Piratenzoon, recensie

Piratenzoon, recensie

Piratenzoon is een kinderboek over piraten, zeeslagen, wolven en Nederland ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog. Het werd geschreven door Rob Ruggenberg.

Thematitel

Piratenzoon was één van de thematitels van groep 7 & 8 horend bij de Kinderboekenweek 2020 En toen?. Met deze titels reis je terug in de tijd en maak je kennis met mooie verhalen over ridders en hun prachtige kastelen. Zo lazen we eerder al een andere thematitel van groep 1 & 2: Held op sokken. Dat boek was bij ons thuis een grote hit!

Piratenzoon

Piratenzoon neemt ons mee naar Nederland ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog. We maken kennis met Kat en Splinter, twee arme kinderen die op het strand zoeken naar overleden schipbreukelingen. Niet om ze eventueel te helpen als ze nog in leven zijn, maar om ze te beroven. In het dorp worden ze daarom lijkenpikkers genoemd. Maar ja, wat moet je als je huis is platgebrand en je vader, die eigenlijk boer is, om geld te verdienen aan boord gegaan is van een schip en je moeder en zusje in de tussentijd zijn overleden?

Op een dag blijkt één van de aangespoelde schipbreukelingen, een jongen nog, te leven. Hij is Moors, maar blijkt Nederlands te spreken. Kat en Splinter besluiten hem mee naar huis te nemen. Zijn naam blijkt Zain te zijn. Hij groeide op in een harem in Marokko, als zoon van een Marokkaanse piraat en een Nederlandse moeder. Zain is slim en hij wordt daarom, per schip, naar de paleisschool in Istanboel gestuurd. Onderweg worden ze overvallen en hij wordt gevangen genomen door Spanjaarden waarna hij als slaaf moet gaan werken op een oorlogsschip.

Het leven aan boord is keihard maar Zain hoopt dat zijn vader hem vrij zal kopen. Dan vaart Zains schip naar Zeeland om te vechten tegen de opstandelingen daar. Een levensgevaarlijke tocht. Hoe kan Zain ontsnappen?

Conclusie

Hoewel ik van geschiedenis hou, weet ik eigenlijk bedroevend weinig over de Tachtigjarige Oorlog. Door het lezen van Piratenzoon krijg je wel een mooi inkijkje in deze ingrijpende periode. Hou je van verhalen over piraten, zeeslagen en geschiedenis dan is dit boek zeker geschikt.

Rob Ruggenberg heeft voor het boek Piratenzoon ook een hoofdstuk Verantwoording geschreven. Hier leer je dat veel mensen die in het boek voorkomen ook echt hebben bestaan. Veel belangrijke gebeurtenissen die in het boek beschreven zijn, zijn ontleend aan de werkelijkheid. Hiervoor bestudeerde hij talloze documenten en verslagen van ooggetuigen.

Piratenzoon is dan ook een mooie mix geworden van feit en fictie. Ben je op zoek naar een geschikt boek voor je kind? En is je kind erg gevoelig? Dan is het misschien wel goed om te weten dat sommige gebeurtenissen best wel als heftig kunnen worden ervaren, al kan het door er samen over te praten ook leiden tot mooie gesprekken.

Mijn beoordeling Piratenzoon:

Specificaties:

Auteur: Rob Ruggenberg | Uitgeverij: Querido | 9789045126098 | 336 blz. | Mei 2021

Piratenzoon is verkrijgbaar bij:

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.