Misjka, recensie – Gouden Griffel 2023

Misjka, recensie; Winnaar Zilveren Griffel en Zilveren Penseel 2023

Misjka won de Gouden Griffel 2023! Dit ontroerende verhaal werd geschreven door Edward van de Vendel en Anoush Elman. De illustraties, die een Zilveren Penseel 2023 wonnen, werden gemaakt door Annet Schaap.

Winnaar Gouden Griffel 2023

In juni werden de winnaars van de Zilveren Griffels en Zilveren Penselen 2023 bekend gemaakt. Misjka was het enige boek dat beide prijzen in ontvangst mocht nemen. Een prachtige prestatie van Edward van de Vendel, Anoush Elman en Annet Schaap!

Uit de winnaars van de Zilveren Griffels werd Misjka dus gekozen als winnaar van de Gouden Griffel 2023! De Gouden Penseel 2023 ging naar Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen.

De Grote Vriendelijke 100

Na het in ontvangst mogen nemen van de Gouden Griffel 2023 volgde nog een mooie prestatie. Misjka steeg namelijk van plek 36 naar plek 4 en veroverde daarmee een prachtige plek in De Grote Vriendelijke 100 top 10 2023!

Misjka

Roya is op drie-jarige leeftijd met haar ouders en broers gevlucht vanuit Afghanistan. Het was een lange tocht die, ondanks alles, niet alleen maar naar was. Eenmaal in Nederland verblijven ze in meerdere azc’s, maar na vijf jaar krijgen ze te horen dat ze toch mogen blijven.

Het gezin krijgt een huis, en Roya vindt dat daar een huisdier bij hoort. Het wordt een schattig dwergkonijntje en ze noemt hem Misjka. Iedereen, familie en vrienden, is gek op het lieve witte dwergkonijn! Het beestje kan uren luisteren naar alle verhalen die aan hem verteld worden. Daarom begint Roya te vertellen over de lange reis uit Afghanistan. Al snel beseft ze dat daar zelf lang niet alles meer van weet

Roya begint aan Misjka te vertellen over de vlucht uit haar land. Maar ze beseft dat ze daar zelf lang niet alles meer van weet. En dan, op een dag, is Misjka opeens verdwenen…

Conclusie

De trieste werkelijkheid is dat we bijna iedere dag geconfronteerd worden met beelden van mensen die op de vlucht zijn. Hoewel er ook ‘gelukzoekers’ tussen zitten, zitten er ook genoeg mensen tussen die wel degelijk gevaar lopen in hun eigen land. Complete gezinnen, soms met nog heel jonge kinderen, zijn op zoek naar een veilig heenkomen. Wat je persoonlijke mening ook is, het is onvoorstelbaar wat deze mensen allemaal mee moeten maken.

Misjka laat op een heel ontroerende manier zien welke impact het vluchten heeft op een kind. Hoe belangrijk het voor een kind is om een stabiel leven te hebben en niet steeds weer afscheid moeten nemen van mensen die je dierbaar zijn geworden. Ikzelf was tijdens het lezen ook tot tranen geroerd…

Mijn beoordeling Misjka:

Specificaties:

Auteur: Edward van de Vendel & Anoush Elman | Illustraties: Annet Schaap | Uitgeverij: Querido | 9789045127903 | 156 blz. | Augustus 2022

Misjka is ook verkrijgbaar bij:

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Lees ook

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.