Teken jij ook de Boekenpetitie?

Teken jij ook de Boekenpetitie?

De aangekondigde verhoging van de btw op boeken tot 21% baart velen zorgen, dat blijkt wel uit de ruim 100.000 handtekeningen die de gezamenlijke boekenpetitie al heeft opgehaald. De actie is opgezet door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), de Groep Algemene Uitgevers (GAU) en de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb). Dat de aangekondigde verhoging van de btw op boeken naar 21% velen enorme zorgen baart wordt daarmee dubbel en dwars onderstreept. Inmiddels staat boekenpetitie.nl in de top 15 grootste lopende op petities.nl.

Bezorgdheid over dalende leesvaardigheid

CPNB-directeur Eveline Aendekerk over de enorme steun: ‘De handtekeningen voor de boekenpetitie stromen binnen, dat is fantastisch en is een enorme steun in de rug. Maar het is de vraag of het genoeg is. Wij gaan daarom door! Wij roepen iedereen op boekenpetitie.nl te verspreiden onder vrienden, familie, collega’s en buren. De btw op (kinder)boeken zou juist verlaagd moeten worden door PVV, VVD, NSC en BBB als zij, zoals ze zelf zeggen, de leesvaardigheid in Nederland willen versterken. De voorgenomen btw-verhoging op boeken zal de schatkist op korte termijn wat geld opleveren maar gaat mens, maatschappij en economie uiteindelijk een veelvoud kosten. Een bezorgde boekhandelaar zei: “als deze vier partijen de maatregel doorzetten schieten zij zich uiteindelijk in hun eigen voet!” En zo is het’.

Snelle groeier

De actie boekenpetitie.nl is op het platform petities.nl één van de snelst groeiende. Inmiddels staat boekenpetitie.nl in de top 15 grootste lopende petities op het platform. De oprichter van petities.nl Reinder Rustema zegt: ‘De boekenpetitie is met 100.000 handtekeningen in drie dagen een opmerkelijk snel groeiende actie. Tijdens de coronapandemie waren er ook enkele petities die explodeerden, maar na de pandemie was er geen petitie die zo sterk groeide, dagen achter elkaar.’ Ook valt Rustema het grote aantal prominente ondertekenaars op.

Ook veel bekende namen

Wie door de lange lijst handtekeningen van verontruste lezers scrolt, ziet ook veel (bekende) boekhandelaren, uitgevers en schrijvers van zeer uiteenlopende pluimage, zoals: Lex Noteboom, Sacha Bronwasser, Kluun, Yvette van Boven, Rutger Vink, Saskia Noort, Edward van de Vendel, Gijs Wilbrink, Daphne Deckers, Splinter Chabot, Arnon Grunberg, Kevin Hassing, Sterrin Smalbrugge, Ronald Giphart, Hanneke de Zoete, Adriaan van Dis, Heleen van Royen, Gerbrand Bakker, Esther Verhoef, Hans Hagen, Margje Woodrow, Buddy Tegenbosch, Paul de Leeuw etc. Zij laten ook allemaal van zich horen via posts op social media waar het rode logo met gebroken boekenhart onontkoombaar is. Vandaag starten we ook met advertenties op sociale media en hebben we advertenties in landelijke dagbladen geplaatst.

Dag van de lezer

Men is voornemens de petitie op woensdag 12 juni in Den Haag aan Tweede Kamerleden aan te bieden in het bijzijn van meerdere bekende (kinderboeken)schrijvers. Tot die tijd wordt er niet stil gezeten. Volgende week woensdag 29 mei had het CPNB reeds uitgeroepen tot Dag van de Lezer, dit in verband met het tienjarige bestaan van lezerscommunity Hebban.nl. Ook die feestelijke dag wordt aangegrepen om de petitie extra onder de aandacht te brengen.

Begroting sluitend maken

In het Kamerdebat van 22 mei werd gezegd dat het geld dat de btw-verhoging oplevert nodig is voor bekostiging van andere voorgenomen maatregelen. De initiatiefnemers achter boekenpetitie.nl willen nogmaals benadrukken dat de voorgenomen maatregel maar zeer beperkte inkomsten op zal leveren en de vier partijen (én samenleving) uit eindelijk veel meer geld gaan kosten. De (financiële) impact van het boek en de boekhandel op mens, maatschappij én economie is groot, zo blijkt uit dit uitgebreide onderzoek.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Gerelateerd

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.