Boeken gelezen in juni 2023

Leesboekenenmeer Boeken gelezen in juni 2023

Om je op leesgebied te inspireren schrijf ik maandelijks een blog over de boeken die ik gelezen heb. Natuurlijk kun je dan ook meteen de recensie lezen. Het is de beurt aan Boeken gelezen in juni 2023. Om een beetje een eenheid in mijn verhaal te krijgen en er geen onoverzichtelijk rommeltje van te maken zal ik de boeken groeperen per genre.

Kinderboeken

Trubbel de trol – De vloek van het Nevelmeer – Reggie Naus

Trubbel de trol – De vloek van het Nevelmeer is het vijfde deel uit de Trubbel de trol-serie. Het is zomer en Pepijn en Sanne zwemmen elke dag in het Nevelmeer. Maar wat ze niet weten is dat het op dat meer niet pluis is. Dat had hun vriend Trubbel de trol wel eerder mogen vertellen… Wanneer Pepijn tijdens een boottochtje spoorloos verdwijnt, komen Trubbel en zijn vrienden in een gevaarlijk avontuur terecht. Wat is het geheim van het Nevelmeer? Uitgeverij: Ploegsma.

Trubbel de trol – De vloek van het Nevelmeer kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Verboden te vliegen – Martine Letterie

Verboden te vliegen was één van de thematitels Kinderboekenweek 2020 En toen? voor groep 3 & 4.

De jonge Fietje zorgt samen met haar broer Marius voor de duiven in het Duivenhok. Hij vindt het belangrijk dat de duiven goed aan haar wennen, voor als hij er een keer niet is. Maar dat vindt Fietje maar raar, want waarom zou hij er een keer niet zijn? Hij is er altijd.

Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Al snel nemen de Duitsers alles in beslag. Huizen, fietsen, radio’s… en ze willen ook de duiven. Want duiven kunnen boodschappen overbrengen aan de vijand. Fietje moet een list bedenken om ze te redden: de duiven moeten onderduiken, maar dat is niet zonder gevaar. Gelukkig weet Fietje zeker dat ze de duiven kan verstaan, en zij haar. Uitgeverij: Leopold.

Verboden te vliegen kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.

De zee kwam door de brievenbus – Selma Noort

Verboden te vliegen was één van de thematitels Kinderboekenweek 2020 En toen? voor groep 5 & 6. De vriendin van Selma Noort, Liesje (Lia) maakte als klein meisje de watersnoodramp mee. Noort besloot haar verhaal op te schrijven, wat resulteerde in het kinderboek De zee kwam door de brievenbus.

Midden in de nacht maakt mama Liesje en haar zus wakker. Het is ijskoud en het stormt. Mama zegt dat ze zich aan moeten kleden, de dijk is kapot en de zee komt eraan. Wat spannend allemaal! Liesje ziet voor zich hoe de zee straks als een mooie rivier door de straat zal stromen. Misschien wil haar moeder zelfs wel warme chocolademelk maken?

Ondertussen moet Liesje helpen om spulletjes naar boven te brengen. Fotoalbums, geboortebewijzen, en een klok met emotionele waarde. Natuurlijk ook wat te eten en de olielamp. Waarom eigenlijk? Denken papa en mama soms dat de zee naar binnen zal komen? Uitgeverij: Leopold.

De zee kwam door de brievenbus kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Froekje & Mies – Ontvoerd – Sandra Kuipers & Mireille Hovius

Froekje & Mies – Ontvoerd is het vijfde deel van de Froekje & Mies boekenserie. Froekje woont samen met haar moeder. Maar er is iets bijzonders gebeurd… ze heeft een zusje gekregen! Maar sinds haar zusje Yfke er is, heeft Froekje helemaal geen tijd meer voor haar vriendin Mies. Mies wordt er verdrietig van en bedenkt hele leuke dingen om samen te gaan doen. Maar wat Mies ook verzint, Froekje houdt steeds maar de boot af.

Mies voelt zich zo aan de kant gezet, dat haar plannen om Froekje terug te winnen steeds wredere vormen aannemen en ze iets gaat doen, wat te erg is om alleen al te bedenken. Met baby Yfke dicht tegen zich aangedrukt verlaat Mies de kamer. Ze loopt dezelfde weg terug, zo dicht mogelijk langs de deuren. Ze moet opschieten. En dan staat haar hart stil… Uitgeverij: Uitgeverij Noordzee.

Froekje & Mies – Ontvoerd kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Woezel & Pip – Ik vind jou zo lief – Guusje Nederhorst

Het is een mooie dag in de Tovertuin. Woezel wordt wakker met een blij gevoel en wil al zijn vriendjes gaan vertellen hoe lief hij ze vindt. Maar dan komt hij Pip tegen, en die vertelt hem hoe lief zij hem vindt. Woezel wordt er helemaal verlegen van! Uitgeverij: Dromenjager Publishing.

Woezel & Pip – Ik vind jou zo lief kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Alleen Beer mocht mee – Vivian den Hollander

Alleen Beer mocht mee was één van de thematitels Kinderboekenweek 2020 En toen? voor groep 7 & 8.

Trudi woont met haar ouders, broer en zussen in Nederlands-Indië. Haar vader is dokter en ze hebben er dan ook een heerlijk leven, in een mooi huis met een grote tuin aan zee. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, Japan valt Indië binnen, verandert er van de ene op de andere dag van alles. Zo moeten ze verhuizen naar de stad, omdat het te gevaarlijk is aan de kust. Ineens zijn er overal Japanse soldaten op straat en ook de Indische bevolking begint vijandig te doen tegen Nederlanders.

Omdat de vader van Trudi arts is kunnen ze lange tijd blijven wonen zoals ze doen, totdat hij op een dag wordt gearresteerd. Niet lang daarna wordt de rest van het gezin ook gedwongen om naar een jappenkamp te verhuizen.

Trudi wil blijven geloven dat ze haar vader ooit zal terugzien, maar het leven in het kamp is hard – en soms zelfs gevaarlijk… Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf.

Alleen Beer mocht mee kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Pas op, opa! – Vivian den Hollander

Mila en Tom zijn net verhuisd en vervelen zich. Ze lopen een rondje door de buurt en besluiten belletje te trekken. Wie in het huis woont? Een heer op leeftijd: meneer Bak. En hij heeft Mila gezien toen ze aan wilde bellen…

Als ze thuis komen vertelt hun moeder dat ze visite krijgen. Morgen moet ze werken en daarom komt de nieuwe oppas langs om kennis te maken. Tot grote schrik van Tom en Mila staat Opa Bullebak (een verzinsel van Tom) voor de deur! Komt hij klagen over het belletje trekken? Het is nog erger, hij is namelijk de nieuwe oppas! Oh jee, dat belooft niet veel goeds… Of valt het allemaal wel mee? Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf.

Pas op, opa! heeft leesniveau AVI M4 en kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Professor Kleinbrein – Romeinen – Sarah Devos

Professor Kleinbrein – Romeinen was één van de thematitels Kinderboekenweek 2020 En toen? van groep 5 & 6.

Professor Kleinbrein is een informatieve en educatieve kinderboekenserie over diverse onderwerpen. In Professor Kleinbrein – Romeinen lees je daarom alles wat je wil weten over de Romeinen. Van de vele veldslagen tot het dagelijkse leven, van de grote keizers tot de gladiatoren, van de rijke banketten tot een middag in het theater.

Wist je trouwens al dat Caesar en Cleopatra een zoon hadden? En dat keizer Caligula zijn paard tot consul benoemde? Ken je de legende over het ontstaan van Rome? Ken je het verschil tussen een viaduct en een aquaduct? En wist je dat het volgens de Romeinen geluk bracht om je haar te laten knippen bij volle maan? En nog veel meer! Uitgeverij: Lannoo.

Professor Kleinbrein – Romeinen kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Foeksia de miniheks – Foeksia tovert met tijd – Paul van Loon

Ken jij de Foeksia de miniheks kinderboekenserie al? Foeksia de miniheks – Foeksia tovert met tijd heeft leesniveau AVI M5, het gemiddelde leesniveau van kinderen in groep 4 en groep 5.

Foeksia vindt dat de tijd maar langzaam gaat. Zou het helpen als ze de tijd wat sneller zou laten gaan? Maar na het uitspreken van de snel-snel spreuk gaat de tijd juist weer veel te snel! Oh jee, STOP! Hoe kan Foeksia de tijd weer langzamer laten gaan? Uitgeverij: Leopold.

Foeksia de miniheks – Foeksia tovert met tijd kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Foeksia de miniheks – Foeksia redt de natuur – Paul van Loon

Foeksia hoort een vreemd geluid in het Heksenbos. Wat is dat? Ze gaat erop af en ziet een bus met kinderen. Wat komen die in het bos doen? Stiekem vliegt ze achter de bus aan. De kinderen stappen uit, ze moeten een opdracht doen: het bos opruimen. Maar waar komt al die nieuwe rommel opeens vandaan? De boosdoeners blijken Grit en Murmeltje te zijn… Tijd voor een plannetje! Uitgeverij: Leopold.

Foeksia de miniheks – Foeksia redt de natuur kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Foeksia de miniheks – Foeksia en het spookhuis – Paul van Loon

Ben je op zoek naar een leuk griezelboek voor kinderen om (voor) te lezen met Halloween? Dan is Foeksia de miniheks – Foeksia en het spookhuis een aanrader.

Als Foeksia bij Tommie op bezoek gaat heeft hij net een nachtmerrie. Tommie is bang voor spoken. Volgens Foeksia bestaan ze niet. Maar dan ontdekt ze een oud huisje in het Heksenbos. Door de kapotte ramen klinken vreemde geluiden. Zouden daar écht spoken wonen? Foeksia zal die spoken eens een lesje leren! Uitgeverij: Leopold.

Foeksia de miniheks – Foeksia en het spookhuis kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.

Verhalen uit de Heksenkeet – Een pittig soepje – Femke Dekker

Leesboekenenmeer boeken gelezen in juni 2023: Verhalen uit de Heksenkeet - Een pittig soepje - Femke Dekker + recensie

Een pittig soepje is het eerste deel van de boekenserie Verhalen uit de Heksenkeet. Sybil kookt graag, maar ze is ook een beetje een kluns. Er gaan vaak dingen mis: ze zegt een spreuk verkeerd, ze stoot iets om of knoeit met drankjes… In Een pittig soepje brouwt ze dan ook een soepje dat nét iets te pittig is. Er valt een potje om waardoor het allemaal anders loopt dan ze had gepland. Wat moet ze nu met die kattensnor en kattenpootjes? Uitgeverij: Gottmer.

Verhalen uit de Heksenkeet – Een pittig soepje kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Verhalen uit de Heksenkeet – Keet met bubbels – Femke Dekker

Leesboekenenmeer boeken gelezen in juni 2023: Verhalen uit de Heksenkeet - Keet met bubbels - Femke Dekker + recensie

Keet met bubbels is het tweede deel van de boekenserie Verhalen uit de Heksenkeet. In dit deel staat de zweverige heks Luna centraal, die een wel héél bijzondere ketel toverbubbels brouwt. De bellen worden groter en groter. Zo groot dat ze er zelf mee door de lucht kan zweven! Wat ziet de wereld er mooi uit door die grote, kleurrijke bellen. Luna zwerft in trance door de Heksenkeet, en daar komt ze heel wat rare dingen tegen! Uitgeverij: Gottmer.

Verhalen uit de Heksenkeet – Keet met bubbels kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Verhalen uit de Heksenkeet – Stoffige streken – Femke Dekker

Leesboekenenmeer boeken gelezen in juni 2023: Verhalen uit de Heksenkeet - Stoffige streken - Femke Dekker + recensie

Stoffige streken is het vierde deel van de boekenserie Verhalen uit de Heksenkeet. Heks Stella is net lekker aan het badderen in een bad vol met bubbels. Opeens hoort ze allemaal kabaal. Wat gebeurt er toch allemaal? Haar hondje Troela heeft er een enorme bende van gemaakt! Stella houdt absoluut niet van viezigheid, dus ze begint meteen driftig te poetsen. Net iets té driftig: de stofzuiger zuigt Troela zo naar binnen… Hoe moet Stella haar daar ooit weer uit krijgen? Gelukkig schieten de andere heksen haar te hulp! Uitgeverij: Gottmer.

Verhalen uit de Heksenkeet – Stoffige streken kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Koen en Lot – Ik ben op jou – Marianne Busser en Ron Schröder

De boekenserie over Koen en Lot werd geschreven door schrijversduo Marianne Busser en Ron Schröder. Deze kinderboeken hebben leesniveau AVI M3 en AVI E3 en zijn geschikt voor beginnende lezers.

Koen en Lot zijn verliefd op elkaar, maar dat weten ze niet van elkaar. Daarom maakt Koen een briefje voor Lot waarop staat: ‘Ik ben op jou. Kus van Koen.’ Tegelijk met Koen heeft Lot ook een goed idee. Omdat ze hem zo lief vindt gaat ze een hart voor hem maken.

Helaas stopt Koen zijn briefje per ongeluk in de verkeerde jaszak. Nu lijkt het net of Koen op Els is… Lot is vreselijk verdrietig… Komt het nog goed? Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf.

Koen en Lot – Ik ben op jou kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.

Thrillers

Bonuskind – Saskia Noort

De vijftienjarige Lies wordt op een ochtend wakker met het gevoel dat haar moeder Jet iets is overkomen. Haar bed is niet beslapen. Haar tas met daarin haar sleutels, portemonnee en mobiele telefoon thuis laten liggen. Ook hond Wammes is niet uitgelaten. Wat raar, haar moeder zou Lies en haar broertje nooit zomaar alleen achterlaten… Toch?

De vierentwintig uur die volgen ontvangt Lies geen enkel teken van leven. Haar vader en zijn nieuwe vriendin Laura schakelen de politie in. Vooral haar vader is ervan overtuigd dat het te maken heeft met haar mentale toestand: ze zou de scheiding nooit te boven zijn gekomen en heeft daarom besloten te verdwijnen. Of erger…

Maar Lies weet echter zeker dat ze dat nooit zou doen en gaat zelf op onderzoek uit. Met alle gevolgen van dien. Uitgeverij: The House of Books.

Bonuskind kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.

Onbreekbaar – Marieke Damen

De psychologische thriller Onbreekbaar, geschreven door Marieke Damen, was één van de vijftien titels op de Longlist Hebban Thrillerprijs 2023. Wat ik erg leuk vond is dat ik via Instagram een groot compliment van Marieke kreeg voor mijn recensie.

Alexandra is een vrouw die alles heeft. Ze is een succesvolle zakenvrouw, heeft een fijne relatie, maar als ze een kind krijgen komt daar verandering in. Samen besluiten het stel een pauze te nemen om uit te zoeken wat ze nog voor elkaar voelen. Alexandra vertrekt met hun zoontje Max naar hun vakantiehuis aan de rand van de Veluwe. Al snel na aankomst wordt ze ontvoerd. Max blijft alleen in het huis achter…

Demi is een zestienjarige tiener vol toekomstdromen. Ze wil het leven leven en vooral niet zoals haar moeder worden. Totdat ze ongepland zwanger raakt. Haar leven staat op z’n kop, wat moet ze nu doen? Na een consult bij de abortuskliniek wordt ze klemgereden en in een busje gesleurd…

Hoewel Alexandra en Demi elkaar niet kennen, worden ze samen gevangen gehouden in een kamer die ze de ‘papegaaienkooi’ gaan noemen. Wie houdt hen daar? Waarom? En kunnen ze nog ontsnappen? Uitgeverij: HarperCollins.

Onbreekbaar kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

De Hollander – Mathijs Deen

Ook De Hollander, het eerste deel van De Hollander thrillerserie geschreven door Mathijs Deen, stond op de Longlist Hebban Thrillerprijs 2023.

Wanneer een Nederlands patrouilleschip het lichaam van een verdronken wadloper op de drooggevallen zandplaat De Hond vindt besluit de bemanning het opkomende water geen kans te geven en het lichaam te bergen. In Delfzijl ontdekken ze dat het slachtoffer de Duitse nationaliteit heeft. Een belangrijk detail, aangezien zandplaat De Hond zich in betwist grensgebied bevindt. De Duitse justitie eist dan ook dat het slachtoffer onmiddellijk wordt uitgeleverd, maar de Nederlandse brigadecommandant weigert. Een internationaal conflict is geboren.

Terwijl de leidinggevenden ruzie maken, stuurt de tweede man van de Bundespolizei See in Cuxhaven heimelijk een rechercheur naar Delfzijl om op informele wijze een onderzoek te starten. Zijn naam is Liewe Cupido, Duitser van geboorte, opgegroeid op Texel. Zijn Duitse collega’s noemen deze eigenzinnige, zwijgzame collega ‘de Hollander’. Het slachtoffer blijkt een ervaren wadloper te zijn en hoe meer Cupido te weten komt, hoe raadselachtiger de omstandigheden omtrent diens dood lijken te worden. Uitgeverij: Alfabet Uitgevers.

De Hollander kreeg van mij 3,5 sterren.

Naar de recensie.

Biografieën en Waargebeurd

Niet geboren op mijn verjaardag – Sam van den Haak

Je kunt alles worden wat je wil – maar vooral jezelf. Hoe het is om geadopteerd te zijn? Dit is één van de vragen die het meest aan Sam van den Haak worden gesteld. Van adoptie bestaat vaak een romantisch beeld van kinderen die uit troosteloze omstandigheden gered worden en een fantastisch leven tegemoet gaan. Maar helaas is het niet altijd rozengeur en maneschijn.

In Niet geboren op mijn verjaardag vertelt Sam hoe het voor haar was om bij haar eigen moeder weggehaald te worden en terecht te komen in een adoptiegezin, waarin het allesbehalve veilig was. Sam werd misbruikt door haar adoptievader en moest op haar zeventiende van hem haar sleutels inleveren en vertrekken.

Maar Sam is strijdbaar. Het feit dat ze er achter kwam dat alles rondom haar bestaan een leugen was en dat ze zelfs niet geboren is op haar verjaardag, bracht haar ertoe om samen met vijftien anderen de Nederlandse Staat aan te klagen wegens adoptiefraude en kinderhandel. Wat ze wil? Heel simpel. Dat ze, net als iedereen, haar eigen geboortedatum in haar paspoort krijgt.

Niet geboren op mijn verjaardag is geen treurig verhaal. Sam heeft van eenzaamheid haar grootste kracht gemaakt. Het verlangen naar verbinding inspireerde haar om een succesvol bedrijf te starten waarin connectie centraal staat. En nog belangrijker: ze begon een zoektocht die tot dubbel succes leidde. Sam vond niet alleen haar échte familie, maar ook zichzelf. Uitgeverij: GrowingStories.

Niet geboren op mijn verjaardag kreeg van mij drie sterren.

Naar de recensie.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Gerelateerd

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.

Uitgelichte afbeelding: Pixabay.com