10x de voordelen van lezen voor kinderen

10x de voordelen van lezen voor kinderen

Leren lezen is erg belangrijk voor kinderen. Door te leren lezen kunnen kinderen beter navigeren in de wereld om hen heen en verbreden ze hun vocabulaire. Maar er zijn nog vele andere voordelen van lezen voor kinderen. Deze hebben wij voor je op een rijtje gezet!

In Nederland zijn er nog altijd veel mensen die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen. We hebben het dan over maar liefst 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder! Ook in dit geval geldt jong geleerd is oud gedaan, want leren lezen heeft ontzettend veel voordelen voor kinderen!

 

De voordelen van lezen voor kinderen

Dat leren lezen goed is voor de ontwikkeling van kinderen, daar zijn veel ouders wel van overtuigd. Maar welke voordelen van lezen voor kinderen zijn er nog meer?

Lezen verbreed de vocabulaire

We beginnen met een feitje die de meeste van ons wel eens hebben gehoord. Door veel te lezen word je vocabulaire verbreed. Door te lezen kom je woorden tegen die je nog nooit eerder hebt gehoord en zo leer je wat deze woorden betekenen. Uiteindelijk kan je deze woorden zelf gaan gebruiken.

 

Kunnen lezen maakt zelfverzekerd

Wanneer je steeds beter zelf kunt lezen, heb je de hulp van je ouders, oppas of leraar niet meer nodig. Dit geeft een groot gevoel van zelfvertrouwen.

 

Vergroten van veiligheid

Wanneer kinderen kunnen lezen is het een stuk veiliger voor hen. Ze kunnen verkeersborden lezen en labels die gevaar aanduiden.

 

Leren over anderen

Door het lezen van verschillende boeken kun je, zonder ver te hoeven reizen, makkelijk alles te weten komen over verschillende landen, mensen en culturen. Hierdoor vergroot je als kind je kennis over de wereld en haar bevolking.

Tips nodig over welke kinderboeken hiervoor geschikt zijn? Lees dan ook eens de blogs: Boekentips voor het bespreken van diversiteit en inclusie of Kinderboeken die kunnen helpen bij dagelijkse obstakels.

 

Verbetering van de grammatica

De communicatieve vaardigheden van kinderen kunnen verbeterd worden door het lezen van boeken. Ze kunnen zien hoe de auteur hun grammatica en zinsbouw heeft samengesteld en kunnen hiervan leren.

 

Veel lezen leidt tot meer succes

Er is bewezen dat kinderen die veel lezen doorgaans betere kansen op school en werk krijgen.

 

Stimuleren van de verbeelding

Lezen stimuleert in principe iemand tot het verbeelden van hoe de personages eruit zien en waar zij zich bevinden. Kinderen kunnen door te lezen hun eigen kleine wereldje verbeelden.

 

Lezen is ontspannend

Ook kinderen kunnen gestrest zijn. Lezen heeft echter een positief effect op de gemoedstoestand. Doordat je je concentreert op het verhaal en je je heel eventjes waant in een andere wereld, vermindert de spanning in je spieren en wordt je hartslag verlaagd.

 

Betere schrijfvaardigheid

Omdat lezen helpt bij het verbeteren van hun woordenschat, communicatieve en grammaticale vaardigheden, verbetert het uiteindelijk ook hun schrijfvaardigheid.

 

Vergroten van analytisch vermogen

Door veel te lezen, leer je verbanden te signaleren en kritische vragen te stellen. Onbewust train je als kind je analytische vermogen, een vaardigheid die je in het dagelijkse leven veel nodig hebt.

 

Wat als een kind het moeilijk vindt om te lezen?

Deze tien genoemde voorbeelden laten zien dat leren lezen een belangrijke vaardigheid is voor kinderen. Maar niet voor elk kind is het even gemakkelijk om te leren lezen. Gelukkig kun jij als ouder, maar ook als oppas aan huis de kinderen goed helpen met hun ontwikkeling door aan hen voor te lezen.

Voorlezen aan kinderen vanaf 8 maanden heeft zelfs al een positief effect op hun latere lees- en taalvaardigheid. Voorlezen verrijkt namelijk de woordenschat en helpt bij een beter taalgevoel en -begrip. Kinderen die regelmatig voorgelezen worden, leren sneller zelf lezen en hebben minder moeite met begrijpend lezen en met spelling.

Door voor te lezen, laat je zien dat lezen leuk is en normaal. Voorlezen kan een waardevolle manier zijn om kinderen te betrekken, enthousiast te maken en te investeren in lezen.

 

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg ons dan ook op social media: Facebook, Twitter en Pinterest.

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com