MOYU Notebooks | Uitwisbaar notitieboek – Review

Duurzaam MOYU Notebook van uitwisbaar steenpapier

Van MOYU Notebooks mocht ik een uitwisbaar notitieboek uitkiezen om een review over te schrijven. Hartstikke tof, want als grootverbruiker stond een duurzaam uitwisbaar notitieboekje al lange tijd hoog op mijn verlanglijst! En, voldoet het aan mijn verwachtingen?

MOYU Notebooks

MOYU Notebooks zijn ontwikkeld door Roel Schatorje. Het zijn duurzame notitieboeken die gemaakt zijn van steenpapier. Ook Roel was een grootverbruiker van notitieboeken en op zoek naar een duurzamer alternatief. En het is een feit dat handgeschreven notities  toch vaak beter te onthouden zijn dan digitaal genoteerde notities.

Duurzame, uitwisbare notitieboeken an sich zijn niet nieuw, maar de kwaliteit onderling verschilt wel enorm. Roel ging daarom op zoek naar een goed, maar duurzaam alternatief. Het werden notitieboeken gemaakt van steenpapier.

 

Wat is steenpapier?

Yep, steenpapier was ook voor mij een nieuw begrip. Het is een duurzaam alternatief voor normaal “pulp” papier. Een boom-vrije papiersoort die hoofdzakelijk bestaat uit gemalen steen (Calcium Carbonaat) wat overblijft als restproduct bij een steengroeve. Tijdens de productie van steenpapier worden er geen water en chemicaliën als bleekmiddelen gebruikt, wat onder andere zorgt voor een 67% lagere CO2 uitstoot.

Meer interessante informatie over het productieproces van steenpapier vind je hier.

 

Premium A5 notitieboek

Ik mocht een uitwisbaar notitieboek kiezen uit de nieuwe collectie. Het werd de Premium A5 in Business Black, een stevig notitieboek met een luxe uitstraling en daarom ideaal voor op het werk. Een pen, pennenhouder en schoonmaakdoekje worden standaard meegeleverd.

Het Premium A5 notitieboek heeft een harde kaft en 40 pagina’s en bevat:

  • 2 to-do-lijsten
  • 1 weekplanner (verspreid over 2 pagina’s)
  • 2 blanco-pagina’s
  • 3 dotted pagina’s (voor o.a. bullet journals)
  • De rest is aangevuld met lijnen pagina’s

 

Mijn mening over MOYU Notebooks

Wat was ik nieuwsgierig naar dit uitwisbare notitieboek van MOYU Notebooks zeg. Dat kan ook heel gevaarlijk zijn omdat je te hooggespannen verwachtingen hebt. Maar eerlijk is eerlijk, mijn uitwisbare notitieboek van MOYU Notebooks voldoet geheel aan mijn hoge verwachtingen! In het begin is het wel even wennen, met name omdat steenpapier natuurlijk heel erg stevig is. Dat merk je met name bij het omdraaien van de pagina. Maar wanneer je de pagina vaker omslaat gaat dat steeds makkelijker.

Update september 2021: het papier van de notitieboeken met harde kaft hebben ze wat dunner gemaakt zodat het omslaan van de pagina wat makkelijker gaat.

In het begin vond ik het omdraaien van de pagina wel een beetje spannend omdat ik het idee had dat de pagina aan de onderzijde los zou laten, maar gelukkig is de binding erg stevig. Mocht je zelf bang zijn voor loslatende pagina’s of graag vanaf het begin soepel je pagina om willen slaan, er is ook een ringband uitvoering.

Een pluspunt zijn wat mij betreft de twee to-do lijsten. Ik deel ze zelf in op werk en privé:

MOYU Notebooks to do list

 

 

De overzichtelijke weekplanning met veel schrijfruimte:

MOYU notebooks; uitwisbaar en herschrijfbaar notitieboek; Duurzaam notitieboek

 

Lijnen pagina’s voor het maken van notities:

MOYU notebooks lijnenpagina's Duurzame notitieboeken

 

 

De meegeleverde pen met Frixion inkt, die speciaal is ontworpen voor het schrijven op steenpapier, schrijft erg prettig op het steenpapier. Hij laat de inkt goed los, maar droogt ook best wel snel. Als je daar rekening mee houdt dan vlekken de notities niet. Let wel even op: gebruik geen gewone pen, die kun je niet uitwissen!

En nu de hamvraag, het schoonmaken van het uitwisbare notitieboek… Ook dit gaat erg makkelijk. Overbodig om te zeggen misschien, maar houd wel rekening met je andere notities. Maak je één pagina schoon en heb je op de andere pagina ook notities staan, dan is het handig om je notitieboek even open te laten liggen tot je schoongemaakte pagina droog is. Of, als je haast hebt, gewoon even droog maken met een droge doek. Dat kan natuurlijk ook.

 

Bewaren en recyclen

Volgens de website van MOYU Notebooks is iedere pagina 500x te beschrijven. Wil je je notities bewaren? Dan kun je deze makkelijk digitaliseren met behulp van scan apps als Microsoft Office Lens, Camscanner of Evernote.

Na een aantal jaren gebruik zal de inkt op de pagina’s langzaam wat vervagen. Mocht je tegen die tijd graag een nieuw notitieboekje willen dan kun je jouw exemplaar inruilen voor 10% korting op je volgende aankoop. Je oude MOYU Notebook wordt gedoneerd aan kinderen die schoolmaterialen nodig hebben.

Heb jij al ervaring met een uitwisbaar notitieboek?

Meer informatie vind je hier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *