De zee kwam door de brievenbus, recensie

De zee kwam door de brievenbus, recensie; Kinderboek watersnoodramp 1953; Thematitel kinderboekenweek 2020 En toen?; Selma Noort en Martijn van der Linden

De zee kwam door de brievenbus was één van de thematitels Kinderboekenweek 2020 En toen? voor groep 5 & 6. Het boek over de watersnoodramp werd geschreven door Selma Noort en geïllustreerd door Martijn van der Linden.

Thematitels Kinderboekenweek 2020 En toen?

Door het lezen van de thematitels Kinderboekenweek 2020 En toen? reis je terug in de tijd. Er zijn mooie verhalen over ridders, de ijstijd, de Tweede Wereldoorlog, maar ook het verhaal over een andere ingrijpende gebeurtenis uit de Nederlandse geschiedenis: de watersnoodramp.

De watersnoodramp van 1953

Het is januari 1953, Nederland is nog altijd herstellende van de verwoestingen door de Tweede Wereldoorlog. Een zware noordwesterstorm in combinatie met springtij zorgde ervoor dat grote delen van ons land overstroomden. Maar liefst 1836 mensen overleefden het natuurgeweld niet, evenals tienduizenden dieren. De schade was immens.

De zee kwam door de brievenbus

De zee kwam door de brievenbus, recensie; Kinderboek watersnoodramp 1953; Thematitel kinderboekenweek 2020 En toen?; Selma Noort en Martijn van der Linden

De vriendin van Selma Noort, Liesje (Lia) maakte als klein meisje de watersnoodramp mee. Noort besloot haar verhaal op te schrijven, wat resulteerde in het kinderboek De zee kwam door de brievenbus.

Midden in de nacht maakt mama Liesje en haar zus wakker. Het is ijskoud en het stormt. Mama zegt dat ze zich aan moeten kleden, de dijk is kapot en de zee komt eraan. Wat spannend allemaal! Liesje ziet voor zich hoe de zee straks als een mooie rivier door de straat zal stromen. Misschien wil haar moeder zelfs wel warme chocolademelk maken?

Ondertussen moet Liesje helpen om spulletjes naar boven te brengen. Fotoalbums, geboortebewijzen, en een klok met emotionele waarde. Natuurlijk ook wat te eten en de olielamp. Waarom eigenlijk? Denken papa en mama soms dat de zee naar binnen zal komen?

Conclusie

Onze zoon is inmiddels 8 jaar. In januari wilde ik het boek De zee kwam door de brievenbus samen met hem lezen. Dat het verhaal van de watersnoodramp echt gebeurd is maakt dat hij wilde stoppen met lezen. Kijk daarom voor je het boek aan je kind laat lezen (of samen leest) of je kind daar wel aan toe is, dat is voor ieder kind verschillend.

De zee kwam door de brievenbus vertelt het verhaal van Liesje. Je beleeft de watersnoodramp dan ook door haar ogen. En ja, de gebeurtenissen waren ontzettend heftig, er zitten dus ook heel indrukwekkende stukken tussen. Het konijn dat in de schuur achterblijft, loeiende koeien in doodsnood, om hulp schreeuwende mensen bijvoorbeeld.

Wat op mij het meeste indruk maakte was toch wel het stuk waar de vader van Liesje de meiden in een bootje zet. Zelf blijven vader, moeder en hun broertje achter op de zolder. Hoewel ik de vader heel erg goed kan begrijpen voel je in het verhaal nog altijd de onmacht van Liesje. Gelukkig heeft het hele gezin de ramp overleeft en werden ze snel herenigd.

Het kinderboek De zee kwam door de brievenbus is het ideale boek als je kind meer wil leren over de watersnoodramp. Als je het mij vraagt heeft het boek dan ook meer dan terecht een aantal mooie prijzen gekregen. Zo is het bekroond met een Vlag-en-Wimpel en de Thea Beckmanprijs voor het beste historische jeugdboek.

Mijn beoordeling De zee kwam door de brievenbus:

Specificaties:

Auteur: Selma Noort | Illustraties: Martijn van der Linden | Uitgeverij: Leopold | 9789025867645 | 80 blz. | Juli 2020

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Meer van Selma Noort

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.