De zee zag het – recensie

De zee zag het door Tom Percival is een boek voor kleuters vanaf ca. vier jaar over iets kwijtraken wat je dierbaar is zoals een knuffel.

Toen ik in de bibliotheek op zoek was naar een leuk voorleesboek voor kinderen viel mijn oog op De zee zag het (Tom Percival). Een boek over iets kwijtraken wat je dierbaar is. Wat vond ik van het boek?

De zee zag het

Recensie De zee zag het, Tom Parcival

Sofia heeft een hele oude, versleten, maar oh zo lieve beer. Hij was eerst van haar opa, daarna van haar moeder en toen Sofia werd geboren kreeg zij hem. Niet zomaar een speelgoedbeer dus, maar een echt vriendje.

Op een dag gaat Sofia met haar vader naar het strand. Beer mag ook mee en ze beleven een perfecte dag. Maar ineens slaat het weer om, donkere wolken hangen dreigend in de lucht. Het begint te regenen en onweren. Ze pakken snel hun spullen en moeten rennen om de laatste bus te halen. In hun haast verliezen ze Sofia’s beer…

Eenmaal thuis zoekt Sofia overal, maar beer is nergens te vinden. Hoe verdrietig het ook is, Sofia probeert door te gaan met haar leven. Zal ze haar lieve beer ooit nog terugzien?

 

Wist je dat

Even een extra leuk detail: in de illustraties in dit boek zijn elementen uit de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam gebruikt, naar aanleiding van het project Rijksstudio, waarbij ruim 125.000 kunstwerken online beschikbaar zijn gesteld. Auteur-illustrator Tom Percival was gefascineerd door het idee om aan de hand van bestaande elementen geheel nieuwe werken te maken en wilde met behulp van de kunstcollectie een nieuwe wereld en een nieuw verhaal creëren. Het boek bevat een uitgebreide omschrijving van de gebruikte kunstwerken.

Helaas voor ons zat de uitgebreide omschrijving er in het bibliotheekboek niet meer bij…

 

Wat vond ik van De zee zag het?

Tja, wat zal ik ervan zeggen. Het is om te beginnen natuurlijk best wel een zielig verhaal. Zodra je ziet dat de kleine Sofia haar beer verliest wil je haar dat het liefste toeroepen. Maar ja, dan was er geen verhaal. Verder vind ik het lastig dat de beer via de zee en later via meren en rivieren vele jaren later bij Sofia terugkomt. Persoonlijk vind ik het verhaal te ver gezocht en dat vind ik jammer omdat het an sich wel een goed onderwerp is wat aansluit bij de belevingswereld van kleuters. Veel kleuters verliezen wel eens iets wat hun dierbaar is.

Het boek De zee zag het is geschikt voor kleuters vanaf ca. 4 jaar. Meer informatie over het boek vind je hier.

 

Lees ook

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.