Boekentips voor het bespreken van diversiteit en inclusie

Boekentips voor het bespreken van diversiteit en inclusie

Wil je het graag met je kind hebben over diversiteit en inclusie, maar weet je eigenlijk niet zo goed hoe je dit het beste kunt aanpakken? Boeken kunnen je hier goed mee helpen! Tegenwoordig heb je voor elk onderwerp wel een mooi kinderboek die haarfijn de juiste boodschap kan overbrengen op een leuke en niet te zware manier. Speciaal voor jou hebben we samen met Babysits.nl een lijstje gemaakt met de leukste en meest populaire kinderboeken over diversiteit en inclusie.

Waarom is het belangrijk om te praten met kinderen over diversiteit?

Om kinderen te verzekeren dat ze een betere toekomst zullen hebben is het belangrijk om de nieuwe generatie te leren hoe ze respectvol en met liefde met elkaar om moeten gaan.Wanneer een kind van jongs af aan leert dat iedereen verschillend is, maar dat dat juist iedereen bijzonder maakt, zal er een samenleving komen die empathie heeft met en respect heeft voor elkaar.

 

Boeken waarin kinderen zichzelf in kunnen herkennen

Het is belangrijk om jezelf te herkennen in anderen en een voorbeeld persoon te hebben. Vooral wanneer je in je omgeving niet heel veel mensen kent die net zoals jij zijn. Vooral voor kinderen is het fijn om te weten dat zij niet de enige zijn die er bijvoorbeeld anders uitzien of zich anders voelen.

Als er iemand een vergelijkbare achtergrond heeft of op je lijkt, dan is de kans groter dat je je met deze persoon kan identificeren en je je in deze persoon kan verplaatsen. Dit motiveert kinderen om iemand na te streven en obstakels te overwinnen. Boeken kunnen hier goed bij helpen. Tegenwoordig zijn er genoeg boeken die praten over diversiteit. Denk hierbij aan boeken over: seksualiteit, gender, cultuur, geloof, afkomst, huidskleur, handicap enzovoort.

Hieronder zijn een paar populaire boeken te zien die zich focussen op gender, afkomst, uiterlijk en geloof:

 

Mijn schaduw is roze

Mijn schaduw is roze: boek over diversiteit en inclusie

Mijn schaduw is roze is een prachtig prentenboek over genderidentiteit, zelfacceptatie, gelijkheid en diversiteit. De inspiratie voor zijn verhaal vond Scott bij zijn eigen zoon: net als het hoofdpersonage is hij gek van prinsessen, feeën en dingen die doorgaans zogezegd ‘niet voor jongens’ zijn. In het echte leven trokken vader en zoon als Elsa naar de première van Frozen 2 en in het boek ontdekt het jongetje ook (dankzij de steun van zijn vader) dat ieder van ons een schaduw heeft waarvan hij soms het gevoel heeft dat hij die moet verstoppen. Mijn schaduw is roze is een belangrijk boek voor een nieuwe generatie kinderen (en volwassenen) en een prachtige illustratie van onvoorwaardelijke liefde, respect en positief ouderschap.

Meer informatie.

 

Ik ben bruin!

Ik ben bruin! boek over diversiteit en inclusie

Ik ben bruin! Ik ben mooi. Ik ben perfect. Ik heb deze tekening gemaakt. Ik heb deze woning gebouwd. Ik heb deze computer ontworpen. Ik heb deze marathon gelopen. Ik heb deze prijs gewonnen. Ik heb dit boek geschreven. Ik ben bruin! Ik ben fantastisch. Ik ben net als jij.

Meer informatie.

 

Ogen die schitteren in de hoekjes

Ogen die schitteren in de hoekjes; Boekentips over diversiteit en inclusie

Het valt een jong meisje op dat haar ogen er anders uitzien dan die van haar vrienden. Zij hebben grote ronde ogen en lange wimpers. Het meisje realiseert zich dat haar ogen schitteren in de hoekjes en glanzen als goud, dat ze als halve maantjes schijnen wanneer ze lacht en verhalen vertellen over het verleden en over hoop voor de toekomst. Haar ogen zijn net als die van haar moeder, haar oma en haar zusje en ze zijn prachtig.

Ogen die schitteren in de hoekjes is een betoverend lofdicht: een ode aan jezelf. Joanna Ho’s zachte, maar krachtige woorden en Dung Ho’s sprekende illustraties inspireren lezers om hun eigen schoonheid en kracht te ontdekken.

Meer informatie.

 

Trots op haar!

Trots op haar! Boekentips voor het bespreekbaar maken van diversiteit en inclusie

Zuri’s haar heeft een eigen wil en er is niets wat het niet kan. Het kan krullen of juist in allemaal kleine vlechtjes gevlochten worden. En als het regent, heeft het zelfs magische krachten! Zuri’s vader vindt haar haar fantastisch en daar is ze erg trots op. Maar ze heeft wel een beetje hulp van hem nodig om als een ster voor de dag te komen op een speciale dag. Dat is nog een hele uitdaging, maar er is niets wat Zuri en haar vader niet kunnen! Trots op haar! is een ontroerend en actueel voorleesverhaal om samen met je kind te lezen, te bekijken en erover te praten.

Een hartverwarmend prentenboek vertaald door Mylo Freeman, bekend van de prentenboekenreeks Prinses Arabella.

Meer informatie.

 

Het mooiste blauw

Het mooiste blauw; Boekentips voor het bespreekbaar maken van diversiteit en inclusie

Asiya’s hijab is als de oceaan en de lucht, zonder lijn ertussen, als een grote golf die gedag zegt. Die zegt: ik zal er altijd zijn, net als zussen. Net als Asiya en ik.

Meer informatie.

 

Boeken over diversiteit en inclusie

Het is belangrijk om duidelijk te maken aan kinderen dat iedereen anders is en dat dat juist iedereen zo bijzonder maakt. Leer ze om iedereen te accepteren en respecteren zoals ze zijn. Ook al doen ze misschien anders of zien ze er anders uit als de meeste. Juist door de verschillen tussen mensen, wordt de samenleving waardevol en betekenisvol. Leuke kinderboeken die diversiteit en inclusie goed bespreken zijn de onderstaande boeken.

 

Ik ben ik en jij bent jij

Ik ben ik en jij bent jij; Boekentips voor het bespreekbaar maken van diversiteit en inclusie

‘Ik ben ik en jij bent jij’ is een luchtig en humoristisch verhaal over verschillen en overeenkomsten, en is knap op rijm vertaald door Bette Westera. Dit vrolijke prentenboek gaat over verschillen en overeenkomsten. Karl Newson weet de thema’s acceptatie en tolerantie subtiel door te laten schemeren, terwijl humor de boventoon blijft voeren. Jij bent zus en ik ben zo, en dat is prima. En in sommige dingen zijn we juist hetzelfde, dat is grappig!

Meer informatie.

 

Billen buikje benen

Billen buikje benen; Boekentips voor het bespreekbaar maken van diversiteit en inclusie
Vrolijke rijmpjes over billen, buikjes en benen en nog veel meer lichaamsdelen. Is jouw buik bruin of wit? En weet jij waar je naveltje zit?

Meer informatie.

 

Hé, wie ben jij?

Hé, wie ben jij? Boekentips voor het bespreekbaar maken van diversiteit en inclusie

Hèt grote ontdekboek dat kinderen laat kennismaken met de diversiteit van mensen en culturen, aan de hand van 20 vriendjes van over de hele wereld.

Meer informatie.

 

Boeken die andere culturen bespreken

Leren over andere culturen is interessant voor jong en oud! Hoe leuk is het om iets te leren over een cultuur die heel anders is dan in jouw omgeving?! Door middel van boeken kun je, zonder ver te hoeven reizen, makkelijk alles te weten komen over een bepaald land en de mensen die daar wonen en de cultuur die zij hebben.

 

Welcome to our world

Welcome to our world; Boekentips voor het bespreekbaar maken van diversiteit en inclusie

Children all over the world are very different, but they also have much in common. In this beautifully illustrated book, young children can learn all about what people in other countries eat, wear and play, and how they speak and celebrate. From breakfasts to birthdays, cakes to clothes, and hiccups to hellos, there are so many ways to say and do things – but everyone shares a love of family, friends, food and fun.

This delightful book teaches us that despite different languages, customs and traditions, it really is a small world, after all. A unique, warm-hearted book to help teach children understanding, harmony and respect.

Meer informatie.

 

Waar is mijn noedelsoep?!?

Waar is mijn noedelsoep?

Wanneer Sam-Ming op school zit, kijkt hij uit naar de lunchpauze. Dan kan hij smullen van de superverrukkelijke noedelsoep die zijn ouders voor hem hebben gemaakt. Dat is zijn lievelingseten. Maar wanneer Sam-Ming zijn rugtas opent, schrikt hij: zijn noedelsoep is weg! Waar, oh waar is zijn noedelsoep?!?

Meer informatie.

 

De jongen achter in de klas

De jongen achter in de klas; Boekentips voor het bespreekbaar maken van diversiteit en inclusie

Achter in mijn klaslokaal stond vroeger een lege stoel. Nu zit er een nieuwe jongen. Hij heet Ahmet. Hij is negen jaar (net als ik), maar hij is heel raar. Hij praat nooit en lacht nooit en hij houdt niet van snoep – zelfs niet van citroenzuurtjes, die ik het allerlekkerst vind! Maar toen kwam ik achter de waarheid: Ahmet is eigenlijk helemaal niet vreemd. Hij heeft zijn land moeten ontvluchten vanwege oorlog. Een echte oorlog, met bommen en vuur en kogels die mensen verwonden. En hoe meer ik over hem te weten kom, hoe meer ik hem wil helpen. En daar komen mijn beste vrienden Josie, Michael en Tom om de hoek kijken. We hebben namelijk een plan… Soms moet je niet lezen over een boek – maar het boek lezen. Doe dat.

Meer informatie.

 

Dit artikel met boekentips voor het bespreken van diversiteit en inclusie met kinderen is geschreven in samenwerking met Babysits. Babysits is een online oppasplatform waar je gemakkelijk een betrouwbare oppas in de buurt kunt vinden.

 

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

 

Lees ook

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *