Froekje & Mies – Ontploft, recensie

Froekje & Mies 4 - Ontploft, recensie; Kinderboek geschreven door Sandra Kuipers en Mireille Hovius. Geïllustreerd door Géwout Esselink.

Froekje & Mies 4 – Ontploft, recensie. Kinderboek geschreven door Sandra Kuipers en Mireille Hovius. Geïllustreerd door Géwout Esselink. Verkrijgbaar als luisterboek, ingesproken door Gwenny Vos.

Froekje & Mies 4 – Ontploft

Het vierde deel van de Froekje & Mies boekenserie gaat over vuurwerk. Gevaarlijk vuurwerk…

De kerstvakantie is aangebroken en Froekje en Mies logeren bij elkaar. Af en toe horen ze vuurwerk en wauw, wat zou het tof zijn om zelf wat af te steken! De meiden scharrelen wat geld bij elkaar en gaan naar de vuurwerkwinkel. Hoewel ze netjes een aansteeklont gebruiken gaat het bij het afsteken van een vuurpijl toch niet helemaal van een leien dakje… Het flesje waar ze de pijl in hebben gezet waait om en het tasje met vuurwerk gaat in vlammen (en knallen) op.

Er zijn een stel oudere jongens getuige van het hele voorval. Ze vragen of Froekje en Mies wat vuurwerk van hen af willen steken. Zomaar! Froekje en Mies voelen zich heel erg stoer en groot. Op een gegeven moment vragen twee oudere jongens of Froekje en Mies vuurwerk voor hen willen bewaren. Nou, natuurlijk willen ze dat!

Wanneer ze ontdekken dat het om illegaal vuurwerk gaat, willen ze er het liefst zo snel mogelijk vanaf. Maar hoe? Als ze het eindelijk aandurven om naar de politie te gaan, maken ze een foutje. De gevolgen zijn enorm. Wat wordt hun straf?

Conclusie

Voor de recensie maakte ik gebruik van het luisterboek, voorgelezen door Gwenny Vos. De serie Froekje en Mies is sowieso een leuke boekenserie voor kinderen vanaf 8 jaar en ouder, maar Ontploft is echt een aanrader om samen met je kind te luisteren!

Ontploft neemt je namelijk stap voor stap mee in de slinkse wijze waarop de oudere jongens misbruik maken van Froekje en Mies, iets wat de meiden zelf veel te laat doorhebben (wat je ze natuurlijk niet kwalijk kunt nemen). Ik ben dan ook van mening dat je kinderen hier niet vroeg genoeg bewust van kunt maken, zodat ze weerbaar(der) zijn als er zich een situatie als deze voordoet.

Sandra en Mireille, ik vind Ontploft heel knap geschreven!

Mijn beoordeling Froekje & Mies 4 – Ontploft:

Specificaties:

Auteur: Sandra Kuipers & Mireille Hovius | Illustraties: Géwout Esselink | Uitgeverij: Uitgeverij Noordzee | 9789462172654 | Duur: 01:40:17 minuten | November 2019

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.