Het monsterbonsterbulderboek, recensie

Het monsterbonsterbulderboek, recensie; Auteur: Jozua Douglas, illustraties: Marieke Nelissen.

Het monsterbonsterbulderboek is een grappig verhaal om met kleuters te lezen en werd geschreven door Jozua Douglas. De prachtige prenten werden gemaakt door Marieke Nelissen.

Kinderen en monsters

Vroeg of laat zijn veel kinderen bang voor monsters. Zodra het donker wordt zitten ze overal: onder het bed, in de kast of achter het gordijn. Niet zo vreemd dat kinderen en monster een klassiek thema in verhalen, films en folklore over de hele wereld vormen.

Monsters staan vaak voor angsten, uitdagingen of obstakels waarmee kinderen worden geconfronteerd terwijl ze opgroeien. Deze monsters kunnen wezens zijn, zoals draken, demonen of boemannen, maar ze kunnen ook staan voor iets minder tastbaars als eenzaamheid, angst of de donkere kanten van de mensheid.

In veel verhalen over kinderen en monsters overwinnen de kinderen uiteindelijk hun angsten en verslaan ze de monsters, wat symbool staat voor het overwinnen van obstakels en het groeien in kracht en volwassenheid. Soms worden monsters echter afgebeeld als vriendelijke of behulpzame wezens die kinderen helpen om te gaan met moeilijkheden of om avonturen te beleven.

Het thema van kinderen en monsters is dus heel divers en kan verschillende betekenissen hebben, afhankelijk van de culturele context en de specifieke verhalen waarin het wordt verkend.

Het monsterbonsterbulderboek

Het prentenboek Het monsterbonsterbulderboek is vooral een grappig verhaal en dus geen zware kost, maar heeft stiekem ook een onderliggende boodschap over het groeien in volwassenheid. Want Bruno is het wel een beetje beu om zich netjes te moeten gedragen. Gelukkig weet hij daar wel wat op: hij tovert zijn ouders om tot maffe monsters.

Maar tot zijn grote verrassing is het leven met rare monsterouders niet zo leuk als hij had dacht. Ze maken te veel lawaai en veel te veel rommel. En ben je moe? Slapen doe je niet in bed. Kusjes geven? Bah, dat is vies! Zal het Bruno lukken om zijn ouders weer terug te toveren?

Conclusie

Ben je op zoek naar een leuk kinderboek thema Halloween voor peuters en kleuters? Dan is Het monsterbonsterbulderboek zeker een aanrader. Sowieso zijn prentenboeken natuurlijk altijd leuk om te lezen en te bekijken, maar het verhaal van Het monsterbonsterbulderboek is ook echt grappig. Het is dan ook geen verrassing dat onze kleuter (en haar oudere broer en zus stiekem ook) Het monsterbonsterbulderboek ook graag las. Want ja, het is natuurlijk best gek als je altijd zo verantwoordelijke ouders ineens zo vreselijk mal gaan doen!

En laten we eerlijk zijn, naast het groeien in volwassenheid zit er eigenlijk nog een andere hele mooie boodschap in Het monsterbonsterbulderboek verwerkt. We hoeven ons niet meteen als monsters te gedragen, maar als ouders een keertje precies het tegenovergestelde doen van wat je kind verwacht, jezelf een keer iets minder serieus nemen, kan een heel verrassend (positief) effect hebben. Iedereen die het weleens geprobeerd heeft kan daar denk ik wel over mee praten!

Mijn beoordeling Het monsterbonsterbulderboek:

Specificaties:

Auteur: Jozua Douglas | Illustraties: Marieke Nelissen | Uitgeverij: De Fontein | 9789026141355 | 36 blz. | Februari 2017

Het monsterbonsterbulderboek is verkrijgbaar bij:

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Gerelateerd

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.