Rinus – Prentenboek van het Jaar 2025

Rinus - Prentenboek van het Jaar 2025

Het Prentenboek van het Jaar 2025 is bekend! Dit jaar is het Rinus, van schrijversechtpaar Ingrid en Dieter Schubert. Het prentenboek over neushoorn Rinus en zijn opa staat centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen van 22 januari t/m 1 februari 2025. Tijdens de campagne is Rinus voor slechts €5,75 verkrijgbaar in een unieke mini-editie.

Prentenboek van het Jaar 2025 – Rinus

Vroeger was opa een hele wilde neushoorn. En hij was sterk, reuze sterk. Hij kon wel honderd boomstammen tegelijk optillen. Maar nu is opa oud. Het liefst ligt hij de hele dag wat in de schaduw te dommelen. Vandaag past hij op Rinus. En die wil vooral spelen en ravotten!

Het Prentenboek van het Jaar werd gekozen door een comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en docenten. Het comité over het prentenboek: ‘Rinus is een spannend en aandoenlijk verhaal over de kleine stoere neushoorn Rinus die zich onbesuisd in het ene avontuur na het andere stort, maar als hij in de problemen komt, blijkt hij niet de enige held in dit verhaal. Een prentenboek over groot, wild en sterk willen zijn, maar soms toch ook nog een beetje klein.’

Specificaties:

Auteur: Ingrid en Dieter Schubert | Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren | 9789089674104 | 32 blz. | Mei 2023

Rinus is verkrijgbaar bij:

Ingrid en Dieter Schubert

Het echtpaar Schubert maakt al meer dan dertig jaar prentenboeken. Ieder boek begint met een verhaal, dat ze altijd samen bedenken. Als dat klopt, beginnen ze met tekenen. Dat doen ze ieder voor zich, waarna er wordt gekeken welk beeld het meest geslaagd is. Vaak voegen ze tekeningen samen, wat de meest verrassende resultaten oplevert. Veel van hun prentenboeken worden in meer dan tien talen uitgegeven. Voor zijn prentenboek Monkie ontving Dieter in 1987 een Gouden Penseel. In 2018 kregen Ingrid en Dieter samen een Zilveren Penseel voor Konijnentango.

Auteurs Ingrid en Dieter Schubert: ‘De uitverkiezing van Rinus tot Prentenboek van het Jaar 2025 was voor ons het meest onverwachte en leukste nieuws dat wij de afgelopen tijd hebben gekregen. Wij verheugen ons enorm op alles wat er het komende jaar staat te gebeuren. En onze stoere, wilde Rinus kan niet wachten om straks aan héél veel kinderen voorgelezen te worden!’

Succesvolle editie

De afgelopen editie van De Nationale Voorleesdagen werden er meer prentenboeken verkocht tijdens de campagneperiode dan tijdens de edities daarvoor. Zo was de afzet van prentenboeken dit jaar 13% hoger dan vorig jaar tijdens de twee campagneweken. Tijdens De Nationale Voorleesdagen zijn dit jaar meer mini-edities verkocht dan vorig jaar tijdens de campagne. Ook de Prentenboek van het Jaar-editie (met knuffel) en de reguliere editie gingen vaker over de toonbank.

Voorlezen gaat voor

De Nationale Voorleesdagen stimuleert het voorlezen aan kinderen (0-6 jaar) die zelf nog niet kunnen lezen of net hebben leren lezen. De campagne benadrukt de voordelen van het (voor)lezen, waaronder het positieve effect op woordenschat, verhaalbegrip en sociaal-emotionele ontwikkeling.

In 2025 vinden de Nationale Voorleesdagen plaats van 22 januari t/m 1 februari 2025. Op 22 januari is de aftrap met Het Nationale Voorleesontbijt: in het hele land lezen bekende Nederlanders en lokale helden voor in de kinderopvang, op scholen en in bibliotheken en boekhandels.

De campagne is een project van Stichting Lezen en wordt uitgevoerd door Stichting CPNB.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Gerelateerd

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.