De zee zag het, recensie

De zee zag het, recensie; Tom Percival; Kinderboek rouwverwerking

Op zoek naar een leuk voorleesboek voor kinderen viel mijn oog op De zee zag het, geschreven door Tom Percival. Het verhaal gaat over iets kwijtraken wat je dierbaar is. In dit blog vertel ik je er graag meer over.

De zee zag het

Recensie De zee zag het, Tom Parcival

Sofia heeft een hele oude, versleten, maar oh zo lieve beer. Hij was eerst van haar opa, daarna van haar moeder en toen Sofia werd geboren kreeg zij hem. Niet zomaar een speelgoedbeer dus, maar een echt vriendje. Op een dag gaat Sofia met haar vader naar het strand. Beer mag ook mee en ze beleven een perfecte dag.

Maar ineens slaat het weer om, donkere wolken hangen dreigend in de lucht. Het begint te regenen en onweren. Ze pakken snel hun spullen en moeten rennen om de laatste bus te halen. In hun haast verliezen ze Sofia’s beer…

Eenmaal thuis zoekt Sofia overal, maar beer is nergens te vinden. Hoe verdrietig het ook is, Sofia probeert door te gaan met haar leven. Zal ze haar lieve beer ooit nog terugzien?  

Wist je dat

Even een extra leuk detail: in de illustraties in dit boek zijn elementen uit de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam gebruikt, naar aanleiding van het project Rijksstudio, waarbij ruim 125.000 kunstwerken online beschikbaar zijn gesteld. Auteur-illustrator Tom Percival was gefascineerd door het idee om aan de hand van bestaande elementen geheel nieuwe werken te maken en wilde met behulp van de kunstcollectie een nieuwe wereld en een nieuw verhaal creëren. Het boek bevat een uitgebreide omschrijving van de gebruikte kunstwerken.  

Wat vond ik van De zee zag het?

Tja, wat zal ik ervan zeggen. Het is om te beginnen natuurlijk best wel een zielig verhaal. Zodra je ziet dat de kleine Sofia haar beer verliest wil je haar dat het liefste toeroepen. Maar ja, dan was er geen verhaal. Verder vind ik het lastig dat de beer via de zee en later via meren en rivieren vele jaren later bij Sofia terugkomt. Persoonlijk vind ik het verhaal te ver gezocht en dat vind ik jammer en zorgt voor een ster aftrek. Pluspunt is wel dat het verhaal an sich wel een goed onderwerp is wat aansluit bij de belevingswereld van kleuters. Veel kleuters verliezen wel eens iets wat hun dierbaar is.

Mijn beoordeling De zee zag het:

Specificaties:

Auteur: Tom Percival | Uitgeverij: Veltman Uitgevers | 9789048317165 | 32 blz. | Januari 2019

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.