Zilveren en Bronzen Griffels en Penselen 2022

Zilveren en Bronzen Griffels en Penselen 2022

Ben je benieuwd naar de winnaars van de Zilveren en Bronzen Griffels en Penselen 2022? De best geschreven kinderboeken van dit jaar ontvingen een Zilveren Griffel en de best geïllustreerde kinderboeken een Zilveren Penseel. Nieuw dit jaar zijn de bronzen griffels en penselen die de plaats innamen van de Vlag en Wimpels. De winnaars vind je in dit blog.

Inhoud

Zilveren Griffels 2022 – Categorie tot zes jaar

Een zee van liefde – Pieter Gaudesaboos

Zilveren Griffel 2022 categorie tot zes jaar en deel van de Prentenboek top 10 2023: Een zee van liefde - Pieter Gaudesaboos

Pinguïn is onderweg naar het huis van zijn vriend Beer. Hij zeult een koffer, een lantaarn, en een groot geheim met zich mee. Zo groot, dat hij het liefst meteen terug naar huis wil. Dit prentenboek ontving niet alleen een Zilveren Griffel in 2022, maar staat ook in de Prentenboek top 10 2023. Volg je hart en je dromen. Geef dit boek aan iedereen van wie je houdt. Uitgeverij: Lannoo.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Het geluk van Schildpad – Tiny Fisscher

Winnaar Zilveren Griffel 2022 categorie tot zes jaar: Het geluk van Schildpad - Tiny Fisscher

In Het geluk van Schildpad schrijft Tiny Fisscher in rake, poëtische teksten over onderwerpen als vriendschap, op reis gaan, afscheid nemen en de waarde van complimentjes. En waar zou je geluk kunnen vinden? Moet je daarvoor ver van huis of is dat ook dichterbij te vinden?

De eigenzinnige, authentieke illustraties van Barbara de Wolf maken het boek tot een feest van herkenning, mede omdat De Wolf de emoties van Schildpad en zijn vrienden op ontroerende wijze in beeld heeft weten te brengen. Het geluk van Schildpad garandeert magische voorleesmomenten en nodigt uit tot mooie gesprekken met jonge kinderen. Uitgeverij: Samsara.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Bronzen Griffels 2022 – Categorie tot zes jaar

De rots van boven – Jon Klassen

Bronzen Griffel 2022 categorie tot zes jaar: De rots van boven - Jon Klassen, vertaald door Edward van de Vendel

Een schildpad heeft een mooie plek gevonden om gewoon lekker te staan. Het is zijn lievelingsplek. Hij nodigt het gordeldier uit om erbij te komen staan. Maar die heeft een slecht voorgevoel bij die plek. Hij gaat liever ergens anders staan. Ondertussen… van heel hoog in de lucht… valt er een enorm rotsblok omlaag. Waar zal het landen? Dit flinke prentenboek bevat vijf verhalen over de schildpad, het gordeldier, de slang, en de rots van boven. En misschien een alien. Uitgeverij: Gottmer.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Waar is grote broer? – Linde Faas

Winnaar Bronzen Griffel 2022 categorie tot zes jaar: Waar is grote broer? - Linde Faas

In een spetterend groene jungle wonen Kleine Broer en zijn Grote Broer. Kleine Broer is overal bang voor, dus hij komt zijn bloem niet uit. Maar op een dag is Grote Broer kwijt. Kleine Broer zal wel uit zijn veilige bloem moeten komen om hem te zoeken. Langzaam ontdekt Kleine Broer hoeveel groter en mooier de wereld is dan zijn kleine bloem. En dat al die wezens en vreemde plekken waar hij bang voor was, helemaal niet eng zijn. Een reis om keer op keer te maken. Uitgeverij: Lemniscaat.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Zilveren Griffels 2022 – Categorie zes tot negen jaar

Toen rups een vlinder werd – Bette Westera en Naomi Tieman

Winnaar Zilveren Griffel categorie zes tot negen jaar: Toen rups een vlinder werd - Bette Westera en Naomi Tieman

Op een vroege morgen, als Rups in zijn coconnetje zit te wachten tot hij een vlinder wordt, ontmoet hij Eendagsvlieg. Zij is net aan de eerste en laatste dag van haar leven begonnen en heeft geen tijd om met hem mee te wachten. Eenmaal uit zijn cocon gekropen wil Vlinder dolgraag aan Eendagsvlieg laten zien hoe mooi hij is geworden. Maar waar is ze gebleven?

Volg Vlinder op zijn zoektocht door de tuin en maak kennis met Oorwurm, die een nieuwe naam wil. Kijk naar de wereld met de wonderlijke blik van Torretje, ga mee op kriebelig avontuur met de Eikenprocessierupsen. En wanneer Glimworm zijn lichtje uitdoet, is het ook voor jou tijd om te gaan slapen… Uitgeverij: Volt.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Ik praat als een rivier – Jordan Scott

Winnaar Zilveren Griffel 2022: Ik praat als een rivier - Jordan Scott; Vertaald door Edward van de Vendel

Een jongen voelt zich buitengesloten op school omdat hij stottert en zich niet kan uiten zoals hij zou willen. Zijn vader neemt hem na schooltijd mee naar de rivier, en laat hem zien dat zijn woorden zijn als het stromen van het water. Het helpt de jongen om op een andere manier naar zichzelf te kijken en zichzelf te accepteren. Uitgeverij: Querido.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Bronzen Griffels 2022 – Categorie zes tot negen jaar

Boutje van de rommelberg – Mirjam Oldenhave

Winnaar Bronzen Griffel 2022 categorie zes tot negen jaar: Boutje van de rommelberg - Mirjam Oldenhave

Boutje woont met zijn vader bij de rommelberg. Dat is een torenhoge stapel van allemaal oude spullen: stoelen, stofzuigers, koelkasten, speelgoed en nog veel en veel meer. Wat een troep, denken de meeste mensen. Maar voor Boutje is het een paradijs, want hij is de knutselkoning. Hij kan alles verzinnen én maken, ook dingen die nog niet bestaan. Als hij op een dag tussen de rommel een gouden beeldje vindt, beginnen de problemen. Maar ook de avonturen! Uitgeverij: Ploegsma.

Boutje van de rommelberg kreeg van mij vier sterren. 

Naar de recensie.

Op de rug van Bigi Kayman – Henna Goudzand Nahar

Winnaar Bronzen Griffel en Zilveren Penseel 2022: Op de rug van Bigi Kayman - Henna Goudzand Nahar

Henna Goudzand Nahar ontving voor Op de rug van Bigi Kayman een Bronzen Griffel 2022. De illustraties van Hedi Tjin werden bovendien bekroond met een Zilveren Penseel 2022! Kofi en Afi moeten de hele dag werken. Ze zijn net als hun ouders tot slaaf gemaakt. Als ze op een dag horen dat hun vader misschien verkocht zal worden, besluiten ze te vluchten. Het wordt een hachelijke tocht door de wildernis, waar ze oog in oog met gevaarlijke dieren komen te staan. Als ze eindelijk bij het moeras komen waar gevluchte mensen zouden leven, is er niemand te zien. Zijn ze helemaal voor niets gekomen? Ze verliezen de moed, tot ze plots de grote kaaiman zien… Uitgeverij: Querido.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De olifant – Peter Carnavas

Winnaar Bronzen Griffel 2022 categorie zes tot negen jaar: De olifant - Peter Carnavas

Olivia woont met haar vader, opa en haar hondje Freddie. Alleen is er met haar vader iets vreemds aan de hand. Hij wordt gevolgd door een grijze olifant. Een olifant die alleen Olivia kan zien. Hoe droeviger de vader van Olivia kijkt, hoe groter de olifant wordt. Het dier wordt soms zo groot, dat het haar vader niet eens meer lukt om haar mooie fiets te repareren. Samen met haar beste vriendje Arthur bedenkt ze een plan om de olifant weg te jagen en haar vader terug te krijgen. Uitgeverij: Fontaine.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Zilveren Griffels 2022 – Categorie negen tot twaalf jaar

Films die nergens draaien – Yorick Goldewijk

Zilveren Griffels 2022 - categorie negen tot twaalf jaar: Films die nergens draaien - Yorick Goldewijk; Winnaar Gouden Griffel 2022

Films die nergens draaien werd bekroond met de Gouden Griffel 2022 en kreeg de tweede plek in De Grote Vriendelijke 100 top 10 2022 én De Grote Vriendelijke 100 top 10 2023. Het is daarnaast ook één van mijn persoonlijke favorieten en gezien het fictieve karakter gaf ik hem ook een plek in het blog met Science Fiction boeken.

Op dezelfde dag dat Cato ter wereld kwam, heeft haar moeder die verlaten. Cato’s vader is sindsdien altijd afwezig, ook al zit hij gewoon tegenover zijn dochter aan tafel. Cato heeft zich er inmiddels bij neergelegd. Denkt ze.

Wanneer ze thuis een geheimzinnig kaartje vindt van een verlaten bioscoop en ontdekt dat deze weer open is, besluit Cato er een kijkje te gaan nemen. Al snel ontdekt ze dat er iets vreemds met de bioscoop aan de hand is, en dat het geen gewone films zijn die er draaien. De bioscoop lijkt in verbinding te staan met het verleden.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen, recht naar een plek diep in haar hart. Een plek die ze altijd voor zichzelf verborgen had weten te houden. Tot ze voor een keuze staat die het leven van haar en haar vader voorgoed zal veranderen. Uitgeverij: Ploegsma

Films die nergens draaien kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Lennox en de gouden sikkel – Zindzi Zevenbergen

Winnaar Zilveren Griffel 2022 categorie negen tot twaalf jaar: Lennox en de gouden sikkel - Zindzi Zevenbergen

Zindzi Zevenbergen ontving voor Lennox en de gouden sikkel een Zilveren Griffel 2022 categorie negen tot twaalf jaar. De illustraties van Brian Elstak en Hedi Tjin werden bekroond met een Zilveren Penseel 2022 categorie geïllustreerde jeugdboeken.

Lennox is een jongen van elf. Hij weet dat zijn vader zo nu en dan naar het Onzichtbare Ziekenhuis moet, maar waarom? Als hij op een dag het gelukshangertje, in de vorm van een gouden sikkel, vindt dat zijn vader altijd om zijn nek heeft en nooit af doet, besluit hij samen met zijn vriendinnetje Aya zijn vader te verrassen in het ziekenhuis waar hij die dag een afspraak heeft. Maar als hij daar eenmaal aankomt, blijkt hij de hanger onderweg verloren te zijn… Uitgeverij: De Harmonie.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Bronzen Griffels 2022 – Categorie negen tot twaalf jaar

Amari en de Nachtwachters – B.B. Alston

Bronzen Griffels 2022 - categorie negen tot twaalf jaar: Amari en de Nachtwachters - B.B. Alston

Amari Peters heeft altijd al gedacht dat haar vermiste broer Quinten nog leeft. Op een dag vindt ze in zijn kast een geheimzinnige, tikkende koffer, met daarin een uitnodiging voor een test bij het Bureau voor Bovennatuurlijke Zaken. Dáár zou haar broer kunnen zijn! Maar dan moet ze wel even heel snel gaan geloven in dingen als tovenaars, elfjes, buitenaardse wezens en andere bovennatuurlijke zaken…

In deze nieuwe wereld kan Amari achterhalen wat er met Quinten is gebeurd. Maar dat is lastig als een slechte tovenaar de touwtjes in handen heeft, haar leeftijdsgenoten háár als een bedreiging zien en haar eigen bovennatuurlijke talent bovendien hartstikke illegaal blijkt. Hoe kan ze de test van het Bureau doorstaan? Uitgeverij: HarperCollins.

Amari en de Nachtwachters kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Vanaf hier kun je de hele wereld zien – Enne Koens

Bronzen Griffels 2022 - categorie negen tot twaalf jaar: Vanaf hier kun je de hele wereld zien - Enne Koens

Op een dag vindt Dena – of Deetje, zoals iedereen haar noemt – een brief. Hij is van iemand die iemand heel erg mist. Deetje is vastbesloten de brief te bezorgen aan de juiste persoon. Dat blijkt minder makkelijk dan ze denkt en dus schakelt ze de hulp in van haar slimme vriend Vito en haar buurjongen Kevin. Zonder dat ze het doorheeft, zoekt ze naar die ene missende schakel in haar eigen leven. Overal zijn aanwijzingen, en elk antwoord levert meer vragen op. Uiteindelijk leidt alles naar het mysterie van haar eigen afkomst…

Vanaf hier kun je de hele wereld zien van Enne Koens is een prachtige jeugdroman over identiteit en familie. Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff.

Vanaf hier kun je de hele wereld zien kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.

De vloek van de kraaientoren – Michelle Harrison

Bronzen Griffels 2022 - categorie negen tot twaalf jaar: De vloek van de kraaientoren - Michelle Harrison

De zusjes Betty, Fliss en Charlie zitten vast. Het eiland waar ze wonen kunnen ze niet verlaten, omdat er een eeuwenoude vloek op hun familie rust. Als ze toch vertrekken en niet op tijd terug zijn, zullen ze de dood vinden. Op een dag erven de zusjes drie geheimzinnige magische voorwerpen, en het avontuur begint te lonken. Zouden ze hiermee in staat zijn de vloek op te heffen? Hun zoektocht naar de vrijheid leidt hen dichter naar het mysterie van de vloek en mondt uit in een race tegen de klok waar hun levens van afhangen… Uitgeverij: Gottmer.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Zilveren Griffels 2022 – Categorie twaalf tot vijftien jaar

De tunnel – Anna Woltz

Zilveren Griffels 2022 - categorie twaalf tot vijftien jaar: De tunnel - Anna Woltz

Londen, september 1940. Dit is ons verhaal. We leren elkaar kennen diep onder de grond, in de tunnels van de Ondergrondse. Elke nacht schuilen we daar voor de bommen die Londen verwoesten. Quinn is vijftien. Ze is van huis weggelopen met een tas vol juwelen en ze wil de wereld veranderen. Jay is alles kwijt, dus regels kunnen hem gestolen worden. Sebastian is Quinns grote broer, maar ze noemt zijn naam niet. Voor zijn familie bestaat hij niet meer. Ella van veertien vertelt het verhaal. Ze is net een jaar ziek geweest en voelt zich onzichtbaar – maar dan komt de tunnel. Uitgeverij: Querido.

De tunnel kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Let goed op – Jason Reynolds

Zilveren Griffels 2022 - categorie twaalf tot vijftien jaar: Let goed op - Jason Reynolds

Dit verhaal begint net als alle goede verhalen: met een schoolbus die uit de lucht valt. Niet dat iemand dat ziet gebeuren, trouwens. Iedereen heeft het te druk met andere dingen. Met praten over snotjes, bijvoorbeeld. Met zakgeld stelen, skateboarden en dapper zijn. Of met ingewikkelde high fives, niets liever willen dan ontsnappen uit een ingewikkeld leven, grappen maken en troost vinden. Maar vooral met naar huis lopen. Uitgeverij: Condor.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Bronzen Griffels 2022 – Categorie twaalf tot vijftien jaar

De meisjes – Annet Schaap

Bronzen Griffels 2022 - categorie twaalf tot vijftien jaar: De meisjes - Annet Schaap

Een schone slaapster die niet meer ontwaakt, een kikker die maar geen prins wordt, een meisje dat een monster is: Annet Schaap bewerkte zeven bekende sprookjes, vijf van de gebroeders Grimm en twee van Charles Perrault, tot verrassende vertellingen over zeven meisjes met allemaal hun eigen dromen en verlangens, meisjes die niet langer sprookjesfiguren zijn maar mensen van vlees en bloed. Uitgeverij: Querido.  

De meisjes kreeg van mij twee sterren.

Naar de recensie.

Dag, – Twiggy Bossuyt

Bronzen Griffels 2022 - categorie twaalf tot vijftien jaar: Dag, - Twiggy Bossuyt

Wanneer de elfjarige Micha door zijn papa wordt opgehaald na het zomerkamp, merkt hij meteen dat er iets aan de hand is. Tijdens de vakantie is er iets verschrikkelijks gebeurd: Micha’s neefje Andreas is uit het leven gestapt…

Twiggy Bossuyt kruipt in het hoofd van Micha en beschrijft prachtig treffend hoe die de pijn, de leegte en het gemis probeert te verwerken. De brieven die de jongen schrijft aan zijn grote idool, Antoine Griezmann, spelen daarbij een grote rol. Het verhaal van Micha is gebaseerd op waargebeurde feiten. Uitgeverij: Houtekiet.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Iets heel bijzonders – Susin Nielsen

Bronzen Griffels 2022 - categorie twaalf tot vijftien jaar: Iets heel bijzonders - Susin Nielsen

Wilbur (genoemd naar het varkentje uit Charlotte’s web) hoopt zijn oude leven achter te laten als hij op een nieuwe middelbare school begint. Toch blijft hij achtervolgd worden door iets wat hem op de basisschool is overkomen. Tot overmaat van ramp heeft zijn beste vriend Alex net een relatie met Fabrizio, waardoor hij minder tijd voor Wilbur heeft.

Gelukkig is daar Sal, zijn oude buurman bij wie hij altijd terechtkan. Als zijn klas via een uitwisselingsproject een groep Franse leerlingen ontvangt, komt Charlie bij hem in huis. Charlie blijkt geen jongen, maar een meisje, Charlotte. Een erg leuk meisje bovendien. Maar Wilbur durft Charlie niet te vertellen wat hij van haar vindt. Dat is het moment waarop Sal, Alex en Fabrizio besluiten om Wilbur eens goed onder handen te nemen, als een echt Queer Eye-team. Uitgeverij: Lemniscaat.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Zilveren Griffels 2022 – Categorie Informatief

Viruswereld – Marc ter Horst

Zilveren Griffels 2022 - Categorie Informatief: Viruswereld - Marc ter Horst

Een piepklein virus kan de hele wereld in zijn greep houden. Maar wat zijn virussen nou eigenlijk precies? Waar komen ze vandaan, hoe werken ze en hoe kunnen we ze bestrijden? De antwoorden daarop zijn niet eenvoudig. Marc ter Horst geeft ze in ‘Viruswereld: Over snot en superspreaders’. Alles komt langs, van de Spaanse griep tot ebola, en ook het coronavirus. Uitgeverij: Gottmer.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Rekenen voor je leven – Edward van de Vendel & Ionica Smeets

Zilveren Griffels 2022 - Categorie Informatief: Rekenen voor je leven - Edward van de Vendel en Ionica Smeets

Edward van de Vendel en Ionica Smeets ontvingen voor het boek Rekenen voor je leven een Zilveren Griffel 2022 categorie Informatieve boeken. De illustraties van Floor de Goede werden bekroond met een Bronzen Penseel 2022. Eerder al was Rekenen voor je leven een van de Thematitels Kinderboekenweek 2021 voor groep 7 & 8.

Groep zeven van de Rover Hoepsika-school komt in opstand tegen hun saaie rekenboek. De klas sluit een contract met hun juf en meester: dit jaar gaan ze rekenen met vragen die belangrijk zijn voor hun leven. Iedereen één vraag. Elke week één vraag. Die nieuwe rekenlessen zullen alles veranderen. Uitgeverij: Nieuwezijds.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Bronzen Griffels 2022 – Categorie Informatief

Het huttenboek voor jonge klussers – Susanne Roos

Bronzen Griffels 2022 categorie Informatief: Het huttenboek voor jonge klussers - Susanne Roos

Het huttenboek voor jonge klussers gaat over modder, zagen en schaafwondjes die niet erg zijn. Geen boek met kant-en-klare bouwtekeningen, maar juist een boek dat aanzet tot fantaseren en spelen. Niet zoeken naar dé perfecte plank, maar gebruiken wat je tegenkomt. Een boek waarin je steeds nieuwe ontdekkingen kunt doen. De mooiste hutten zijn namelijk nooit helemaal af, maar groeien een leven lang met je mee. Uitgeverij: Volt.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Toen het oorlog was, 1914-1918 – Annemiek de Groot e.a.

Bronzen Griffels 2022 categorie Informatief: Toen het oorlog was, 1914-1918 - Annemiek de Groot

Toen het oorlog was, 1914-1918 is een prachtig verzorgd non fictie-kinderboek over de Eerste Wereldoorlog. Dit informatieve boek heeft oog voor het internationale verloop van de oorlog, maar vooral ook voor de situatie in Nederland en België. Een prachtige uitgave vol historische fotografie en fullcolour-illustraties.

Auteurs Annemiek de Groot, Roos Jans, Juul Lelieveld, Liesbeth Rosendaal en Marrit Boogaars van tekstbureau Patsboem! educatief weten als geen ander de geschiedenis op een begrijpelijke en informatieve manier uit te leggen voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool. Uitgeverij: Gottmer.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Zilveren Griffels 2022 – Categorie Poëzie

Alle wensen van de wereld – Rian Visser

Zilveren Griffel 2022 categorie Poëzie: Alle wensen van de wereld - Rian Visser

Gedichten voor jong en oud over grote én kleine, fijne én moeilijke dingen, wegkruipen, moed, hoop, wijsheid, en nog veel meer. Janneke Ipenburg maakt er lichtende poëtische illustraties bij. Uitgeverij: Leopold.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Bronzen Griffels 2022 – Categorie Poëzie

Tintelvlinders en pantoffelhelden – Diverse auteurs

Bronzen Griffel 2022 categorie Poëzie: Tintelvlinders en pantoffelhelden

Tintelvlinders en pantoffelhelden is niet alleen winnaar van een Bronzen Griffel 2022, maar Sanne te Loo ontving ook een Bronzen Penseel 2022 voor haar illustraties in dit boek.

Zo bang zijn dat al je woorden smelten. Zo verdrietig dat het is of je in stukjes breekt. Zo boos dat het vanbinnen pieftpaft- poeft. Of zo blij dat het jubelt in je tenen. Heimwee, driftbuien, verlegen zijn: gevoelens zijn soms best ingewikkeld. In deze verzameling gedichten worden de vier basisemoties op een voor jonge kinderen herkenbare manier verwoord en verbeeld. Uitgeverij: Querido.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Zilveren Penselen 2022 – Categorie geïllustreerde kinderboeken

Op de rug van Bigi Kayman – Hedy Tjin

Zie Bronzen Griffels 2022 – Categorie zes tot negen jaar.

Over mieren die goud verzamelen – Rébecca Dautremer

Zilveren Penselen 2022 categorie geïllustreerde kinderboeken: Over mieren die goud verzamelen - Rébecca Dautremer

Bestaan er mieren die goud verzamelen? Hoe voelt een aap zich bij vollemaan? Kan een wolf zich met wind voeden? Groeien er weleens struiken op de rug van een walvis? Eeuwenoude antwoorden staan in het encyclopedische Li livres dou tresor, geschreven rond 1260. Duik in de wondere wereld van de middeleeuwse fantasie! En geniet van de schitterende illustraties van Rébecca Dautremer. Uitgeverij: Standaard.

Bronzen Penselen 2022 – Categorie geïllustreerde kinderboeken

Toen Jonas in de walvis zat – Sylvia Weve

Bronzen Penselen 2022 - Categorie geïllustreerde kinderboeken: Toen Jonas in de walvis zat - Sylvia Weve

In dit luxe uitgevoerde boek vertelt Maria van Donkelaar prachtig beeldend in lange gedichten over koning Salomon en David en Goliath, over de uittocht uit Egypte en Daniël in de leeuwenkuil. De sprankelende illustraties van Sylvia Weve vormen de perfecte aanvulling op de speelse gedichten en geven deze unieke bijbelvertelling een moderne ’touch’. Zalig om (voor) te lezen en te bewonderen! Uitgeverij: Gottmer.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Tintelvlinders en pantoffelhelden – Sanne te Loo

Zie Bronzen Griffels 2022 – Categorie Poëzie.

Smaakspoken – José Luis García Lechner

Bronzen Penselen 2022 - Categorie geïllustreerde kinderboeken: Smaakspoken - José Luis García Lechner

Puck is negen jaar en woont samen met haar vader, chef Maro, boven zijn populaire restaurant. Na het overlijden van haar moeder leven ze er nu met zijn tweetjes. Puck mist haar moeder verschrikkelijk en haar vader is altijd druk aan het werk. Ze wil niets liever dan hem helpen, maar hij vindt haar nog te jong, want ‘goed proeven moet je leren’.

Als ze op een avond dit verdriet deelt met haar kat, komt de eerste van zeven Smaakspoken op bezoek. Deze kleurrijke figuren – zout, pittig, zuur, vet, umami, bitter en zoet – ontvoeren Puck naar hun werelden. Ze leren haar daar alles over hun unieke krachten. Maar kunnen zij Puck zo goed leren proeven, dat ze Maro eindelijk mag helpen in zijn keuken? Uitgeverij: Volt.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Zilveren Penselen 2022 – Categorie Informatieve boeken

Wat is een rivier? – Monika Vaicenaviclené

Zilveren Penselen 2022 - Categorie Informatieve boeken: Wat is een rivier - Monika Vaicenaviclené

Dit prentenboek gaat over rivieren en de band die wij mensen met ze hebben. Een kind en haar oma zoeken een antwoord op de vraag: wat is een rivier? In hun denkbeeldige expeditie ontdekken ze rivieren vol levende organismen; ontmoeten ze pelgrims en veroveraars, magische rivierdolfijnen en vissoorten die ouder zijn dan dinosauriërs en nog veel meer.

Wat is een rivier? brengt geografische, historische, mythologische verwijzingen en persoonlijke observaties samen in een verhaal van onderlinge verbondenheid en verwondering. Uitgeverij: Infodok.  

Noord – Marieke ten Berge

Zilveren Penselen 2022 - Categorie Informatieve boeken: Noord - Marieke ten Berge

Marieke ten Berge is gefascineerd door het Noorden. In de kou lijkt haar bloed te bruisen. De prachtigste tekeningen komen voort uit de wandelingen die zij door die ijzige streken maakt. De dieren die ze op haar tochten zag, inspireerden haar tot de linosneden die dit schitterende platenboek rijk is.

Jesse Goossens laat de dieren vertellen wie zij zijn. Zo ontmoet de lezer de ijdele kuifalk die naar mandarijntjes ruikt als hij een vrouwtje wil lokken. De ringelrob die ijsberen om de tuin leidt door bellen onder water te blazen. De Euraziatische lynx die volgens de Noordse mythologie in de toekomst kan kijken. De drieteenmeeuw die niet aan de driesecondenregel doet. De zingende bultrug. De veelvraat die zijn naam eer aan doet. De… Weet je wat? Lees het zelf maar. De verhalen over 35 dieren van het Noorden. Uitgeverij: Lemniscaat.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Bronzen Penselen 2022 – Categorie Informatieve boeken

Het botenboek – Jan van der Veken

Bronzen Penselen 2022 - Categorie Informatieve boeken: Het botenboek - Jan van der Veken

Maak kennis met de scheepvaart, kom te weten hoe je kan navigeren op zee en ontdek welke geweldige schepen de geschiedenis mee bepaalden. Uitgeverij: Lannoo.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Rekenen voor je leven – Floor de Goede

Zie Zilveren Griffels 2022 – Categorie Informatief.

Als een boom – Felicita Sala

Bronzen Penselen 2022 - Categorie Informatieve boeken: Als een boom - Felicita Sala

We zijn allemaal net als bomen: onze ruggengraat is wat de stam is voor een boom, onze huid de schors en ons hart het kernhout. We worden beide gevoed door lucht en zon. En net als mensen zijn bomen ook sociaal. Ze ‘praten’ om informatie te verspreiden, ze delen voedsel en andere middelen, ze schuilen en ze zorgen voor elkaar. Ze zijn samen sterker dan alleen. Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff.  

Zilveren Penselen 2022 – Categorie geïllustreerde jeugdboeken

Terra Ultima – Raoul Deleo

Gouden Penseel 2022; Zilveren Penseel 2022 categorie geïllustreerde jeugdboeken: Terra Ultima - Raoul Deleo

Bekroond met de Gouden Penseel 2022. De aardbol leek in alle windrichtingen doorkruist en minutieus in kaart gebracht. Maar er bleek iets over het hoofd te zijn gezien, iets aan de atlassen te zijn ontsnapt. Een heel continent nog wel: Terra Ultima. En wat voor een continent: het is kolossaal en volstrekt uniek. De natuur kon er haar gang gaan zonder ingrijpen van de mens. Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo vond Terra Ultima na een jarenlange zoektocht. Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet hij verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren, planten en landschappen die hij er aantrof. Uitgeverij: Lannoo.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Lennox en de gouden sikkel – Brian Elstak en Hedi Tjin

Zie Zilveren Griffels 2022 – Categorie negen tot twaalf jaar.

Bronzen Penselen 2022 – Categorie geïllustreerde jeugdboeken

Noem me Nathan – Quentin Zuttion

Bronzen Penselen 2022 - Categorie geïllustreerde jeugdboeken: Noem me Nathan - Quentin Zuttion

De puberteit is voor veel jongeren verwarrend, maar voor Nathan is het extra heftig. Hij voelt zich verraden door zijn eigen veranderende lichaam. Die borsten horen niet bij hem! Wanneer Nathan in de spiegel kijkt, ziet hij hoe zijn omgeving hem ziet: als een meisje. Door zijn wanhoop sluit Nathan zich af voor vrienden en familie. Maar wanneer hij zich langzaam maar zeker openstelt, reageert zijn omgeving liefdevol en kan hij beginnen aan de reis naar wie hij werkelijk is. Uitgeverij: Querido.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Jij mag alles zijn – Linde Faas

Bronzen Penselen 2022 - Categorie geïllustreerde jeugdboeken: Jij mag alles zijn - Linde Faas

Het was niet altijd zo. Vroeger werd er gelachen en gepraat en feestgevierd. Dat dénkt Lexi niet alleen, dat wéét ze, want er bestaan foto’s van. Van mama in een kanariegele jurk, een sigaret in de ene hand, een glas in de andere. Ze kijkt recht in de camera en steekt haar tong uit. Niet om gemeen te zijn, maar om gek te doen, dat kan je zien. En er is er een van mama die danst terwijl iedereen kijkt. En van mama die op papa’s knieën zit terwijl ze allebei praten met andere mensen die maar half op de foto staan. Halve mensen die ze waarschijnlijk zijn vergeten. Lexi heeft ze in elk geval nooit gezien. Maar dat is allemaal heel lang geleden. Lexi was toen nog niet geboren, en Lexi vindt dat ze al heel lang heeft geleefd. Zij wel, dat is het probleem.

Jij mag alles zijn is een verhaal voor jonge lezers en voor mensen die wel eens in het hoofd van een negenjarige willen wonen. Het is een ontroerend boek over een meisje dat dapper doet wat ze denkt dat van haar verwacht wordt, zelfs als dat ingewikkelde dingen zijn. Een verhaal over ouders en kinderen, over verdriet dat maar niet lijkt te willen overgaan, over de zoektocht naar alle soorten beter. En over liefde, en wat dat eigenlijk echt is, of zou moeten zijn. Uitgeverij: Prometheus.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Honden voor het leven – Martijn van der Linden

Bronzen Penselen 2022 categorie geïllustreerde jeugdboeken: Honden voor het leven - Martijn van der Linden

Voor het eerst vertelt Arthur Japin over de hond die hem heeft opgevoed en twee puppy’s die zijn kijk op het leven bepalen. Grote thema’s als liefde, hoop, moed en vriendschap komen aan de orde. Herkenbaar voor groot en klein, troostend, aangrijpend en toegankelijk. Een wonderschoon verhaal over hondentrouw, avontuur en vrolijkheid, voor iedereen die van het leven houdt.

De prachtige illustraties in kleur van Martijn van der Linden brengen Kellie, Trip en Basso tot leven en nemen je mee naar een wereld van kwispels, modderpoten en vooral veel liefde. Uitgeverij: Mozaïek.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Zilveren Penselen 2022 – Categorie prentenboeken

De haas zonder neus – Hanneke Siemensma

Zilveren penselen 2022 categorie prentenboeken: De haas zonder neus - Hanneke Siemensma

‘Wat ben jij eigenlijk?’ vraagt de egel aan de haas zonder neus. ‘Nou, gewoon, een haas,’ antwoordt die. Dat heeft hij tenminste zijn hele leven gedacht. Maar dan komt hij er bij toeval achter dat er toch iets bijzonders met hem is. Uit schaamte durft hij niemand meer onder ogen te komen. Tot hij wordt gevonden door een klein meisje. Zij vindt de haas lief zoals hij is. Wanneer hij uiteindelijk best tevreden is met zichzelf en met zijn nieuwe leven, gebeurt er iets onverwachts… Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Het lied van de spreeuw – Octavie Wolters

Zilveren penselen 2022 categorie prentenboeken: Het lied van de spreeuw - Octavie Wolters

De spreeuw in het prentenboek Het lied van de spreeuw wil een lofzang houden op wat hij allemaal ziet tijdens zijn vluchten over het land. Om zeker te zijn dat hij niets vergeet, vraagt hij alle vogels die hij kent om raad: wat moet ik in elk geval niet vergeten te vertellen?

De prachtige lino’s van schrijver en beeldend kunstenaar Octavie Wolters laten een wereld zien waarin je even stil mag zijn. Om dan goed om je heen te kijken. Uitgeverij: Ploegsma.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Bronzen Penselen 2022 – Categorie prentenboeken

Ik ben Pippi niet! – Yvonne Jagtenberg

Bronzen penselen 2022 categorie prentenboeken: Ik ben Pippi niet! - Yvonne Jagtenberg

Ik ben Pippi niet is winnaar van een Bronzen Penseel 2022 categorie prentenboeken en terug te vinden in de Prentenboek top 10 2023! En nog een leuk nieuwtje: Yvonne Jagtenberg maakt in 2023 het prentenboek van de Kinderboekenweek 2023.

Meisje de Geit is er trots op is hoe uniek en bijzonder ze is. Er is niemand zoals zij! Maar wat moet je doen als je als trotse geit opeens overal sproeten krijgt en een stel knaloranje stijve vlechten? En iedereen begint je Pippi te noemen? Dan word je boos en roep je heel hard: ‘Ik ben Pippi niet!’ Maar beter nog: dan schrijf je een brief naar die Pippi (wie dat dan ook is) om te vertellen dat je haar niet bent, maar wel een stoere meisjesgeit die kan schrijven. En daarna til je lekker je vader op en geef je je oma een dikke kus! Uitgeverij: Gottmer.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Het hart van het meisje – Tim van den Abeele

Bronzen penselen 2022 categorie prentenboeken: Het hart van het meisje - Tim van den Abeele

Aan de overkant stond de vader. Hij stak een hand op naar haar en ze voelde hoe haar hart een sprongetje maakte, hoe licht ze plotseling werd en hoe groot de honger was. Ze zette haar handen aan haar mond. Papa! Het schalde als een feestje over het water. Kon ze hem wel bereiken? Uitgeverij: De Eenhoorn.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Machtige Min – Melissa Castrillón

Bronzen penselen 2022 categorie prentenboeken: Machtige Min - Melissa Castrillón

Min is een heel erg klein meisje en woont met haar vier even kleine tantes helemaal achter in de tuin. Elke avond maken ze een vuurtje en luistert Min vol bewondering naar de buitengewone verhalen van haar tantes. Maar Min is droevig, want ze heeft zelf helemaal geen bijzonder verhaal te vertellen…

Wanneer ze op een nacht niet kan slapen en uit het raam staart, wordt ze opgepikt door de klauwen van een grote uil. Zou dit het begin zijn van Mins eigen verhaal? Uitgeverij: BOYCOTT.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.