Daar waar de rivierkreeften zingen, recensie

Daar waar de rivierkreeften zingen, recensie - Delia Owens; Bestverkochte boek 2022

Daar waar de rivierkreeften zingen is een zeer succesvolle roman, met alleen in Amerika al meer dan 6 miljoen verkochte exemplaren! Het boek werd geschreven door Delia Owens.

Bestverkochte boeken 2022

Daar waar de rivierkreeften zingen is niet alleen in Amerika populair. Met 212.000 verkochte exemplaren is het ook in Nederland het Bestverkochte boek 2022. Het werd vertaald door Mariëtte van Gelder.

Natuurlijk stond het boek ook al een hele tijd op mijn leeslijst. De recensies die ik voorbij zag komen waren echter zo uiteenlopend dat ik mezelf er niet echt toe durfde te zetten. Wat nou als het boek me enorm zou tegenvallen? Maar goed, het bestverkochte boek van 2022 moest ik in 2023 toch echt wel gaan lezen…

Daar waar de rivierkreeften zingen

Daar waar de rivierkreeften zingen, recensie - Delia Owens; Bestverkochte boek 2022

Kya Clark woont met haar familie in het moeras van Barkley Cove in North Carolina. Hoewel Kya de jongste van vijf kinderen is, blijft ze op een gegeven moment alleen achter. Ze groeit alleen op, afgesloten van de bewoonde wereld.

Terwijl ze wacht op de terugkeer van vooral haar moeder, ruilt ze om zichzelf te onderhouden vis en groenten uit haar moestuin voor andere levensmiddelen. Gelukkig krijgt ze, overigens zonder het eerst ten volle te beseffen, de nodige hulp van de mensen uit het dorp. Ondanks alles voelt ze zich thuis in het moeras, beschouwt de natuur als haar leerschool.

Maar als ze in aanraking komt met twee jongemannen uit de stad ontdekt ze dat er ook een andere wereld is. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddellijk op Kya. Er volgt een rechtszaak die doorspekt lijkt te zijn met de nodige vooroordelen jegens het ‘moerasmeisje’, zoals de dorpelingen haar noemen. Zal haar proces wel eerlijk verlopen?

Conclusie

Na alle wisselende recensies begon ik met een bepaalde reserve aan het boek. Ik was enorm bang dat Daar waar de rivierkreeften zingen tegen zou vallen. Je kunt dan ook wel stellen dat ik met een bepaald vooroordeel aan het boek begon.

Toch heeft het boek mij positief weten te verrassen. De eenzaamheid van Kya wordt in mijn ogen heel goed weergegeven, evenals de hang naar ergens bij willen horen, aandacht en liefde. Tegelijkertijd is de angst voor verlating en gekwetst worden levensgroot aanwezig. Tijdens het lezen van Daar waar de rivierkreeften zingen was ik regelmatig tot tranen geroerd…

De rechtszaak zelf vond ik ook indrukwekkend en het plot was behoorlijk anders dan ik mij had voorgesteld.

Mijn beoordeling Daar waar de rivierkreeften zingen:

Specificaties:

Auteur: Delia Owens | Uitgeverij: The House of Books | 9789044361650 | 384 blz. | Januari 2021

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.