Boutje van de rommelberg, recensie

Boutje van de rommelberg, recensie; Mirjam Oldenhave; Bekroond met een Bronzen Griffel 2022 in de categorie zes tot negen jaar.

Boutje van de rommelberg, recensie. Dit boek, geschreven door Mirjam Oldenhave, werd bekroond met een Bronzen Griffel 2022 in de categorie zes tot negen jaar. In dit blog vertel ik je er graag meer over.

Boutje van de rommelberg

Boutje van de rommelberg, recensie; Mirjam Oldenhave; Bekroond met een Bronzen Griffel 2022 in de categorie zes tot negen jaar.

Na het schrijven van het blog Zilveren en Bronzen Griffels en Penselen 2022 besloot ik Boutje van de rommelberg voor te lezen.

Boutje woont met zijn vader in een soort woonwagen. Helaas zijn ze nergens welkom en worden ze op iedere nieuwe plek weggejaagd… Uiteindelijk belanden ze bij de rommelberg. Dat is een torenhoge stapel van allemaal oude spullen: stoelen, stofzuigers, koelkasten, speelgoed en nog veel en veel meer.

Wat een troep, denken de meeste mensen. Maar voor Boutje is de rommelberg een waar paradijs, want hij is de knutselkoning. Hij kan alles verzinnen én maken, ook dingen die nog niet bestaan. Als hij op een dag tussen de rommel een gouden beeldje vindt, beginnen de problemen. Maar ook de avonturen!

Op een dag komt de politie naar de rommelberg en blijkt het beeldje gestolen te zijn. Ed wordt verdacht van de diefstal en de politie neemt hem mee en sluit hem op in de gevangenis. Boutje heeft zich op dat moment goed verstopt en de politie weet niet van zijn bestaan. Daarom kan hij gelukkig, met zijn nieuwe vrienden, een plan gaan bedenken om Ed te bevrijden. Zal het ze lukken?

Conclusie Boutje van de rommelberg

De kinderen hebben genoten van het boek. Ik snap het wel, er zitten veel elementen in verwerkt: spanning, humor, verdriet, bijna alles komt voorbij. En eerlijk is eerlijk, Rambo de geit, die gek is op plankjes, is ook echt hilarisch!

Eigentijds

Boutje van de rommelberg is ook een eigentijds kinderboek. Hij woont bij zijn vader, noemt hem bij zijn voornaam en reist rond in een woonwagen. En laten we wel zijn, woonwagens zien veel mensen liever gaan dan komen. Toch vind ik het leuk dat het gevoel van vrijheid beschreven wordt. Want de huizen die in de buurt van de rommelberg staan, staan allemaal achter een hek. En wie wil zichzelf nou vrijwillig opsluiten door achter een hek te gaan wonen?

En Boutje kan werkelijk alles maken en uitvinden. Overal is een oplossing voor. De spullen van de rommelberg krijgen zo een tweede kans, wat natuurlijk ook erg bij deze tijd past. En het feit dat veel mensen bereid zijn een tweede keer voor spullen te betalen ook.

Fantasierijk

Het boek is ook rijk aan kinderlijke fantasie. Het is niet meer dan logisch dat Boutje zijn vader uit de gevangenis wil bevrijden, maar ja, we weten allemaal dat zoiets in de praktijk niet zo eenvoudig is. Het stelen van het beeldje (want ja, de politie moet toch op de een of andere manier te weten komen dat Ed onschuldig is) heeft een hoog Mission Impossible gehalte. Voor volwassenen een tikje vergezocht allemaal, maar de kinderen vonden het fantastisch.

Mijn beoordeling Boutje van de rommelberg:

Te koop bij o.a.:

bol.com, Bookspot, Libris en Luisterrijk

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.