Profit First, recensie

Profit First; Het ouderwetse potjessysteem (of enveloppesysteem) in een nieuw jasje; Maak een financieel gezond bedrijf

Profit First is zo’n boek waar ik al heel veel over had gehoord, maar nog nooit gelezen had. Ik kwam er simpelweg niet aan toe… Daar heb ik nu eindelijk verandering in gebracht. Was het wat ik ervan had verwacht? 

Profit First

De voorkant van het boek Profit First zegt eigenlijk al genoeg: het is een simpel systeem om je bedrijf te transformeren van een cash-eating monster in een money-making machine. Kijk, daar hou ik van! En extra leuk dat je het niet alleen zakelijk, maar ook prima in je privéleven kunt toepassen.  

Ben je ondernemer dan wil ik je vragen om een antwoord te geven op de volgende vragen: hoe vaak keer jij jezelf een salaris uit? En geef jij jezelf weleens een winstuitkering? Hoe zou het zijn als winst niet langer een restje is dat aan het einde van het jaar hopelijk overblijft? Word je droevig van de door jou gegeven antwoorden dan raad ik je van harte aan om het boek Profit First te lezen. Met het boek Profit First krijg je van Mike Michalowicz en Femke Hogema de tools om meer inzicht te krijgen in je financiën, waardoor je betere keuzes kunt maken en dus meer rust ervaart. Jij wil toch ook een financieel gezond bedrijf?

Formule veranderen

Iedere ondernemer krijgt te maken met de formule Omzet – Kosten = Winst. Meer omzet lijdt immers automatisch tot meer winst, toch? Helaas hebben we allemaal te maken met de wet van Parkinson. Nee, die wet is jou onbekend? Think again! Als jij een week krijgt voor een taak, dan is de kans groot dat jij op de laatste dag de taak afrondt. Had je voor diezelfde taak een dag gekregen, dan had je alles in het werk gesteld om die taak in een dag te volbrengen. En zo gaat het dus ook met je financiën. Je leeft naar het geld wat er binnenkomt. Tijd om daar zo snel mogelijk verandering in te brengen als je het mij vraagt. Laten we daarom direct beginnen bij het veranderen van de bovengenoemde formule. Vanaf nu is het: Omzet – Winst = Kosten. Jij denkt ook dat het onmogelijk is? Ik wil je graag uitdagen om het vanaf vandaag te gaan doen!  

Potjessysteem

Het systeem van Profit First zal veel minder onbekend zijn dan je aanvankelijk dacht. Je leert namelijk om het geld wat binnenkomt te verdelen in percentages en die in verschillende potjes te doen. Hoe simpel is dat? En zelfs als je schulden hebt kun je dit systeem toepassen! Sowieso staan er ontzettend fijne tips in hoe je het aflossen van schulden ook echt leuk maakt. Voor de oplettende lezer: ja, de Profit First-levensstijl is zonder meer een zuinige levensstijl. Maar onthoud wel, zuinig is niet hetzelfde als goedkoop. Ken je het rijmpje ‘Zuinigheid met vlijt’ nog?  

Profit First voor kinderen

En Profit First is ook perfect voor kinderen. Krijgt jouw kind zakgeld? Het stukje over Profit First voor kinderen heeft me wel aan het denken gezet. Want iedere volwassene zal moeten werken voor het geld, voor niks gaat immers de zon op. Waarom zou je je kinderen dan ook niet klusjes laten doen voor hun geld? Door een lijstje te maken met taken en daar een geldbedrag aan te hangen kunnen kinderen zelf bepalen hoeveel geld ze verdienen. En wanneer ze het dan over verschillende potjes moeten verdelen dan leren ze natuurlijk heel erg goed met geld omgaan.  

Ga ik Profit First toepassen?

Misschien heb je al gemerkt dat ik lyrisch ben over het systeem van Profit First. Nu de hamvraag, ga ik de methode zelf ook toepassen? Grappig genoeg heb ik toen ik mijn bedrijf begon een eigen Profit First-systeem gemaakt, alleen dan zonder de profit. Het eerste jaar zette ik alles wat ik verdiende opzij, aan het einde van het jaar deelde ik het bedrag dat ik overhad door twaalf en stelde zo mijn maandsalaris vast. Ik ben nooit van dit systeem afgeweken en heb daardoor een mooie reserve opgebouwd. Mochten de inkomsten een paar maanden tegenvallen kan ik toch alles blijven betalen, inclusief mezelf.

Die winst, die pakte ik daarentegen niet. En ik zette ook geen geld apart voor de btw/belasting, aangezien mijn buffer alles wel op kon vangen. Daar heb ik nu toch verandering ingebracht en hier twee aparte potjes voor aangemaakt. Ik heb nu al zin in het volgende kwartaal, aangezien ik dan mijn winstuitkering ontvang. Dat we er maar veel leuke dingen van mogen doen, al eten we maar een ijsje!

Mijn beoordeling Profit First:

Specificaties:

Auteur: Mike Michalowicz en Femke Hogema | Uitgeverij: Van Duuren Management | 9789089653598 | 240 blz. | April 2017

Profit first is verkrijgbaar bij:

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Lees ook

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.

Reacties zijn gesloten.