Boeken gelezen in augustus 2021

Boeken gelezen in augustus 2021

Om je op leesgebied te inspireren schrijf ik maandelijks een blog over de boeken die ik gelezen heb. Natuurlijk kun je van de meesten dan ook meteen de recensie lezen. Het is de beurt aan Boeken gelezen in augustus 2021.

Om een beetje een eenheid in mijn verhaal te krijgen en er geen onoverzichtelijk rommeltje van te maken zal ik de boeken groeperen per genre.

 

Kinderboeken

Groot Biegel sprookjesboek

Groot Biegel sprookjesboek door Paul Biegel; geïllustreerd door Charlotte Dematons

Paul Biegel noemde zichzelf ‘een ouderwetse sprookjesschrijver’. En een rasechte verteller, dat was hij! Vanuit zijn befaamde schrijfstoel schreef Paul Biegel het ene geliefde verhaal na het andere. Bijvoorbeeld een verhaal over een witte zwaan die naar de sterren vliegt, en eentje over een jongetje dat op wonderbaarlijke wijze zijn lievelingsbeer terugvindt. Of het verhaal over de dieren uit het bos die hun jager een plechtige begrafenis geven. Waar hij ook over vertelt, moeiteloos sleept hij je mee naar zijn fantasievolle, unieke werelden. In deze verhalenbundel zijn 30 van Paul Biegels allermooiste verhalen verzameld. Het Groot Biegel sprookjesboek is met zijn heerlijke sprookjes een waar genot om voor te lezen. Of om zelf te lezen natuurlijk!

Meer informatie.

 

Romans

Schuim der aarde

Schuim der aarde door Roxane van Iperen

Als je opgroeit op een verlaten vlakte, zonder samenleving, cultuur of wet: bestaat er dan nog zoiets als een innerlijke menselijke beschaving?

Roxane van Iperen vertelt in de roman Schuim der aarde het verhaal van de weesjongen Anjo, de jonge prostituee Lucy en Elizabet, de welgestelde echtgenote van een politiecommissaris. Alle drie eindigen ze op en rond ‘de berg’, waar hun levens naar elkaar toe en van elkaar af bewegen. Als de buitenwereld op je neerkijkt, is het dan mogelijk de regie over je bestaan te nemen?

Schuim der aarde is een wervelende roman over verlies, vechten voor je bestaan, liefde en gemis, gesitueerd in Brazilië. Roxane van Iperen neemt de lezer mee naar een wereld waar moraliteit en maakbaarheid holle begrippen zijn en er maar één doel is: overleven.

Als je alles hebt, accepteer je het dan nog als je dat ene niet kan krijgen? Naar de recensie.

Meer informatie.

 

Op zwart

Op zwart, Willem Bosch

De wereld stopt met draaien op 3 augustus 2010. Hoewel het vaststaat dat het ongeveer om halftwaalf ’s avonds gebeurt, wordt er nog jaren gediscussieerd over het exacte tijdstip. Toegegeven, het verschil tussen de officiële tijd van NASA en die van het Observatoire de Paris is maar 4,8 seconden. Toch blijkt dat genoeg voor een slepende wetenschappelijke vete. Bij het KNMI houden ze het op 23:27:19. Sindsdien zijn Nederlanders gewend geraakt aan het donker. Dat straatverlichting, warm water en medicijnen een luxe zijn en de grenzen tussen steden en landen gesloten. Iedereen lijkt zich aan te kunnen passen.

Iedereen, behalve Bram van der Stok, geschiedenisleraar uit Amsterdam. Bram pakt zijn spullen en gaat ervandoor. Onder de blokkade door die Amsterdam omringt, op de fiets over een uitgestorven A2 richting Rotterdam. Om daar stiekem aan boord te kruipen van een vrachtschip. Richting Amerika. Richting de zon. Richting Leslie. Naar de recensie.

Meer informatie.

 

Mijn leven in de hel

Mijn leven in de hel, Sarah Forsyth; Mensenhandel en prostitutie op de Amsterdamse Wallen

De negentienjarige Engelse Sarah Forsyth werkt op een crèche in een provinciestadje. Op een dag ziet ze een advertentie: leidsters gezocht voor kinderdagverblijf in Amsterdam. Ze is wel toe aan wat avontuur en reageert onmiddellijk. Na een serieuze sollicitatieprocedure wordt ze aangenomen. Het lijkt wel een droom.

Die droom verandert in een nachtmerrie op het moment dat Sarah op Schiphol aankomt. De mensen die haar ophalen duwen haar in een auto, nemen onder bedreiging haar paspoort af en rijden regelrecht naar de Amsterdamse Wallen. Daar wordt ze zonder pardon achter het raam gezet. Haar ontvoerders laten er geen misverstand over bestaan: als ze probeert te ontsnappen, zal dat haar dood worden. Anderhalf jaar lang ondergaat Sarah de meest vreselijke vernederingen, tot ze uiteindelijk dankzij puur geluk een onbewaakt ogenblik vindt om te ontsnappen. Naar de recensie.

Meer informatie.

 

De wolkenkijker

De wolkenkijker, historische roman over loods Frans Naerebout door Marja Visscher

De wolkenkijker van Marja Visscher gaat over Sara Hoevenaar, de echtgenote van Frans Naerebout. Naerebout (1748-1818) is bepaald geen onbekende in Zeeland. Het is tweehonderd jaar geleden dat hij overleed en nog altijd is bij koninklijk besluit bepaald dat minstens één vaartuig van het Nederlandse loodswezen de naam Frans Naerebout zal dragen. Verder is er een standbeeld voor hem geplaatst op de boulevard van Vlissingen, ligt hij begraven in de grote kerk van Goes en komt zijn naam voor in het Zeeuwse volkslied. Maar hoe zag zijn leven eruit? Marja Visscher belicht dat aan de hand van zijn echtgenote Sara Hoevenaar. Deze historische roman neemt je mee naar het Vlissingen van de achttiende eeuw.

Meer informatie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *