Ergonomische bureaustoel kopen + tips!

Ergonomische bureaustoel met EN 1335 keurmerk en ARBO normen kopen; Tips voor het kopen van de juiste bureaustoel

Goed zitten is belangrijk, want Nederlanders zitten veel en lang. Op de website Alles over Sport worden ze zelfs tot kampioen in langdurig zitten uitgeroepen. Zitten wordt door het Diabetesfonds het nieuwe roken genoemd en het RIVM spreekt van een ‘modern arbeidsrisico’. Daarom is het enorm belangrijk om een goede ergonomische bureaustoel te kopen. Hier vind je tips voor het kopen van de juiste bureaustoel.

Om te beginnen plukken we nog een paar leuke feitjes en cijfers van bovengenoemde website over het Nederlandse zitgedrag. Nederlandse jongeren (12 tot 20 jaar) zitten dagelijks gemiddeld het meest: 11 uur. Nederlanders van 15 jaar en ouder zitten 85 procent van hun vrije tijd. Nederlanders tussen de 12 en 64 jaar zitten gemiddeld 7,4 uur op een school- of werkdag. Concluderend kunnen we stellen dat goed zitten dus aandacht verdient gezien de vele uren die we per dag op een stoel doorbrengen. 

Maar ja hoe weet je nu of je goed zit?

 

Ergonomische bureaustoel

Er wordt gesmeten met quasi wetenschappelijke termen als ‘actief zitten met een ergonomische bureaustoel’. Klinkt goed, maar in de praktijk wordt je daar niet wijzer van. De diversiteit in bureaustoelen is immens. Wij beperken ons nu bewust tot de producten, lees ergonomische bureaustoelen, die verkocht worden op de Europese markt, want deze stoelen voldoen aan de zogenaamde Europese norm voor kantoormeubelen en kantoorstoelen CEN 1335. In Nederland bestaat de norm uit de volgende onderdelen: afmetingen, veiligheidseisen, veiligheidsbeproevingen.

Dat laatste klinkt wel heel spannend. Wat voor veiligheidsbeproeving zou je kunnen ondergaan op zo’n ergonomische bureaustoel? Hoe hard kun je draaien, hoe snel kantelt je stoel? Misschien is het een veiligheidsbeproeving van geheel andere, misschien wel romantische aard, of moet je domweg niet te dik zijn. Enfin, ik dwaal af.  

 

Consumentenbond

We zetten onze ‘consumentenbondbril’ op en gaan op zoek naar het geschiktste merk onder de bureaustoelen. De stoel als uit een sprookje. De stoel waarbij tintelingen, RSI-klachten en een muisarm definitief tot de verleden tijd behoren. Het ligt uiteraard niet alleen aan de stoel, maar ook aan de bijbehorend zit-instructie en de daaruit volgende instelling. Ik zit me nu al te verkneukelen bij het idee straks een verkoper van ‘the most’ ergonomische stoel van het jaar te vragen of hij zelf weleens last heeft van RSI-klachten. Er is in bureaustoelenland namelijk geen duidelijk lijstje te vinden van de slechtst scorende of beste stoel. Behalve dat er verschillende types ARBO bureaustoelen op de markt zijn die voldoen aan CEN 1335 en aan de voorschriften van de ARBO wet.

Wil je thuis niet met een miskoop van de Alibaba gigant komen te zitten of met een Europese CEN 1335 gecertificeerde stoel die niet ‘tiptop’ is, dan raden wij aan voor een degelijke ARBO stoel te gaan. Volg de zit-instructie nauwkeurig op en last but not least ‘zit niet te veel’! 

 

Voorschriften volgens ARBO wet

  • Zithoogte verstelbaar van 41-55 cm
  • Zitvlak minimaal 40 cm breed en 44 cm diep
  • Zitdiepte verstelbaar van 38-48 cm
  • Breedte rugleuning minimaal 36 cm en maximaal 46 cm
  • Lengte rugleuning 37 cm
  • Hoogte armleggers verstelbaar van 20-30 cm
  • Afmeting armleggers minimaal 5 cm breed en 20 cm lang
  • Synchroon mechaniek: simpel gezegd, deze mechaniek zorgt ervoor dat de zitting samen met de rugleuning meebeweegt, zodat je lichaam in elke zitpositie de juiste steun krijgt

 

Een paar voorbeelden van ergonomische bureaustoelen

Lifegoods ergonomische bureaustoel

Lifegoods ergonomische bureaustoel kopen doe je eenvoudig bij leesboekenenmeer.nl

De ergonomische bureaustoel van LifeGoods is erg populair. Hij is in een handomdraai aan te passen naar jouw voorkeuren. Door het mechanische gasveer systeem van het onderstel is de stoel 10 cm in hoogte te verstellen. Om de druk op je nek te ontlasten is de hoofdsteun in hoek en hoogte te verstellen. De rugsteun is 120° verticaal verstelbaar en kan ook horizontaal bewegen. Pas de hoek van armsteunen aan om ook je ellebogen in een hoek van 90° te zetten. Let op: De ergonomie van de stoel is ideaal voor mensen tot 1.90m. De hoofdsteun is bedoeld om ter hoogte van de nek steun te bieden, niet tegen het achterhoofd. Meer ergonomische bureaustoelen van het merk Lifegoods vind je hier..

Meer informatie.

 

Amstyle ergonomische lederen bureaustoel

Amstyle ergonomische lederen bureaustoel kopen doe je eenvoudig bij Leesboekenenmeer.nl

Deze bureaustoel van Amstyle is gemaakt van hoogwaardig materiaal en is bovendien zeer comfortabel, praktisch en duurzaam. Ben je op zoek naar een bureaustoel voor volwassenen die er ook nog eens stijlvol uitziet? Dan zijn de ergonomische bureaustoelen van Amstyle een aanrader. Meer bureaustoelen van het merk Amstyle.

Meer informatie.

 

BenS 839DH Synchro 3

Luxe ergonomische bureaustoel BenS 839DH Synchro 3 kopen

Luxe ergonomische bureaustoel met vele instelmogelijkheden. Deze stoel heeft een hele mooie uitstraling en is geschikt voor intensief gebruik.

Meer informatie.

 

BenS 807 Synchro 3

Ergonomische bureaustoel BenS 807 Synchro 3 met EN 1335 keurmerk kopen

Deze BenS 807M luxe ergonomische bureaustoel heeft vele instelmogelijkheden. Deze stoel heeft een hele mooie uitstraling en is ook geschikt voor intensief gebruik.

Meer informatie.

 

BenS 839 Ergo 4

Ergonomische bureaustoel BenS 839 Ergo 4 kopen

Luxe ergonomische bureaustoel met vele instelmogelijkheden. Deze stoel heeft een hele mooie uitstraling en is geschikt voor intensief gebruik.

Meer informatie.

 

Zit de juiste ergonomische bureaustoel er niet voor je bij? Ga dan snel naar de categorie Bureaustoelen.

 

Lees ook

 

Uitgelichte afbeelding: 123RF.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *