Wat is diamond painting

Diamond painting wat is het; Het nieuwe schilderen op nummer, mozaïeken, of ministeck

Diamond painting heeft een vaste plek weten te veroveren in het hobbyassortiment. Maar wat is het eigenlijk? En hoe begin je er mee? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten als je met deze leuke hobby wil beginnen. Of als je het gewoon een keertje wil uit proberen natuurlijk!

Wat is diamond painting?

De eerste keer dat ik van diamond painting hoorde vroeg ik me al af wat het precies inhoudt. Diamond painting kun je omschrijven als een moderne versie van schilderen op nummer, kruissteekborduren of ministeck. Maar het is vooral een hele leuke hobby op zichzelf. Je maakt een kunstwerk met allemaal kleine diamantjes.

Bij diamond painting plak je de kleine diamantjes van kunststof op een voorbedrukt plakvel. De diamantjes kunnen een glittereffect hebben, maar dat hoeft niet per se. Net als bij het gouwe ouwe schilderen op nummer is het voorbedrukte schilderij voorzien van een kleurcode die aangeeft welke kleuren je moet gebruiken. Je trekt de beschermlaag van het schilderij en plakt dan op elk vakje het bijbehorende kleurtje van de diamantjes uit de set. De juiste kleurcode kan je terug vinden in de legenda. Er zijn sets met ronde of vierkante diamantjes. Verderop in dit artikel bespreken we het verschil tussen deze twee soorten. Het eindresultaat? Een schilderij opgebouwd uit allemaal kleine diamantjes.

 

Wat maakt het zo leuk?

Het vullen van de vlakjes met kleuren kan erg rustgevend werken. Wat oudere kinderen en volwassenen kunnen erg veel voldoening halen uit de manier waarop er langzaam maar zeker een mooi schilderij ontstaat. Bovendien kan je een heel mooi eindresultaat bereiken, ook wanneer je niet zo goed bent in tekenen of schilderen.

Voor kinderen is diamond painting ook nog eens een hele goede manier om de fijne motoriek te oefenen. En als je niet zo van geklieder met verf houdt, is het ook nog eens een fijne schone hobby, waar je geen vieze handen van krijgt. Wel even zorgen dat de diamantjes mooi in hun bakje blijven natuurlijk. Er is volop keuze in speciale platen voor kinderen met hun favoriete helden of tv-figuren, je vindt ze hier.

 

Hoe werkt diamond painting?

Ten eerste kies je natuurlijk een mooie plaat uit die je graag als eindresultaat zou willen zien. In een set zit alles wat je nodig hebt. Je hoeft dus niet eerst een basisuitrusting aan te schaffen, maar kunt gelijk aan de slag! Om uit te proberen of diamond painting überhaupt iets voor je is, zou je kunnen beginnen met een wat kleinere plaat van 25×35 cm of een ansichtkaart, zodat je eerder van het eindresultaat kan genieten. Maar als je je zinnen hebt gezet op die prachtige plaat met jouw favoriete afbeelding dan houdt niets je tegen om er voor te gaan natuurlijk!

Een set diamond painting bevat vaak het volgende: de voorbedrukte plaat (het uiteindelijke schilderij), de diamantjes en vaak ook een sorteerbakje waarmee je de diamantjes goed kan ordenen en makkelijker kan oppakken. Voor het aanbrengen van de diamantjes is er meestal een pincet en/of een waxpen aanwezig. Dit kan per merk of per set verschillen. Ben je een beginner en wil je weten wat voor jou het beste werkt? Zorg dan dat je zowel een pincet als een waxstokje tot je beschikking hebt, dan kan je uitproberen wat voor jou het prettigst werkt. Het gebruik van een pincet spreekt voor zich, je kan hiermee telkens één diamantje oppakken en op de juiste plek op het schilderij plakken. Een waxpen dip je in de meegeleverde wax, waardoor de diamantjes aan de pen blijven plakken. Op deze manier kan je telkens een diamantje oppakken en op het zelfklevende blad aanbrengen.

 

Diamond painting: rond of vierkant?

Er zijn diamond painting sets verkrijgbaar met ronde of vierkante diamantjes, maar wat is nou precies het verschil tussen deze twee? Het belangrijkste verschil zit hem in het eindresultaat. Bij ronde diamantjes hou je altijd een kleine ruimte tussen de cirkeltjes en zal de voorbedrukte plaat dus altijd een klein beetje zichtbaar blijven. De vierkante diamantjes daarentegen sluiten mooi strak op elkaar aan. Hierdoor ontstaat een volledige dekking van de plakplaat waardoor het geheel er wat strakker en voller van kleur uit gaat zien.

Het verschil gaat echter niet alleen om het eindresultaat. De vierkante diamantjes moeten natuurlijk wel heel mooi recht naast elkaar geplakt worden, terwijl een rond steentje alleen maar in het midden van het vakje geplakt hoeft te worden. Deze kunnen immers nooit per ongeluk gedraaid zitten. Ben je een beginner of houd je het liever iets eenvoudiger? Dan kunnen ronde diamantjes juist de voorkeur hebben. Je kan het natuurlijk altijd allebei een keertje uitproberen.

 

Extra accessoires

Heb je eenmaal de smaak te pakken? Dan zijn er een heleboel handige accessoires om jouw hobby makkelijker te maken en overzichtelijk te houden. Denk bijvoorbeeld aan handige sorteerdozen voor de diamantjes, rollers om de diamantjes aan te drukken of een lichtbak voor nog beter zicht tijdens het plakken van de diamantjes. Ook zijn waxpennen en pincetten los te koop als je er een nodig hebt of uit wil proberen, of als je een speciale uitvoering wil hebben met licht of extra grip.

Kun je niet wachten om aan de slag te gaan met diamond painting? Hier vind je de mooiste sets!

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *