Platina Boek uitgereikt aan Charlotte Dematons voor Alfabet

Platina Boek uitgereikt aan Charlotte Dematons voor Alfabet

Alfabet van Charlotte Dematons is bekroond met een Platina Boek. Van het prentenboek werden sinds het verschijnen in 2020 meer dan 150.000 exemplaren verkocht, genoeg voor de platina status binnen het genre kinderboeken. Het is voor het eerst dat de CPNB aan een kinderboek de platina status toekent. Charlotte Dematons werd in het NPO 1 tv-programma Khalid & Sophie door presentator Khalid Kasem verrast met de unieke oorkonde.

Alfabet

Het prentenboek Alfabet staat vol letters, tenminste, als je goed kijkt! Op iedere pagina staat één letter centraal, en kun jij de letterdief vinden die de letter in zijn zak wil stoppen? Alle letters van het alfabet en hun oneindige mogelijkheden vind je in dit prachtige boek vol verrassende vondsten. Iedere pagina is dan ook een weergaloos zoek- en ontdekfeest.

‘B is van badlaken waarop een broccoli in badpak de blauwe bergen bewondert, terwijl op de bloemetjesbank een broccoli in bikini een bloemkooltje in zijn buggy bekijkt.’

‘T is van tandarts – een teckel – die met een tang een tand trekt van een tyrannosaurus rex terwijl zijn toegewijde tandartsassistent – een tapir – toekijkt.’

Ben je benieuwd of je alle mogelijkheden hebt gevonden? Er is een website gemaakt die bij het Alfabetboek hoort (hier), of download de bijhorende app. Bovendien is er voor leerkrachten van groep 3, 4 en 5 een lesbrief met vier lestips ontwikkeld. Ook leuk voor thuis!

Specificaties:

Auteur: Charlotte Dematons | Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren | 9789089673275 | 64 blz. | Juni 2020

Alfabet is verkrijgbaar bij:

Charlotte Dematons

In 1957 werd Charlotte Dematons geboren in Évreux, Frankrijk. De basisschool en middelbare school doorliep Dematons in Frankrijk. Daarna ging ze naar de Rietveld Academie, waar ze les kreeg van onder meer Piet Klaasse, Waldemar Post en Thé Tjong-Khing. In 1982 studeerde ze af in de richting Illustratie, met als bijvak Grafisch Ontwerpen.

Direct na haar afstuderen ging zij aan de slag als freelance kinderboekenillustrator. In de loop der jaren tekende zij voor tal van schoolmethodes en tijdschriften, maar ze werd vooral bekend als kinderboekenmaker. Kenmerkend voor haar stijl zijn de vele details, de kleine grapjes die ze in haar tekeningen verwerkt en de toegevoegde verhaaltjes.

Platina Boeken

Boektitels voor volwassenen worden bij 200.000 verkochte exemplaren bekroond met het Gouden Boek. Voor 350.000 exemplaren geldt platina en titels die 500.000 keer over de toonbank zijn gegaan worden bekroond met diamant.

Voor kinderboeken is een ander aantal vastgesteld: 75.000 verkochte exemplaren voor goud, 150.000 voor platina en 200.000 voor diamant. De platenindustrie kent het al vele jaren, de bekroning van singles of albums bij een bepaald aantal verkochte exemplaren. Sinds 2012 stelde de CPNB dit ook in voor de boekenbranche.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Gerelateerd

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.