Mandala schrijven met basis werkboek Schrijf Het Rond

Mandala schrijven met basis werkboek Schrijf Het Rond

Het kleuren van een mandala werkt rustgevend en zorgt voor een meditatieve innerlijke ontspanning. Wat zou er gebeuren als je het mandala kleuren combineert met het schrijven van positieve affirmaties? Ik probeerde het uit met Schrijf Het Rond, Basis Werkboek Mandala Schrijven door Daniëlle Botermans, wat ik vrijblijvend ontving van Bullseye Publishing.

Ontspannen is iets waar ik erg slecht in ben. Ik ben altijd graag bezig, met werken, zorgen, lezen en anders wel iets creatiefs als kleuren. Ik schreef daarom eerder al eens een blog met leuke kleurboeken voor volwassenen. Daarnaast ben ik ook altijd gefascineerd door persoonlijke ontwikkeling en groei. Voor mijn persoonlijke blog schreef ik daarom al eens een artikel over positieve affirmaties (je vindt het hier). Ik was daarom erg benieuwd naar dit concept wat het kleuren van mandala’s en positieve affirmaties combineert.

 

Mandala schrijven

Het concept mandala schrijven is in 1999 ontwikkeld door Masami Sainonji, voorzitster van Byakko Shinko Kai. Het hoofdkantoor van deze organisatie is gevestigd in Japan. Het mandala schrijven is één van de instrumenten die ingezet worden ter ondersteuning van het doel van de organisatie: het bevorderen van wereldvrede.

In 2013 maakte Daniëlle Botermans kennis met het concept en ze werd meteen gegrepen door het mandala schrijven. Met de ontwikkeling van dit werkboek hoopt ze anderen te inspireren. Je kunt met dit werkboek dan ook het concept proeven, ervaren en ondergaan en er je eigen weg in vinden.

 

Schrijf Het Rond

Toen ik Schrijf Het Rond ontving zat ik op een bijzonder punt in mijn leven. Zo had ik onder andere net besloten om te breken met mijn ouders, volgde cognitieve gedragstherapie en we verhuisden. Hoewel positieve affirmaties op dit moment natuurlijk erg behulpzaam konden zijn, kon ik me er nog niet toe zetten om me in het concept van mandala schrijven te verdiepen. Tot van de week. Ik merkte dat ik steeds oppervlakkiger begon te ademen en besloot met de kinderen te gaan kleuren. Zelf pakte ik het werkboek Schrijf Het Rond erbij en begon te lezen. Dat is immers waar het allemaal begint.

Van oudsher wordt een mandala gebruikt als focuspunt om tijdens meditatie de aandacht op te richten. Inmiddels hebben veel mensen al kennis gemaakt met de helende en meditatieve werking van mandala’s en worden ze volop geschilderd, getekend, opgebouwd met natuurlijke materialen en alle variaties die je maar kunt bedenken. De handgeschreven mandala is echter een vrij onbekende vorm. De centrale rol is weggelegd door jouw intentie (positieve affirmatie), neergezet in krachtwoorden of zinnetjes.

Wil je hier meer over leren? Dan is het boek “Schrijf het rond, creëer de spiegel van jouw ziel” een aanrader om te lezen.

 

Wat heb je nodig?

De sjablonen in dit werkboek zijn zo gemaakt dat je er direct mee aan de slag kunt gaan. De cirkels en de afbeeldingen zijn al voor je gedrukt. Wat heb je buiten dit werkboek nog meer nodig?

 

Fijnschrijvers

Aangezien je veel tekst achter elkaar gaat schrijven is het prettig om te werken met fijnschrijvers met een fijne punt. Fijnschrijvers zijn verkrijgbaar in diverse kleuren waardoor er mooie afbeeldingen kunnen ontstaan en bieden vaak het gevoel en comfort alsof je met pen schrijft. Ik gebruik zelf graag de Stabilo fineliner nr. 88. Deze hebben een fijne punt, verkrijgbaar in 30 kleuren, met als bijkomend voordeel dat ze apart bijgekocht kunnen worden.

 

Kleurpotloden

Werk je graag met veel kleurnuances of wil je een zachtere uitstraling bereiken? Dan kan het prettig zijn om met kleurpotloden te werken. Deze zijn verkrijgbaar in nog veel meer kleuren dan fijnschrijvers waardoor je meer nuances kunt aanbrengen. Let op: houd er wel rekening mee dat je met het kleurpotlood gaat schrijven, niet kleuren. Het beste kies je voor een gemiddeld zachte potlood, die goed pigment afgeeft en de letters scherp weergeeft.

  • Goede potloden, wel wat harder, om mee te beginnen: Stabilo of Bruynzeel.
  • Wil je soepeler werken? Kies dan voor: Bruynzeel Design, Lyra of Caran D’Ache.
  • Liever een veelzijdig potlood die je ook per stuk aan kunt schaffen? Dan is Faber Castell Polychromos een aanrader. Deze staat hoog op mijn verlanglijstje met items die ik graag zou willen hebben. Leuk idee voor de feestdagen!

Heb je geen idee welk kleurpotlood je prettig vindt werken? Lees dan vooral ook even het blog Kleurpotloden voor volwassenen.

 

Kladblaadje

Op een wit kladblaadje kun je experimenteren met woorden en tekst om te bepalen welke het beste past bij de mandala. Als je de tekst weet kun je experimenteren met verschillende kleuren om te beoordelen welke het beste samen gaan. Heb je geen inspiratie? Geen nood, achter in het boek staan een aantal woorden en korte teksten die je zou kunnen gebruiken. Naast iedere mandala is er ruimte om je tekst en de kleuren die je gebruikt te noteren.

Voor het kleuren van mijn eerste mandala gebruikte ik een woord wat ik kreeg van mijn therapeut: punt. Verder vind ik het leuk om de mandala te bekijken en te voelen welke tekst daar bij zou kunnen passen. En soms probeer je eens iets wat halverwege toch minder goed uitpakt dan gehoopt, maar daar leer je alleen maar weer van.

 

Schrijfmat

Als je het prettiger vindt werken om de mandala uit het werkboek te halen, dan is een schrijfmat of onderlegger prettig. Op deze manier weet je zeker dat je ondergrond gelijkmatig en niet te hard of zacht is. Persoonlijk? Ik laat de mandala’s voorlopig nog lekker in mijn werkboek zitten.

 

Mandala schrijven, mijn ervaring

Nu je alle materialen bij elkaar hebt kan je eindelijk aan de slag met het mandala schrijven. In het boek staat een zeer gedetailleerde uitleg hoe je het mandala schrijven aanpakt. Nadat ik deze beschrijving had gelezen en een plan van aanpak had ging ik eindelijk aan de slag. Je begint het schrijven in het midden van de mandala en schrijft cirkel voor cirkel naar de buitenste rand. Is een cirkel vol, dan ga je verder op de volgende cirkel.

Mandala schrijven met Schrijf het rond van Daniëlle Botermans; Kleuren voor volwassenen

 

In de laatste cirkel is het de bedoeling dat je precies uitkomt. En laat dat nou meer oefening vergen dan ik van te voren had gedacht! Zelfs met een enkel woord als punt wist ik net niet goed uit te komen!

De kleuren die ik had gekozen waren donker- en lichtblauw. Gaande weg het schrijven ontdekte ik dat je met een derde contrasterende kleur, ik koos voor rood, nog meer nuance aan kan brengen. Het woord (of de zin) valt nog meer op en springt er dan als het ware uit. Ik moet zeggen dat ik mijn eerste mandala best wel goed gelukt vind, al is het jammer dat ik niet goed uitkwam.

Mandala schrijven met het werkboek Schrijf het rond van Daniëlle Botermans; Kleuren voor volwassenen

 

Tijdens het kleuren merkte ik dat mijn ademhaling rustiger en dieper werd. Af en toe moest ik zelfs gapen. Ook mijn schouders ontspanden zich voelbaar. Ik ben dan ook al snel aan de volgende mandala begonnen! Persoonlijk vind ik het mandala schrijven leuker dan het mandala kleuren, omdat het schrijven van de positieve affirmaties een extra dimensie toevoegt.

En, ga jij het mandala schrijven ook proberen?

 

Lees ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *