Witte muren, recensie

Witte muren, recensie; Blogtour nieuwste roman geschreven door Hanneke Simons.

Van Hanneke Simons mocht ik meedoen aan de blogtour van haar nieuwste roman Witte muren. Hoewel het fascinerende verhaal zich in 1943 afspeelt heeft het slechts zijdelings met de Tweede Wereldoorlog te maken.

Witte muren

Nadat Alexander de Raaf begin 1943 een mislukte zelfmoordpoging doet verliest hij zijn geheugen. Zijn invloedrijke familie besluit hem daarop weg te stoppen in een rusthuis in het bos. Hier ontmoet hij de joodse Abel en raakt hij bevriend met andere mensen die door hun familie zijn weggestopt. Als Alexander op een dag een briefje vindt is dat het begin van zijn zoektocht naar de waarheid. Want de anonieme schrijver beweert te weten waarom hij dood wilde…

Terwijl Alexander op ontdekkingstocht gaat, vertellen herinneringen van de joodse Abel hoe eind 1942 zijn wereld instort nadat zijn beste vriend een groep onderduikers verraadt. De levensverhalen van de twee mannen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Iets wat Abel nog weet en Alexander opnieuw zal ontdekken.

Conclusie

Toen ik begon met het lezen van Witte muren moest ik echt even in het verhaal komen, het wordt namelijk verteld door twee personen. Het ene hoofdstuk wordt verteld door Abel, het andere hoofdstuk door Alexander. Ik hou ontzettend van dit soort verhalen, omdat de verhaallijn dan vaak minder voorspelbaar is.

Wat het verhaal in het begin nog complexer maakt, is het feit dat Alexander geheugenverlies heeft. Hanneke weet zijn gevoel van bijhorende machteloosheid heel erg goed op me over te brengen. Want Alexander heeft door zijn gebrek aan herinneringen immers heel veel vragen, maar geen antwoorden. Iets wat hem bovendien onzeker maakt, want wie is er te vertrouwen? En wie niet?

Tegelijkertijd lees je dus ook het verhaal van de joodse Abel. Gaandeweg wordt steeds duidelijker wat er precies gebeurd is, wie welke rol in het verhaal heeft (gehad) en wat de band tussen de twee mannen is. En ik moet eerlijk zeggen dat Witte muren me tot het einde toe wist te boeien en te verrassen!

Heel knap gedaan Hanneke, en bedankt dat ik met de blogtour mee mocht doen!

Mijn beoordeling Witte muren:

Specificaties:

Auteur: Hanneke Simons | Uitgeverij: Godijn Publishing | 9789464640809 | 264 blz. | Februari 2023

Witte muren is verkrijgbaar bij:

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Gerelateerd

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.