Zilveren Griffels en Penselen 2023

Zilveren Griffels en Penselen 2023

Ben je benieuwd naar de winnaars van de Zilveren Griffels en Penselen 2023? De best geschreven kinderboeken van dit jaar ontvingen een Zilveren Griffel en de best geïllustreerde kinderboeken een Zilveren Penseel.

Zilveren Griffels 2023 – Categorie tot zes jaar

Heksje Hazel – Phoebe Wahl

Zilveren Griffels 2023 - Categorie tot zes jaar: Heksje Hazel - Phoebe Wahl

Welkom in het woud waar Heksje Hazel en haar vriendjes in boomstronken wonen. Hazel is een allerliefst heksje dat altijd paraat staat om haar grote en kleine bosvrienden te helpen. Zo redt ze in de lente een verloren ei dat ze tussen de lelietjes-van-dalen vindt en wanneer de paddenstoelen uit de grond schieten, lost ze het mysterie op van de boomstronk die rare geluiden maakt. Maar als de hulst aan de bomen hangt en het mos bedekt is met een dik pak sneeuw, krijgt Heksje Hazel dan wel de hulp die zij op dat moment nodig heeft? Uitgeverij: Boycott.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Schildpad en ik – Marit Törnqvist

Zilveren Griffels 2023 - Categorie tot zes jaar: Schildpad en ik - Marit Törnqvist

In het prentenboek Schildpad en ik sluit een kleine jongen vriendschap met een schildpad die zijn opa uit een ver land voor hem heeft meegenomen. Hij is er heel blij mee, want nu heeft hij een vriend die er altijd voor hem is! Maar Schildpad blijft groeien en groeien. En hij blijkt wel honderd jaar te kunnen worden. In de jaren die volgen wordt Schildpad langzaam een blok aan het been. Er is maar één oplossing: Schildpad moet weg. Maar kunnen de twee wel zonder elkaar? Uitgeverij: Querido.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Zilveren Griffels 2023 – Categorie zes tot negen jaar

Misjka – Edward van de Vendel & Anoush Elman

Zilveren Griffels 2023 - Categorie zes tot negen jaar: Misjka - Edward van de Vendel & Anoush Elman + recensie

Winnaar van de Gouden Griffel 2023 is geworden: Misjka! Deze bekroning mochten Edward van de Vendel & Anoush Elman in ontvangst nemen. Bovendien wist Annet Schaap met haar tekeningen voor een Zilveren Penseel 2023 te zorgen.

Na al deze mooie bekroningen steeg Misjka ook nog eens van plek 36 naar plek 4 en belandde daarmee op een mooie plaats in De Grote Vriendelijke 100 top 10 2023.

Misjka vertelt het verhaal over Roya en haar gezin. Roya is op drie-jarige leeftijd met haar ouders en broers gevlucht vanuit Afghanistan. Het was een lange tocht die, ondanks alles, niet alleen maar naar was. Eenmaal in Nederland verblijven ze in meerdere azc’s, maar na vijf jaar krijgen ze te horen dat ze toch mogen blijven.

Het gezin krijgt een huis, en Roya vindt dat daar een huisdier bij hoort. Het wordt een schattig dwergkonijntje en ze noemt hem Misjka. Iedereen, familie en vrienden, is gek op het lieve witte dwergkonijn! Het beestje kan uren luisteren naar alle verhalen die aan hem verteld worden. Daarom begint Roya te vertellen over de lange reis uit Afghanistan. Al snel beseft ze dat daar zelf lang niet alles meer van weet

Roya begint aan Misjka te vertellen over de vlucht uit haar land. Maar ze beseft dat ze daar zelf lang niet alles meer van weet. En dan, op een dag, is Misjka opeens verdwenen… Uitgeverij: Querido.

Misjka kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Pluk en Pluis – De weg naar terug – Mathilde Stein

Zilveren Griffels 2023 - Categorie zes tot negen jaar: Pluk en Pluis - De weg naar terug - Mathilde Stein

Er is een ramp gebeurd. De ring van prinses Miski is gestolen. Maar dat terzijde. Want om te beginnen is daar Pluis. Pluis leidt een rustig leventje in zijn caviakooi als er opeens een zwarte, harige bal in wordt gezet. Dat is Pluk. Ook een cavia. O nee, sorry: een ninjavia! Pluk gooit Pluis’ leven helemaal overhoop. Hij is niet bang voor Sis de kat, durft de kooi uit en laat Pluis ziet dat er een BUITEN is.

Maar waarom is Pluk soms opeens zo stil? Waar komt hij eigenlijk vandaan? En wat heeft zijn verleden met de ring te maken? Eén ding is zeker: het is tijd voor ninjavia-actie. Zelfs voor Pluis, of die nu wil of niet. Uitgeverij: Lemniscaat.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Zilveren Griffels 2023 – Categorie negen tot twaalf jaar

De kaarten van madame Petrova – Marjolijn Hof

Zilveren Griffels 2023 - Categorie zes tot negen jaar: De kaarten van madame Petrova - Marjolijn Hof

Silke is samen met haar tweelingbroer Janis gevlucht uit angst voor de voorspelling van waarzegster madame Petrova. Het valt haar zwaar om te slapen in de buitenlucht, konijnen te stropen, en vodden te dragen. En wat als straks de winter komt?

Dan doet zich een buitenkans voor. Ze ontmoeten een echtpaar dat met een huifkar langs markten reist. Zij legt de kaarten voor wie graag wil weten wat de toekomst gaat brengen en hij heeft een beer die kan dansen. Silke wil zich bij hen aansluiten, en leren hoe ze zelf kaarten kan leggen, misschien dat ze zo haar angst voor de voorspelling kan overwinnen. Maar Janis vertrouwt het niet. Hoe kan Silke hem overtuigen? Kunnen ze bij elkaar blijven of gaan ze ieder hun eigen weg? Uitgeverij: Querido.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Kinderen van het drijfzand – Efua Traoré

Zilveren Griffels 2023 - Categorie negen tot twaalf jaar: Kinderen van het drijfzand - Efua Traore

Langzaam liep Simi naar het meer. Haar hart bonsde. Ze kon haar ogen niet afwenden. Het water leek te leven – het kolkte met slangachtige golven. Al haar zintuigen schreeuwden dat ze terug moest gaan, maar ze liep verder.

Simi heeft nog nooit zo tegen de zomervakantie opgezien. Twee maanden logeren bij haar oma die ze nog nooit heeft gezien, zonder internet en elektriciteit. Haar oma waarschuwt Simi niet het oerwoud in te gaan. Maar een stem lokt haar het verboden pad op, het bos in, en algauw zinkt ze weg in rood drijfzand, naar een verborgen wereld… Uitgeverij: Leopold.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Zilveren Griffels 2023 – Categorie twaalf tot vijftien jaar

De zoon van de berentemmer – Xavier-Laurent Petit

Zilveren Griffels 2023 - Categorie twaalf tot vijftien jaar: De zoon van de berentemmer - Xavier-Laurent Petit

De Roma-jongen Ciprian komt uit een familie van berentemmers. Ze reizen rond en treden op met hun beer. Als hun auto het op een dag begeeft en ze bedreigd worden door de lokale bewoners en politie, is hun enige optie om de beer achter te laten en met twee mannen naar Parijs te reizen. De reis is ongelooflijk duur, maar de mannen willen het bedrag wel voorschieten. Er is immers werk genoeg in Parijs, dus ze kunnen het geld later wel terugbetalen.

Eenmaal in Parijs wordt al snel duidelijk dat Ciprian en zijn familie het bedrag niet kunnen ophoesten, wat ze ook doen om aan geld te komen. De schuld blijft zich verdubbelen. Omdat ze Frankrijk illegaal zijn binnengegaan, staan ze volledig onder controle van de mensensmokkelaars, die geweld niet schuwen. Hun toekomst is uitzichtloos. Tot Ciprian schaken ontdekt in een park, en een van de schaaksters inziet hoeveel talent hij daarvoor heeft… Uitgeverij: Ploegsma.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Patroon – Marco Kunst

Zilveren Griffels 2023 - Categorie twaalf tot vijftien jaar: Patroon - Marco Kunst

In een melige bui besluiten Mylo en zijn beste vriend Mees tot een experiment: met niets anders dan een hamer en een tang vuren ze een kogel af. Het gaat gruwelijk mis, Mees krijgt de kogel in zijn hoofd en sterft. Mylo moet verder leven zonder zijn vriend en mét een enorm schuldgevoel. Mylo’s opa blijft hem steunen en samen gaan ze op reis. Naar Amerika, het land waar opa’s roots liggen en waar Mylo’s vader woont, die hij nooit eerder heeft ontmoet. Maar een reis die bevrijdend zou moeten zijn na de onvoorstelbare gebeurtenissen thuis, legt juist een gruwelijk geheim bloot. Een geheim waarin opa al zijn hele leven gevangen zit en dat alles te maken blijkt te hebben met de dood van Mees. Lukt het Mylo om te ontsnappen aan het patroon dat zijn familie al drie generaties in zijn greep houdt? Uitgeverij: Gottmer.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Zilveren Griffels 2023 – Categorie Informatief

Brilante planten – Geert-Jan Roebers

Zilveren Griffels 2023 - Categorie Informatief: Brilante planten - Geert-Jan Roebers

Planten zijn een stuk slimmer dan je denkt. Je leest er alles over in ‘Briljante planten’, een grappig en informatief kinderboek boordevol weetjes over plantengedrag. Wist je dat planten heel gevoelig en behulpzaam kunnen zijn? Maar ook sluw en soms zelfs gruwelijk wreed? En ze zijn ook nog eens hartstikke machtig, want als ze zouden staken, kunnen ze ons allemaal laten stikken. Letterlijk. Uitgeverij: Gottmer.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda – Bibi Dumon Tak

Zilveren Griffels 2023 - Categorie Informatief: Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda - Bibi Dumon Tak

Hallo, ik ben de regenworm en vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda.
Anaconda’s wonen in het regenwoud van Zuid-Amerika. Ze zijn familie van de boa constrictor. En groenachtig bruin met donkere vlekken op hun vel. Bovendien hebben ze geen vijanden want ze kunnen iedereen aan. Echt kicken vind ik dat. Wij wormen hebben zoveel vijanden, maar anaconda’s zijn te sterk voor iedereen. Hun naam betekent olifantendoder. Nou, dan weet je het wel. Uitgeverij: Querido.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Zilveren Griffels 2023 – Categorie Poëzie

Applaus voor mijn vinger – Erik van Os

Zilveren Griffels 2023 - Categorie Poëzie: Applaus voor mijn vinger - Erik van Os

Geïnspireerd door zijn optredens op middelbare scholen schreef Erik van Os grappige en gevoelige poëzie over thema’s die dicht bij jongeren staan. Het resultaat is een bundel hedendaagse gedichten over school, liefdesverdriet, bemoeizuchtige leraren en onmogelijke ouders, maar ook over opgroeien in een ingewikkelde wereld. De gedichten werden in kleur geïllustreerd door drievoudig Gouden Penseel-winnaar Jan Jutte. Ook zijn diverse gedichten op muziek gezet en te beluisteren via o.a. YouTube, Spotify en TikTok. Uitgeverij: Querido.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Heel de wereld wordt wakker – Jaap Robben

Zilveren Griffels 2023 - Categorie Poëzie: Heel de wereld wordt wakker - Jaap Robben

Jaap Robben stelde Heel de wereld wordt wakker samen, een verzamelbundel met de 333 mooiste Nederlandse en Vlaamse gedichten voor kinderen, geschreven tussen 1990 en nu. Want: poëzie is onmisbaar, poëzie laat je nadenken, laat je voelen, verrast je en verrijkt je wereld – zeker als je jong bent. Uitgeverij: Gottmer.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Zilveren Penselen 2023 – Categorie geïllustreerde kinderboeken

Misjka – Annet Schaap

Zie Zilveren Griffels 2023 – Categorie zes tot negen jaar.

Ze hadden hun schaapjes geteld – Marieke Nelissen

Zilveren Penselen 2023 - Categorie geïllustreerde kinderboeken: Ze hadden hun schaapjes geteld - Marieke Nelissen

Gili wil net als haar broers herder worden, maar die hebben zo hun twijfels. Zijn meisjes niet te zwak om schapen te hoeden? Tot overmaat van ramp laat Gili op een koude decembernacht haar lievelingsschaap uit de kudde ontsnappen. Krijgen de broers dan toch gelijk?

In de uitgestrekte heuvels van Bethlehem, en in het pikkedonker, gaat Gili op zoek naar haar schaap. Ze kan maar beter niet verdwalen of in een ravijn vallen. En aan gevaarlijke wolven denkt ze maar liever helemaal niet. Maar het punt met verdwalen is dat je het pas doorhebt als het al is gebeurd. En wolvenogen zien veel, zo niet alles. Uitgeverij: Querido.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Zilveren Penselen 2023 – Categorie Informatieve boeken

Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen – Djenné Fila

Zilveren Penselen 2023 - Categorie Informatieve boeken: Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen - Djenné Fila

Winnaar van de Gouden Penseel 2023 is geworden: Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen. Vanaf het allervroegste begin loopt er een spoor van dieren door onze geschiedenis. Ze zagen de eerste mens in Afrika. Ze renden voor hun leven toen hij een jager bleek te zijn, en toen hij zich settelde als boer trokken zij de ploeg. Dieren speelden een hoofdrol toen koningen en keizers pronkten met hun macht. Ridders zaten op hun ruggen, soldaten vertrouwden op hun vleugels als ze een boodschap de lucht in stuurden voor hulp. Uitgeverij: Lannoo.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Ons lichaam – Joëlle Jolivet

Zilveren Penselen 2023 - Categorie Informatieve boeken: Ons lichaam - Joëlle Jolivet

Heb jij weleens van de bovenlipheffer gehoord? De voorwaartsdraaier? De korte duimstrekker of de lange tenenbuiger? De klier van Cowper dan? Of je het gelooft of niet: het zit allemaal in je lichaam. Ontdek het nu in Ons lichaam. Blader door grote en kleine flappen waaronder de geheimen van ons lichaam verstopt zijn.

Het begint met de spierwegen, het zenuwstelsel, het systeem van bloedvaten en het skelet. Daarna volgt een reis door onze organen, hersenen en het voortplantingssysteem. Kortom, dit boek biedt een mooi en leerzaam overzicht van alle delen van ons lichaam, met naam en toenaam. Uitgeverij: De Harmonie.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Zilveren Penselen 2023 – Categorie geïllustreerde jeugdboeken

Bliksemkind – Martijn van der Linden

Zilveren Penselen 2023 - Categorie geïllustreerde jeugdboeken: Bliksemkind - Martijn van der Linden

Een wonder! Yoko wordt tijdens noodweer geraakt door de bliksem. Als ze bijkomt heeft ze een steen in haar hand, een steen waarmee ze mensen kan genezen. Oma’s rugpijn verdwijnt als sneeuw voor de zon, en het been van de buurvrouw geneest eindelijk. Het nieuws verspreidt zich als een lopend vuurtje. Zieke mensen stromen toe, en het geld stroomt binnen. Niet alleen Yoko’s familie, maar het hele dorp profiteert mee van de wonderen die Yoko verricht.

Yoko raakt uitgeput van de lange dagen en van alle narigheid die ze ziet. Ze wil weer spelen met haar beste vriendin en terug naar school. Ze zou de steen het liefst weg willen smijten, maar er staan elke dag rijen wanhopige mensen voor de deur…
Niet alleen Yoko komt aan het woord. De bliksem, de steen, en een badkuip bijvoorbeeld hebben ook een stem in dit verhaal. Ze zorgen voor lucht en verrassende wendingen. Uitgeverij: Querido.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bruna.nl (hier)

Zilveren Penselen 2023 – Categorie prentenboeken

Project Barnabus – Terry Fan

Zilveren Penselen 2023 - Categorie prentenboeken: Project Barnabus - Terry Fan

In een wereld waar Perfecte Maatjes de maatstaf zijn, is er geen plaats voor Barnabus. Want Barnabus is niet perfect. Hij is een Mislukt Project dat in een donker hoekje van een laboratorium wordt weggestopt.

Barnabus droomt ervan om ooit buiten op het gras te kunnen zitten en naar de sterren te kijken. Op een dag vindt hij de kracht om zijn droom waar te maken. Samen met de andere buitenbeentjes van het lab begint hij aan een gevaarlijk avontuur… Uitgeverij: Pelckmans.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

50 Jaar het Gouden Penseel

Dit jaar bestaan de Penselen 50 jaar. Om dit te vieren is er tijdens de Kinderboekenweek een kaartenset met de 51 illustraties van alle kinderboeken die van 1973-2023 met een Gouden Penseel zijn bekroond te koop in de boekhandel. In 2021 was het 50-jarig jubileum van de Griffels.

Over de Griffels en Penselen

De Griffeljury bestond dit jaar uit Ernestine Comvalius (voorzitter), Kim Blackburn, Emma Eigenraam, Jaap Friso, Thomas Hardie, Susan Venings en Joan Windzak. De Penseeljury bestond uit Peggy Brandon (voorzitter), Rozemarijn Blankestein, Niels van Maanen, Loes Reichenfeld en Esmee Schenck de Jong.  Schenck de Jong overleed maart dit jaar.

Een jury kan per categorie twee boeken met Zilver bekronen. Als er in een categorie volgens de jury onvoldoende toereikend aanbod is, kan zij besluiten om in die categorie slechts één boek te bekronen en in een andere categorie één boek extra te bekronen.

Het is het eerste jaar dat er geen Bronzen Griffels en Penselen (eerder Vlag en Wimpels) zijn uitgereikt. Door focus aan te brengen hoopt de CPNB de gidsfunctie van de prijzen beter te laten uitkomen.

De oorspronkelijk Nederlandstalige winnaars van een Zilveren Griffel of Penseel maken kans op de Gouden Griffel of het Gouden Penseel, die voorafgaand aan de Kinderboekenweek worden uitgereikt tijdens het Kinderboekenbal. Dankzij de Groep Algemene Uitgevers (GAU) is het prijzengeld sinds dit jaar verhoogd naar €10.000 per Gouden bekroning.

Uitgelichte foto: Tengbeh Kamara

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.