Oei, ik groei!, recensie

Recensie en persoonlijke ervaring Oei, ik groei; 10 sprongen in de mentale ontwikkelingen van je baby; ouderschap

Oei, ik groei!, iedereen die een kindje heeft gekregen heeft kent het boek denk ik wel. De een vindt het boek over de tien mentale sprongen van een baby klinkklare nonsens, omdat de onderzoeken niet goed uitgevoerd (zouden) zijn, de ander zweert erbij en behandelt het boek als een bijbel.

Oei, ik groei!

Recensie en persoonlijke ervaring Oei, ik groei; 10 sprongen in de mentale ontwikkelingen van je baby; ouderschap

Na een zwangerschap van negen maanden wordt je baby eindelijk geboren. Maar eigenlijk is je baby op dat moment nog helemaal niet af, wat hem enorm kwetsbaar maakt. Als je baby zich niet prettig voelt kan hij je dat maar op één manier duidelijk maken, en dat is door te huilen. Aan ons ouders de schone taak om de huiltjes te leren plaatsen.

Er kan van alles zijn. Heeft de baby (mama)honger, dorst, een schone luier nodig of moet er misschien geboerd worden? Soms heb je alles gecontroleerd wat je maar kunt bedenken, en in orde gemaakt wat er in orde te maken viel, en toch blijft je baby maar huilen. En zeker als je de baby dan ook nog eens niet weg kunt leggen in bed of box, dat hij alleen maar stil is wanneer je je baby draagt, kun je als ouder behoorlijk wanhopig worden. En dan is het fijn als je een boek als Oei, ik groei! in de kast hebt staan. 

De schrijvers van het boek “Oei, ik groei!” hebben 35 jaar onderzoek gedaan (in totaal 52 gezonde baby’s, de ene helft jongens en de andere helft meisjes) naar de ontwikkeling van baby’s. Daaruit blijkt dat alle normale, gezonde baby’s op nagenoeg dezelfde leeftijd huileriger, lastiger, veeleisender en hangeriger zijn.

Maar het goede nieuws is dus dat er een reden voor al dat huilen en hangen is! Als baby’s zo huilerig en hangerig zijn (ik vind het woord “lastig” een beetje zwaar voor een baby) zijn ze van slag omdat hun ontwikkeling drastisch verandert. Het voordeel van die verandering is dat ze het in staat stelt om nieuwe dingen te leren.  

10 sprongen in de mentale ontwikkeling

Eigenlijk kun je de mentale ontwikkeling van je baby vergelijken met de lichamelijke groeispurten die je baby doormaakt. Soms gebeurt er lange tijd weinig tot niets en ineens komen er millimeters tegelijkertijd bij. De verstandelijke ontwikkeling van je kind verloopt uiteraard niet in millimeters, maar in sprongen.

Tijdens de eerste 20 maanden van zijn leven maakt je baby volgens de auteurs 10 sprongen in de mentale ontwikkeling door. Na het doormaken van deze 10 sprongen sluit je baby een belangrijke voorbereidende periode in zijn leven af en is hij in feite af.  

Opbouw sprong

Iedere sprong verloopt hetzelfde, alleen wat je baby kan leren is iedere keer anders. Elk hoofdstuk van het boek beschrijft de tekenen waaraan je kunt zien dat je baby weer een sprong maakt. Baby’s kijk op de wereld wordt uitgelegd en ook hoe je baby daar gebruik van kan maken tijdens zijn verdere ontwikkeling.  Iedere sprong heeft zijn eigen hoofdstuk en ieder hoofdstuk is ingedeeld in 4 delen:

  1. De sprong kondigt zich aan: terug naar papa en mama.
  2. De sprong.
  3. De uitwerking van de sprong: help je baby bij het leren.
  4. De sprong is genomen.

Allemaal leuk en aardig, maar als het allemaal zo duidelijk is wat heb je dan aan dit boek, zou je zeggen? Door het lezen van “Oei, ik groei!” krijg je:

  1. Steun in bange dagen: door het lezen van het boek vind je herkenning en besef je dat je niet alleen bent.
  2. Zelfvertrouwen: je gevoelens mogen er zijn en zijn zelfs noodzakelijk.
  3. Begrip voor je baby: omdat je weet wat je baby doormaakt kun je hem beter ondersteunen, wat er weer voor zorgt dat je rustiger kunt blijven.
  4. Suggesties hoe je je baby kunt helpen: lees welke spelletjes het beste inspelen op de behoefte van je baby.
  5. Unieke inzichten: omdat beelden meer zeggen dan 1000 woorden hebben ze filmpjes en animaties gemaakt die je ter aanvulling kunt bekijken.

Kritiek

“Oei, ik groei!” verscheen voor het eerst in 1992. Kort voor het verschijnen van het boek besloot bijzonder hoogleraar en auteur van het boek F. Plooij zijn theorie opnieuw te onderzoeken. Maar helaas voor hem botsten de resultaten van het onderzoek met de inhoud van het boek. Volgens de wetenschap is er dan ook geen enkel bewijs dat er (zoveel) sprongetjes plaatsvinden, laat staan dat ze zo nauwkeurig te voorspellen zijn.  

Mijn persoonlijke ervaring met “Oei, ik groei!”

Inmiddels ben ik een trotse moeder van 4 kinderen. Ik leerde het boek zo’n 5 jaar geleden kennen, tijdens de zwangerschap van mijn jongste zoon. Ik heb het boek toen van voor naar achteren en weer terug gelezen. Had je me het toen gevraagd dan kon ik je precies vertellen hoe we er wat betreft sprongen voor stonden. En als ik het allemaal even niet meer wist dan pakte ik het boek erbij en nam mijn zelfvertrouwen weer toe: het komt allemaal goed.

Bij mijn oudste dochter was ik al minder met het boek bezig en noteerde ik vooral de tandjes die doorkwamen. Een paar dagen geleden was onze dochter van 2,5 maanden onrustig, hangerig en huilerig. Toen ik het even lastig vond worden en het niet meer zag zitten bedacht ik mezelf: het is een sprongetje, over een week gaat het weer beter. Mijn man dacht hetzelfde maar vroeg zich af in welk sprongetje ze nu precies zat, dan konden we er immers handig op in spelen. Dus ook nu heb ik het boek weer in gebruik. En hoewel het misschien niet op de week nauwkeurig overeenkomt, en je het boek niet op de letter hoeft (moet) volgen, klopt het wel met waar ze nu is met haar ontwikkeling.

Allemaal toeval? Misschien wel. Maar als je als kersverse ouder door het lezen van “Oei, ik groei!” je onzekerheden beter van je af kunt schudden en je beter om kunt gaan met de “moeilijkere” periodes van je baby, dan is het zeker meer dan de moeite waard om te lezen. Ik heb er zelf wel veel aan gehad in elk geval.

Mijn beoordeling Oei, ik groei!:

Specificaties:

Auteur: Hetty van de Rijt, Frans Plooij | Uitgeverij: Fontaine Uitgevers | 9789464041248 | 512 blz. | Augustus 2021

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Lees ook

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.

2 reacties op “Oei, ik groei!, recensie

Reacties zijn gesloten.