De Neehoorn, recensie

De Neehoorn, recensie; Bekroond met een Gouden Boek; Leesboekenenmeer.nl

Het kinderboek De NEEhoorn werd in november 2022 bekroond met een Gouden Boek. Voor kinderboeken betekent dit dat er meer dan 75.000 exemplaren verkocht zijn. Het boek werd geschreven door Marc-Uwe Kling en geïllustreerd door Astrid Henn. De vertaling vanuit het Duits werd gedaan door Jaap Robben.

De NEEhoorn

In het Heerlijke Hartenwoud wordt een kleine poezelige eenhoorn geboren. Hoewel iedereen hem ontzettend li-la-lief vindt en hem gesuikerd geluksgras voert, gedraagt hij zich helemaal niet als een eenhoorn. Hij zegt constant op alles NEE, dus noemt zijn familie hem uiteindelijk maar de NEEhoorn.

Op een dag ontsnapt de NEEhoorn uit het Hartenwoud. Onderweg ontmoet hij een wasbeer die niet wil luisteren, een hond die echt nergens van houdt en een prinses die het met niks en niemand eens is. Samen trekken ze eropuit. Want samen chagrijnig zijn, is veel leuker!

Conclusie

Op het moment dat De Neehoorn bekroond werd met een Gouden Boek had ik het boek zelf nog niet gelezen. En met twee grote liefhebbers van eenhoorns in huis, tja, dat kan eigenlijk niet natuurlijk! Volgens Marc-Uwe Kling is De NEEhoorn het perfecte prentenboek om voor te lezen voor iedereen die op zoek is naar een kinderboek zonder moraal in het verhaal. Al is de conclusie dat samen chagrijnig zijn veel leuker is al een moraal op zichzelf…

Het verhaal van De Neehoorn begint op rijm. Maar ja, de Neehoorn houdt niet van rijmen… Dus op het moment dat hij het Hartenwoud verlaat, stopt het rijmen ook. De wasbeer, de hond en de prinses die hij onderweg tegenkomt zijn bijzondere karakters, en dat geldt ook voor de namen die Marc-Uwe Kling voor hen bedacht. Hier wil ik eigenlijk niks over vertellen, omdat het verrassingseffect dan weg is en dat is nou juist wat het verhaal zo leuk maakt!

Dat De Neehoorn zo vreselijk populair is dat het bekroond is met een Gouden Boek verbaast me niks. Het verhaal van De Neehoorn is ontzettend origineel én verrassend. We hebben tijdens het lezen van De Neehoorn in elk geval meerdere keren in een deuk gelegen, met het hele gezin!

Specificaties:

Auteur: Marc-Uwe Kling | Illustrator: Astrid Henn | Uitgeverij: Volt | 9789021422954 | 48 blz. | December 2020

De NEEhoorn is verkrijgbaar bij:

Over de vertaler, de auteur en illustrator

Jaap Robben is een veelzijdig schrijver, dichter en theatermaker. Hij werd onder andere bekend met zijn veelgeprezen Birk. 

Marc-Uwe Kling is een songwriter, succesvol auteur én cabaretier. Hij studeerde filosofie en drama aan de Freie Universität Berlin. 

Astrid Henn werkte eerder als artdirector voor reclamebureaus en als freelance ontwerper. Sinds enkele jaren werkt ze uitsluitend als illustrator.

Gouden Boeken

Boektitels voor volwassenen worden met 200.000 verkochte exemplaren bekroond met het Gouden Boek. Voor 350.000 exemplaren geldt platina en titels die 500.000 keer over de toonbank zijn gegaan worden bekroond met diamant.

Voor kinderboeken is een ander aantal vastgesteld: 75.000 verkochte exemplaren voor goud, 150.000 voor platina en 200.000 voor diamant.

De platenindustrie kent het al vele jaren, de bekroning van singles of albums bij een bepaald aantal verkochte exemplaren. Sinds 2012 stelde de CPNB dit ook in voor de boekenbranche.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Gerelateerd

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.