Katz & De Morsain 3 – De Ripper connectie, recensie

Katz & De Morsain 3 - De Ripper connectie, recensie - Gerrit Barendrecht

Katz & De Morsain 3 – De Ripper connectie is het derde deel uit de spannende thrillerserie. Het boek werd geschreven door Gerrit Barendrecht, en werd bekroond met de Hebban Thrillerprijs 2023.

Katz & De Morsain

Katz & De Morsain 3 – De Ripper connectie won de Hebban Thrillerprijs 2023. Ik kende de serie nog niet, maar dit was voor mij genoeg reden om bij het begin te beginnen! Ben je nog niet bekend met de serie? Lees dan eerst het blog Katz & De Morsain 1 – De Parijse connectie.

Katz & De Morsain 3 – De Ripper connectie

Katz & De Morsain 3 - De Ripper connectie, recensie - Gerrit Barendrecht

De Ripper connectie is dus het derde deel van de Katz & De Morsain thrillerserie.

Het is december 1889. Ida werkt tijdelijk in Londen en gaat mee op een slumming party in Whitechapel, de wijk waar net gruwelijke moorden zijn gepleegd door Jack the Ripper. Even raakt ze haar groep kwijt en op dat moment wil iemand haar kwaad doen. Gelukkig heeft ze een knuppel bij zich om zichzelf te beschermen! Het enige wat ze kwijtraakt is haar hoedje, maar daar kan ze prima mee leven. Ida doet aangifte en niet veel later keert ze terug naar Amsterdam.

Eenmaal terug in Amsterdam wordt er een hevig toegetakelde prostituee gevonden, op een manier die onmiskenbaar het gruwelijke werk van Jack the Ripper is. Duidelijke zaak zou je zeggen, ware het niet dat het slachtoffer niet in de straten van Londen ligt, maar in een steeg in Amsterdam. Heeft de schrik van Whitechapel zijn werkterrein verlegd naar onze hoofdstad? Alles wijst die kant op wanneer het bloed blijft vloeien. Maar dan wordt duidelijk dat de moordenaar zich op één persoon in het bijzonder richt…

Nog nooit was de inzet zo hoog en zo persoonlijk voor journalist Ida de Morsain en inspecteur Julius Katz. En hun tegenstander was nog nooit zo ongrijpbaar, zo wreed en zo berucht.

Conclusie

Eerlijk is eerlijk, met de wetenschap dat Katz & De Morsain 3 – De Ripper connectie winnaar was van de Hebban Thrillerprijs 2023 is dit wel het deel waar ik erg naar uit heb gekeken. Na het lezen van de eerste twee delen kon dit deel niet anders dan steengoed zijn, en dat was het!

Nagenoeg iedereen is denk ik wel bekend met Jack the Ripper. Het spreekt natuurlijk ook enorm tot de fantasie dat deze beruchte en wrede moordenaar nooit gepakt is. Gerrit Barendrecht heeft wederom feit en fictie prachtig verweven tot een steengoed verhaal. Zo vierde de geslachtsziekte syfilis in die tijd hoogtij, zou Jack the Ripper deze vreselijke ziekte hebben gehad? Deze ziekte kon bovendien de hersenen zodanig aantasten dat mensen zodanig gek werden dat alleen opsluiting hielp.

En daar komt het gesticht Meerenberg, toen nieuw en na opening al snel te klein, om de hoek kijken. De psychiatrie zoals we die nu kennen stond toen in de kinderschoenen. Men ontdekte in die tijd dat medicatie kon helpen en zag steeds meer in dat opsluiting of vastketenen niet de juiste oplossing, laat staan behandeling, was. Mooi om te zien hoe Barendrecht deze ontwikkelingen in De Ripper connectie heeft verwerkt.

Hoewel ik stiekem hoop op een vierde deel, omdat ik Ida en Julius erg ben gaan waarderen, ben ik ook een beetje bang dat het nooit beter kan worden dan De Ripper connectie… De tijd zal het leren!

Mijn beoordeling Katz & De Morsain 3 – De Ripper connectie:

Specificaties:

Auteur: Gerrit Barendrecht | Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff | 9789021030821 | 352 blz. | Mei 2022

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.