Een werkweek van 4 uur, recensie

Een werkweek van 4 uur, recensie

Al een hele tijd geleden bekroop mij het gevoel: ik werk om te leven en zeker niet andersom. Hou meer tijd ik overhoud voor de dingen die ik belangrijk en leuk vind, en dat zijn er nogal wat, hoe beter het is. Gelukkig ben ik niet de enige die er zo over denkt! Timothy Ferriss heeft er zelfs een boek over geschreven: Een werkweek van 4 uur. Klinkt goed toch?

Een werkweek van 4 uur

Het begint allemaal met het veranderen van je mindset. Want zeg eens eerlijk, vind jij het werk wat je doet leuk? Leuk genoeg om het het grootste deel van je leven, al je goede jaren zeg maar, te doen? En je weet geen betere dingen te doen met de tijd die je aan je werk besteed? Ah, je weet wel een aantal leukere dingen, zeg je? Dan is Een werkweek van 4 uur een must read voor jou.

Wanneer we als brave burgers opgroeien gaan we eerst naar school en wanneer we daar klaar mee zijn kiezen velen van ons om in loondienst te gaan. Maar zelfs als jij een andere weg in bent geslagen en het ondernemersleven verkozen hebt boven loondienst, is het boek een werkweek van 4 uur interessant. Want als ondernemer werk je vaak nog veel meer uren dan wanneer je in loondienst zou zijn!

Een werkweek van 4 uur heeft dan ook alles te maken met het veranderen van je mindset. Want moet je al het werk, of je nu in loondienst bent of ondernemer bent maakt daarbij niet uit, zelf doen? Of kun je bepaalde taken juist heel goed aan iemand anders overlaten?  

Minipensioen

Kijk, als je een constante cashflow weet te creëren en anderen voor jou de werkzaamheden naar behoren uitvoeren, dan kun jij in die tijd dus andere dingen gaan doen. En nee, je hoeft niet de hele wereld rond te reizen, maar het mag en kan dan wel!

Timothy Ferriss noemt het zelf: het opnemen van een minipensioen. Want waarom zou je je jonge goede jaren alleen maar kneiterhard werken in de hoop dat, wanneer je dan eindelijk met pensioen mag, je dan nog alles kan doen wat je wilde doen. Misschien redt je de pensioengerechtigde leeftijd niet eens, je zou niet de eerste zijn…  

Maak een goed plan

Wil jij nou ook gaan genieten van meerdere minipensioenen, dan heb je natuurlijk wel een goed en haalbaar plan nodig. En het fijne van het boek is dat echt stap voor stap uitgelegd wordt wanneer je wat gaat en moet doen. Hoe zorg je voor een constante cashflow? Wanneer begin je met het uitbesteden van werkzaamheden? En hoe pak je dat dan weer het beste aan? Het staat er allemaal in.

En heb je alles eenmaal goed lopen en tijd gecreëerd dan is het zaak om niet achterover te gaan leunen, maar die tijd waardevol in te delen. Als je er niet van kunt genieten heb je er immers nog niks aan! Wat heb je altijd al willen doen? Wat heb je altijd al willen leren? De mogelijkheden zijn eindeloos en dat kan weer verlammend werken. Maar gelukkig heeft hij ook daar tips voor.  

Conclusie

Om me heen heb ik een aantal mensen die hun identiteit lijken te ontlenen aan hun werk. Het was dan ook een verademing om te lezen dat ik niet de enige ben die van mening is dat je met weinig uren werk toch ook een goed inkomen kunt realiseren. Want ja, je hoeft alle werkzaamheden nou eenmaal niet allemaal zelf te doen! En ondanks dat je weinig uren werkt, kun je toch je steentje bijdragen aan de maatschappij doordat je andere mensen werk verschaft en belasting betaalt.

Dat gezegd hebbende: Een werkweek van 4 uur is wel een heel Amerikaans boek en dat moet je echt liggen. Mij ligt het toch wat minder waardoor ik sommige stukken met minder aandacht heb gelezen dan misschien zou moeten. Of ik ging natuurlijk gewoon heel erg efficiënt om met mijn tijd, zeg jij het maar.

Al met al ben ik wel van mening dat het boek Een werkweek van 4 uur zeker een aanrader is, alleen al omdat het de waarde van geld in een totaal ander daglicht plaatst. Het is zeker fijn om het (in overvloed) te hebben, maar weet jij precies hoeveel geld je nodig hebt om je dromen na te jagen? En realiseer jij je wel dat jouw geld in, ik noem maar wat, Azië, veel meer waard is dan in Nederland? Of wacht jij toch liever tot je pensioengerechtigde leeftijd en hoop jij je dromen dan waar te kunnen maken? Ik weet het wel…

Mijn beoordeling Een werkweek van 4 uur:

Specificaties:

Auteur: Timothy Ferriss | Uitgeverij: Boekerij | 9789049203085 | 424 blz. | Maart 2024

Een werkweek van 4 uur is verkrijgbaar bij:

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Lees ook

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.

Reacties zijn gesloten.