Ontspannende massageverhalen met Jurre en Inge + WIN!

Ontspannende massageverhalen met Jurre en Inge voor kinderen

Een massage, bijna iedereen houdt ervan. Waarom? Omdat aanraking ervoor zorgt dat het knuffelhormoon oxytocine vrijkomt. Een Deense oud-directeur van een basisschool ontwikkelde daarom een methode die een vast onderdeel is van het lesprogramma: massageverhalen voor kinderen. In dit blog vertel ik er meer over, plus ik mag in samenwerking met Bullseye Publishing ook nog eens 2 sets weggeven van de set Ontspannende massageverhalen met Jurre en Inge! 

Massageverhalen voor kinderen

Op veel scholen is pesten, ondanks dat er veel aandacht voor is, vaak toch een groot probleem. Gepest worden is een voor kinderen een traumatische gebeurtenis welke ze maar moeilijk een plekje kunnen geven. Voorkomen is dan ook beter dan genezen! Zo dacht ook de Deense Jørn Jørgensen, oud-directeur van een basisschool. Al in 2010 schreef hij zijn eerste boek, die in 2016 naar het Nederlands vertaald werd: Massageverhalen voor kinderen. In 2019 gevolgd door Massageverhalen voor kinderen 2.

Jørgensen wilde met deze lesmethode een (nog) betere band tussen kinderen onderling, docenten, (groot)ouders en (klein)kinderen bereiken. En het werkte! Door toepassing van onderlinge rugmassage verminderde agressief gedrag, konden kinderen zich beter concentreren en leren, beter samenwerken en communiceren en beter samen spelen. Vriendelijkheid, respect en begrip waren het resultaat.

 

Hoe werkt het?

Ontspannende massageverhalen met Jurre en Inge voor kinderen

Tijdens de massage wordt gebruik gemaakt van Tactiel Stimulering. Dit is een zachte en verbindende massage-aanraking. Het mooie is dat deze massages thuis kunnen worden toegepast, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Veel kinderen ervaren een massageverhaal voor het slapen gaan als erg prettig.

Deze methode is echter ook heel goed klassikaal in te zetten. Kinderen masseren dan elkaars rug. De leerling die de massage ontvangt zit op een stoel en leunt naar voren zodat de rug vrij is. De leerling die de massage geeft gaat achter hem/haar staan. Als iedereen zover is leest de leerkracht een verhaal voor uit Massageverhalen voor kinderen. Ondertussen doet de leerkracht met een van de vrije handen de bijbehorende massagegrepen voor. Als het verhaal is afgelopen geven de leerlingen elkaar een hand en zegt de gever tegen de ontvanger: “Bedankt dat ik gebruik mocht maken van je rug.” De ontvanger zegt tegen de gever: “Bedankt voor het geven van deze massage.”

Ontspannende massageverhalen met Jurre en Inge voor kinderen

De twee leerlingen werken een maand samen met elkaar (geven en ontvangen van de massage). Na deze maand wordt er een nieuwe partner gekozen. Op deze manier maakt de leerling contact met al zijn klasgenoten. Het is enorm moeilijk om iemand te pesten of ‘stom’ te noemen als deze je zojuist (of op een ander moment) een massage heeft gegeven.

De slogan die is ontstaan luidt:

Degene die je (aan)raakt, pest je niet!

 

Waarom werkt het?

Het ontvangen van een rugmassage is ontzettend fijn, omdat het een plek is waar we zelf niet bij kunnen. Het is intiem, zonder grenzen te overschrijden. Daarnaast maakt het lichaam oxytocine aan, het knuffelhormoon waar je rustig en ontspannen van wordt. Oxytocine verlaagd ook het stresshormoon cortisol, angst en agressie worden verminderd en de hartslag en bloeddruk gaan omlaag. Omdat leerlingen het bij elkaar toepassen zorgt het voor verbinding, betere relaties en een hechtere band.

 

Ontspannende massageverhalen met Jurre en Inge

De Ontspannende massageverhalen met Jurre en Inge door Linda Gielen zijn gebaseerd op de Massageverhalen voor kinderen van Jørn Jørgensen. Het systeem is te allen tijde in te zetten. Voor leerkrachten is het aan te raden om een vast moment van de week of dag aan te houden. Bijvoorbeeld op maandagochtend (begin van de week) of op vrijdagmiddag (einde van week). Ook hebben veel kinderen er baat bij als de massage gegeven wordt voor het slapen gaan. Het systeem werkt uitermate goed bij de navolgende klachten:

 • Slaapproblemen en onrust
 • Angsten (faalangst/examenvrees)
 • Rouwverwerking
 • Depressie
 • Autisme, NAH en ADHD
 • Dementie en Parkinson
 • Fibromyalgie
 • Hoge bloeddruk
 • Burn-out
 • Hechtingsproblematiek
 • Stress-gerelateerde klachten en pijnklachten

 

Win!

Ben je ook enthousiast geworden over dit fantastische systeem? Ik mag 2 sets van Ontspannende massageverhalen met Jurre en Inge weggeven! Wat moet je doen om kans te maken? Laat hieronder een reactie achter dat je met de actie meedoet en like de Facebookpagina van Leesboekenenmeer. De actie loopt tot 1 september. De winnaar ontvangt een mailtje.

Heb je niet gewonnen en wil je toch graag een set hebben? Kijk dan even hier.

 

7 reacties op “Ontspannende massageverhalen met Jurre en Inge + WIN!

 1. Laura van Schaik zegt:

  Wauw, dit zou ik graag in mijn jongensklas in het Speciaal Onderwijs inzetten. Zonder leidraad leek het me lastig maar zo durf ik het wel aan. Past bij mijn visie en ben het juist zo eigen aan het maken! Ik doe mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *