Verboden te vliegen, recensie

Verboden te vliegen, recensie; Thematitel Kinderboekenweek 2020 En toen? Groep 3 & 4; Martine Letterie & Rick de Haas.

Het boek Verboden te vliegen vertelt op het niveau van het jonge kind (groep 3 en 4) over de Tweede Wereldoorlog. Geschreven door Martine Letterie, geïllustreerd door Rick de Haas.

Thematitel Kinderboekenweek 2020 En toen?

Verboden te vliegen was één van de thematitels Kinderboekenweek 2020 met het thema En toen? voor groep 3 & 4. Door het lezen van deze thematitels werd je aan de hand van mooie verhalen meegenomen naar vroegere tijden: ridders en hun prachtige kastelen, de ijstijd, maar dus ook de Tweede Wereldoorlog

Verboden te vliegen

Verboden te vliegen, recensie; Thematitel Kinderboekenweek 2020 En toen? Groep 3 & 4; Martine Letterie & Rick de Haas.

De jonge Fietje zorgt samen met haar broer Marius voor de duiven in het Duivenhok. Hij vindt het belangrijk dat de duiven goed aan haar wennen, voor als hij er een keer niet is. Maar dat vindt Fietje maar raar, want waarom zou hij er een keer niet zijn? Hij is er altijd.

Maar dan wordt het oorlog. Al snel nemen de Duitsers alles in beslag. Huizen, fietsen, radio’s… en ze willen ook de duiven. Want duiven kunnen boodschappen overbrengen aan de vijand. Fietje moet een list bedenken om ze te redden: de duiven moeten onderduiken, maar dat is niet zonder gevaar. Gelukkig weet Fietje zeker dat ze de duiven kan verstaan, en zij haar.

Conclusie

Verboden te vliegen is in drie delen opgezet: voor de oorlog, oorlog en vrijheid. We zien het leven door de ogen van Fietje. Ze groeit op in een groot gezin, gaat naar school en zorgt graag voor de duiven. Maar dan staat de oorlog voor de deuren van Nederland. Hoe leg je zoiets groots uit aan een jong kind? Nou, als je Martine Letterie heet schrijf je er een boek over.

Toen de Duitsers ons land binnenvielen kwam er al vrij snel een verbod op het laten uitvliegen van de postduiven. Ook moesten duivenmelkers de duiven laten registreren. Kortom, door de ogen van Fietje zie je op kinderlijke manier de angst, verdriet, boosheid en onzekerheid die de Tweede Wereldoorlog met zich meebracht.

Zoals gezegd was Verboden te vliegen één van de thematitels voor groep 3 & 4, maar persoonlijk lijkt me dat net iets te jong. Mijn inziens is het boek geschikter voor kinderen vanaf een jaar of 8, omdat je dan meteen een waardevol gesprek kunt voeren. Natuurlijk is dat per kind verschillend, wellicht is jouw kind er wel eerder klaar voor.

Kritische noot: ik las het e-book en het gebruikte lettertype vond ik aan de kleine kant.

Mijn beoordeling Verboden te vliegen:

Specificaties:

Auteur: Martine Letterie | Illustraties: Rick de Haas | Uitgeverij: Leopold | 9789025876777 | 144 blz. | Juli 2020

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.