Het meisje op de foto – Carina Bergfeldt

Recensie Het meisje op de foto, een Zweedse literaire thriller geschreven door Carina Bergfeldt.

Het meisje op de foto, geschreven door de Zweedse Carina Bergfeldt, maakte indruk op me door een quote van de WHO: Eén op de drie vrouwen wereldwijd wordt tijdens haar leven verkracht of mishandeld. Wat ik verder van het boek vond? Dat lees je in deze recensie.  

Al een aantal jaren heb ik met veel plezier een e-reader. Maar soms is het erg prettig om een boek vast te houden, om het te voelen en er doorheen te kunnen bladeren. Daarom besloot ik weer lid te worden van de bibliotheek! Ik nam 3 boeken voor de kleintjes mee en 1 voor mezelf. Zou ik aan 3 weken genoeg hebben om het boek Het meisje op de foto uit te te lezen?

Recensie Het meisje op de foto, geschreven door de Zweedse Carina Bergfeldt

 

Lidmaatschap bieb

Ben jij lid van de bibliotheek? Ik weet natuurlijk niet hoe het bij jou geregeld is, maar bij onze bibliotheek is het grotendeels zelfbediening. Je scant zelf je boeken bij het lenen en inleveren, en vervolgens betaal je de rekening. Die rekening hoef je trouwens niet eens iedere keer te voldoen, je mag een schuld opbouwen van maximaal €10,-. Op zich werkt het systeem best prettig. In ieder geval veel beter dan zo’n 4 jaar geleden, de laatste keer dat ik lid was.

Hoe dan ook, het is dus grotendeels zelfbediening. Voor het lid worden heb je de hulp nodig van een van de vrijwilligers die pas ‘s middags aanwezig zijn. Dus stond ik op 1 augustus met 2 (temperamentvolle!) kinderen aan de hand en een baby in de draagzak op mijn buik in de bieb. Zie je het plaatje al voor je? 

Boeken uitzoeken

Mijn jongste zoon plantte ik met een krentenbol op een stoel en dochterlief ernaast. Dat laatste was niet zo’n succes, en dus hield ik haar maar aan de hand. Op zich was het lidmaatschap zo geregeld (gelukkig!) en konden we boeken uit gaan zoeken. Ik had me er op verheugd om er een gezellig uitje van te maken. Gezellig een beetje kletsen en vast een beetje voorlezen uit de boeken die er allemaal staan.

What was I thinking? De boeken uitzoeken in de praktijk? De kinderen gristen ieder een boek uit het schap en ook ik koos “even snel” een kinderboek uit. Vervolgens liepen we naar boven voor een “volwassen” boek. Helaas was het geduld van de kids inmiddels op en ik wist dan ook niet hoe snel ik weer met ze naar beneden moest. Ik griste zelf ook op goed geluk een boek uit de stelling met boeken die zojuist retour waren gekomen, scande de hele bups en ging naar huis. 

Eén op de drie vrouwen wereldwijd wordt tijdens haar leven verkracht of mishandeld.

– World Health Organization

Het meisje op de foto

Eenmaal thuis was ik enorm benieuwd naar het boek wat ik op goed geluk meenam. Het meisje op de foto is een literaire thriller en werd geschreven door de Zweedse Carina Bergfeldt. Het boek begint met bovenstaande indrukwekkende en afschuwelijke quote en gaat over rechercheur Anna Eiler die de vermissing van een man onderzoekt. Ze neemt de zaak in eerste instantie niet zo serieus, maar als de vermiste man later dood tussen de waterlelies wordt gevonden, mét een foto in zijn keel, verandert de vermissingszaak in een moordonderzoek. Haar vriendin en journaliste Julia helpt haar met het onderzoek. 

 

Mijn mening over Het meisje op de foto

Toen ik begon met lezen moest ik even wennen aan de opbouw van Het meisje op de foto. Elk hoofdstuk wordt beschreven vanuit een personage. Hierdoor zijn de hoofdstukken vaak niet erg lang, maar persoonlijk vind ik dat geen probleem. Sterker nog, als ik heel eerlijk ben zorgen juist de korte hoofdstukken ervoor dat het boek heel erg goed geschreven is. Door het boek op deze manier op te bouwen blijft het tot het einde toe namelijk een groot raadsel wie de moordenaar, die in ik-persoon is geschreven, is. Bij de meeste spannende boeken heb ik toch vaak al snel door hoe de vork in de steel zit. Dat was dit keer zeker niet het geval!

Kanttekening is wel dat juist de knappe opbouw van het boek er tegelijkertijd voor zorgt dat het boek best moeilijk is om te lezen. Ik heb mezelf er in het begin echt toe moeten zetten om door te lezen. Vooral omdat ik het in het begin lastig vond om vriendinnen Anna (rechercheur) en Julia (journaliste) uit elkaar te houden, en omdat het door de korte hoofdstukken langer duurt voordat je de personages echt goed leert kennen.

 

Conclusie

Wat ik erg knap vind is dat Carina Bergfeldt me tot het einde toe heeft laten twijfelen over de dader. Ik ben daar erg van onder de indruk. Hou je dan ook van een goed geschreven, spannend boek en ben je een ervaren lezer? Dan is Het meisje op de foto zeker een aanrader. 

Meer informatie over Het meisje op de foto vind je hier.

2 reacties op “Het meisje op de foto – Carina Bergfeldt

  1. Pingback: De reünie door Simone van der Vlugt | Recensie - Leesboekenenmeer

  2. Pingback: De vleermuisman door Jo Nesbo, recensie - Leesboekenenmeer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *