Zwerfboeken, wat zijn dat? En hoe werkt het?

Zwerfboeken, wat zijn dat? En hoe werkt het principe?

Zwerfboeken, wat zijn dat? En hoe gaat het in zijn werk? Kan iedereen zomaar een boek meenemen of is het de bedoeling dat je tegelijkertijd geeft en neemt? In dit blog de antwoorden op al deze vragen!

Zwerfboeken

Vraag je je af wie dat boek over een onvergetelijke zomer vol liefde en hartzeer op het perron heeft achtergelaten? Hoop je stiekem dat die sympathieke medereiziger het boek speciaal voor jou heeft neergelegd? Via Zwerfboeken.nl of Bookcrossing.com kan je de geschiedenis van een boek volgen. Je hoeft alleen maar de code die op de sticker staat in de desbetreffende website in te voeren et voilà. Je kunt zien waar dit boek allemaal heeft rondgezworven en wie de vorige tijdelijke eigenaren waren.

“A book is not only a friend, it makes friends for you. When you have possessed a book with mind and spirit, you are enriched. But when you pass it on you are enriched threefold.”

Henry Miller, The Books In My Life (1969) 

Bookcrossing.com

Op de website van Bookcrossing.com staat te lezen dat er momenteel 1.965.477 BookCrossers zijn en dat 13.176.167 boeken door 132 landen reizen. Bijzonder initiatief toch? Elke zichzelf respecterende organisatie heeft tegenwoordig een doortimmerde missie. Zo ook Bookcrossing.com. De organisatie heeft als doel ‘to connect people through books’. Normaal gesproken krijg ik kippenvel van hippe missies, maar het doel om mensen via boeken te verbinden, vind ik ontroerend. Wellicht ook omdat elk commercieel aspect ontbreekt. Wil je hier meer over lezen? Ga dan naar deze website.

Label, share and follow

Maar hoe verbind je mensen nou via boeken? Heel simpel: label, share and follow. Bij Bookcrossing.nl, in plaats van Bookcrossing.com, kun je je aanmelden en dan land je automatisch op de goede (.com) pagina. Wil je zelf een boek de wereld insturen volgens het recept van Bookcrossing, dan hoef je alleen maar een BCID nummer aan te maken. Je mag zelf kiezen hoe je de inhoud van je etiket vult. Of als je liever ouderwets de pen oppakt, dan kan dat ook. Verras een nieuwe eigenaar met jouw wervelende introductie. Het leuke van Bookcrossing is dat je de mogelijkheid krijgt meningen over boeken uit te wisselen en boeken te delen.

Zwerfboek.nl

Ook met Zwerfboek.nl kan je jouw boeken op een avontuurlijke tocht de wereld insturen, eveneens door het aanmaken van een code. Je vindt bij Zwerfboek.nl ook een kaart waar je de betrokken ruilkasten en kringloopwinkels kunt vinden. Je kent ze vast wel, de kleine kastjes, vaak bont gekleurd, soms zelf getimmerd en volgepropt met zwerfboeken. Je eigen kastje kan je ook een naam geven zoals Torenkast in de Torenstraat. Nog niet heel verheffend, maar wel leuk om op een smakelijke naam te broeden en die online te publiceren. Wil je hier meer over weten? Ga dan naar de website.

Kinderzwerfboek.nl

Kinderboeken kunnen natuurlijk net zo goed zwerven als boeken voor volwassenen. Daarom heeft Nationaal Fonds Kinderhulp de website Kinderzwerfboeken gelanceerd, waarin je kinderboeken kan laten zwerven door een zwerfcode aan te maken. Ook kan je zelf een kinderzwerfboekstation oprichten. De website ziet er gelikt uit, er is duidelijk meer geld en mankracht in gaan zitten om het initiatief te onderhouden. Ze zoeken nog regio ambassadeurs, dus mocht je je aangesproken voelen, neem dan snel een kijkje op de website.

Mijn kinderen zitten als een broedse kip op hun gekregen boekjes. Met koeienletters wordt de eigen naam op de binnenkant van de kaft gekalkt. Een zwervend bestaan, zit er voor mijn kinderboeken voorlopig niet in, maar het lijkt me wel leuk om een station te openen op school, bijvoorbeeld. Het is leuk, zinvol, duurzaam en in een handomdraai gepiept. Wie wil dat nou niet?

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Bron uitgelichte afbeelding: 123rf.com  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *