich op één persoon in het bijzonder richt…

Nog nooit was de inzet zo hoog en zo persoonlijk voor journalist Ida de Morsain en inspecteur Julius Katz. En hun tegenstander was nog nooit zo ongrijpbaar, zo wreed en zo berucht. Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff.

Katz & De Morsain 3 – De Ripper connectie kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

De jury over De Ripper connectie

‘Feit en fictie worden door Gerrit Barendrecht vermengd tot een heel geheel eigen verhaal. De Ripper connectie ademt sfeer en beschrijft in toegankelijk proza het leven in Amsterdam aan het eind van de negentiende eeuw. Het geeft interessante inkijkjes in het misdadigersbrein. Een boek dat bovendien een van de bekendste seriemoordenaars allertijden een nieuw gezicht geeft’, aldus de jury.

Gerrit Barendrecht schreef eerder de thrillers De Parijse connectie en De Russische connectie, die zich net als De Ripper connectie afspelen in negentiende-eeuws Amsterdam.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.