Doe mee met de Nationale Nachtvlindernacht!

Doe mee met de Nationale Nachtvlindernacht! + boekentips om vlinders te herkennen

Elk jaar wordt de Nationale Nachtvlindernacht georganiseerd. Dit jaar is een jubileumeditie, want het is al de 20e keer! Deze nacht is een bijzondere gelegenheid voor natuurliefhebbers, biologen en avonturiers om de fascinerende wereld van nachtvlinders te verkennen. Tijdens deze nachtelijke excursies duiken deelnemers diep in het nachtleven om meer te leren over de biodiversiteit, ecologie en het gedrag van deze intrigerende insecten.

Nachtvlinders

Nachtvlinders, misschien wel beter bekend als motten, vormen een diverse groep binnen de orde Lepidoptera (Latijn voor Vlinders, red.), waartoe natuurlijk ook de dagvlinders behoren. In tegenstelling tot hun kleurrijke neven zijn nachtvlinders vaak ’s nachts actief en vertonen ze een enorme verscheidenheid aan vormen, kleuren en gedragingen. En wist je dat de groep nachtvlinders maar liefst uit 2500 soorten bestaat? De groep dagvlinders is met maar 50 soorten een stuk kleiner!

Nachtvlinders lokken

Tijdens de Nationale Nachtvlindernacht worden er door het land diverse excursies georganiseerd. Hoewel het een ontzettend leuke manier is om aan de Nationale Nachtvlindernacht deel te nemen door je hierbij aan te sluiten, kun je ook op ieder ander willekeurig moment nachtvlinders lokken en bekijken. Dit kun je dus ook prima thuis doen, bijvoorbeeld tijdens de zomervakantie. Maar hoe pak je dat een beetje handig aan?

Er zijn verschillende manieren om nachtvlinders te lokken. Eén daarvan is het spannen van een wit laken en daar met een lamp op schijnen. Op deze manier ontstaat er een enorm groot en licht oppervlak, wat als een heuse vlindermagneet werkt.

Wil je niet de hele nacht opblijven maar wel graag weten welke nachtvlinders er bij jou in de buurt wonen? Dan kun je ook een lichtval plaatsen. Met deze val lok je vlinders ook met licht, waarna ze in een grote bak worden opgevangen. In de ochtend kun je dan op je gemak de nachtvlinders bekijken. Deze lichtvallen kun je kant-en-klaar kopen, maar ook zelf maken en is een ontzettend leuke activiteit om met kinderen te doen.

Niet alle nachtvlinders komen op licht af. Er zijn ook soorten die de voorkeur geven aan zoetigheid! Hiervoor kun je een lokstof maken en op diverse plekken in je tuin aanbrengen. Deze methode is wel iets omslachtiger dan bovenstaande methodes, omdat je het mengsel twee dagen moet laten gisten.

De laatste methode is het makkelijkst van allemaal: plant bloemen in je tuin waar nachtvlinders op afkomen! Want, net als dagvlinders, drinken ook nachtvlinders nectar. Volgens de vlinderstichting trekken deze bloemen nachtvlinders aan:

  • kamperfoelie (Lonicera sp.)
  • (sier)tabak (Nicotiana sp.)
  • teunisbloem (Oenothera sp.)
  • rode spoorbloem (Centranthus ruber)
  • vlinderstruik (Buddleja davidii)

Vlindergidsen

Als dan al die moeite hebt gedaan om nachtvlinders te vangen is het ook wel leuk om ze te kunnen identificeren. Natuurlijk kun je hiervoor Google Lens of één of andere app voor gebruiken. Ook leuk is een echte vlindergids! Bij ons thuis worden de vogel- en vlindergidsen in elk geval regelmatig gepakt door de kinderen. Een aantal mooie boeken met verschillende soorten vlinders (zowel dag- als nachtvlinders):

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Uitgelichte afbeelding: Pixabay.com