Buikje bloot: Karels grote boek over het lichaam, recensie

Recensie Buikje bloot: Karels grote boek over het lichaam, Liesbet Slegers; Leuk en uitdagend boek voor kinderen van 2,5 jaar

Buikje bloot: Karels grote boek over het lichaam, recensie. Hoe maak je een kind bewust van zijn lichaam? Nou, je zingt veel liedjes zoals hoofd, schouders, knie en teen en leest voor uit het boek Buikje bloot: Karels grote boek over het lichaam, geschreven door Liesbet Slegers.

Buikje bloot: Karels grote boek over het lichaam

Buikje Bloot, Karels grote boek over het lichaam, recensie; Liesbet Slegers; Clavis
Buikje bloot: Karels grote boek over het lichaam is een prentenboek van maar liefst 50 pagina’s dik. In het boek laat Karel, bekend van de serie Kaatje en Karel, zien hoe het menselijk lichaam eruit ziet en hoe je jezelf verzorgt. Heel breed dus! Daarom is het verdeeld in drie delen: Hoe zie ik eruit? Wat kan ik? en Hoe verzorg ik me? Wat ik erg leuk vond is dat naast het benoemen van lichaamsdelen ook hulpmiddelen aan bod komen als een bril en een rolstoel, en er wordt stilgestaan bij de 5 klassieke zintuigen en emoties.

Het menselijk lichaam is een fascinerend iets, zeker als je kind bent en alles nog moet ontdekken. De tekst en tekeningen sluiten goed op elkaar aan. Tijdens het lezen van de tekst kun je bijvoorbeeld de lichaamsdelen eerst in het boek op de tekeningen aanwijzen en dan vervolgens bij zichzelf of elkaar. Hetzelfde geldt voor de bewegingen zoals springen, kruipen en rennen.

Die interactie maakt dat de kinderen Buikje bloot: Karels grote boek over het lichaam een erg leuk boek vonden om samen te lezen. Het zorgde er ook voor dat er veel gesprekken over het lichaam, maar ook over de verzorging van het lijf gevoerd werden. Tegelijkertijd vonden er ook serieuze gesprekken plaats. Want een kind in een rolstoel, dat is toch niet niks als je zelf twee gezonde benen hebt en graag rent en klautert…

 

Conclusie

In de opvoeding vind ik het belangrijk dat de kinderen alles over hun eigen lichaam leren. De schrijfster weet met dit boek het gesprek op gang te krijgen wat in mijn ogen enorm waardevol is. Daarnaast ben ik erg te spreken over de niet gangbare tekeningen zoals de bril, maar vooral ook, de rolstoel. Een mooier moment om over zulke hulpmiddelen te praten komt er toch niet? Het is toch fantastisch dat je je kind in alle rust en veiligheid van thuis uit kunt leggen dat sommige kinderen/mensen slecht ter been zijn waardoor ze een rolstoel nodig hebben. En dat je ze dan ook rustig uit kunt leggen dat mensen in een rolstoel niet per definitie ongelukkig zijn, omdat er genoeg andere dingen in het leven zijn waar je voldoening uit kunt halen.

Mijn beoordeling Buikte bloot: Karels grote boek over het lichaam:

 

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

 

Lees ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.