Winnaars Gouden Griffel en Gouden Penseel 2022

Winnaars Gouden Griffel en Gouden Penseel 2022: Films die nergens draaien en Terra Ultima

De winnaars Gouden Griffel en Gouden Penseel 2022 zijn bekend! Deze prestigieuze prijzen worden altijd uitgereikt in aanloop naar de Kinderboekenweek. In dit blog vertel ik je graag meer over deze prijswinnaars!

Griffels en Penselen

De Griffels en Penselen zijn de bekendste en meest prestigieuze juryprijzen voor kinderboeken. De Griffels worden uitgereikt aan de best geschreven en de Penselen aan de best geïllustreerde kinderboeken. In juni werden de Zilveren en Bronzen Griffels en Penselen 2022 uitgereikt. Uit de oorspronkelijk Nederlandstalige Zilveren Griffel of Penselen winnaars wordt vervolgens de Gouden Griffel of Penseel gekozen. De winnaars Gouden Griffel en Penseel 2022 worden traditioneel uitgereikt bij de start van de Kinderboekenweek, die dit jaar start op 5 oktober.  

Winnaar Gouden Griffel 2022 – Films die nergens draaien

Winnaar Gouden Griffel 2022: Films die nergens draaien, Yorick Goldewijk; Recensie

De Griffeljury over de winnaar Gouden Griffel 2022 Films die nergens draaien:

De jury is unaniem onder de indruk van de originaliteit en de verbeeldingskracht van Films die nergens draaien. Het boek is uitzonderlijk door de ingenieuze wijze waarop fantasie, werkelijkheid en dieper liggende thema’s in een meeslepend avontuur zijn vervat. Een boek dat ontroert en van begin tot eind intrigeert. Films die nergens draaien is het allermooiste boek van het afgelopen jaar en verdient daarmee de hoofdprijs.

Films die nergens draaien vertelt het verhaal van Cato. Op dezelfde dag dat zij ter wereld kwam, heeft haar moeder die verlaten. Cato’s vader is sindsdien altijd afwezig, ook al zit hij gewoon tegenover zijn dochter aan tafel. Cato heeft zich er inmiddels bij neergelegd. Denkt ze.

Wanneer ze thuis een geheimzinnig kaartje vindt van een verlaten bioscoop en ontdekt dat deze weer open is, besluit Cato er een kijkje te gaan nemen. Al snel ontdekt ze dat er iets vreemds met de bioscoop aan de hand is, en dat het geen gewone films zijn die er draaien. De bioscoop lijkt in verbinding te staan met het verleden.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen, recht naar een plek diep in haar hart. Een plek die ze altijd voor zichzelf verborgen had weten te houden. Tot ze voor een keuze staat die het leven van haar en haar vader voorgoed zal veranderen. Uitgeverij: Ploegsma.

Films die nergens draaien kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.  

Winnaar Gouden Penseel 2022 – Terra Ultima

Winnaar Gouden Penseel 2022: Terra Ultima, Raoul Deleo

De Penseeljury over de winnaar Gouden Penseel 2022 Terra Ultima:

De jury was unaniem over de kracht van de overweldigende illustraties van Terra Ultima. Een boek dat er met kop en schouders bovenuit steekt door de fantastische verbeeldingen in een schijnbaar informatieve sfeer. Groots en meeslepend aan de ene kant en verfijnd en gedetailleerd aan de andere kant. De prenten zijn natuurgetrouw én fantasierijk. Een boek om telkens weer ontdekkingen in te doen: Terra Ultima verdient dan ook de ultieme prijs voor het mooist geïllustreerde boek van 2022.

Over Terra Ultima: De aardbol leek in alle windrichtingen doorkruist en minutieus in kaart gebracht. Maar er bleek iets over het hoofd te zijn gezien, iets aan de atlassen te zijn ontsnapt. Een heel continent nog wel: Terra Ultima. En wat voor een continent: het is kolossaal en volstrekt uniek. De natuur kon er haar gang gaan zonder ingrijpen van de mens. Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo vond Terra Ultima na een jarenlange zoektocht. Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet hij verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren, planten en landschappen die hij er aantrof. Uitgeverij: Lannoo.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.