Buikje bloot, Karels grote boek over het lichaam, recensie

Buikje bloot, Karels grote boek over het lichaam, recensie

Door samen Buikje bloot: Karels grote boek over het lichaam te lezen maak je een kind bewust van zijn lichaam. Dit mooie prentenboek werd geschreven door Liesbet Slegers.

Prentenboek voor peuters over het lichaam

Kleine kinderen worden groot, vaak sneller dan je denkt (hoopt). Om kleine kinderen vanaf de peuterleeftijd weerbaar te maken is het verstandig dat ze lichaamsdelen op de juiste manier leren en kunnen benoemen. Het boek Buikje bloot, Karels grote boek over het lichaam kan je helpen om op een fijne manier het gesprek met je peuter aan te gaan, op een manier die passend is bij de belevingswereld van je kind.

Buikje bloot, Karels grote boek over het lichaam

Buikje Bloot, Karels grote boek over het lichaam, recensie; Liesbet Slegers; Clavis; Prentenboek over het lichaam voor peuters.

Buikje bloot: Karels grote boek over het lichaam is een prentenboek van maar liefst 50 pagina’s dik. In het boek laat Karel, bekend van de boekenserie Kaatje en Karel, zien hoe het menselijk lichaam eruit ziet en hoe je jezelf verzorgt. Heel breed dus! Daarom is het verdeeld in drie delen: Hoe zie ik eruit? Wat kan ik? en Hoe verzorg ik me?

Wat ik erg leuk vond is dat naast het benoemen van lichaamsdelen ook hulpmiddelen aan bod komen, zoals een bril en een rolstoel. Ook wordt er stilgestaan bij de 5 klassieke zintuigen en emoties. Het menselijk lichaam is een fascinerend iets, zeker als je kind bent en alles nog moet ontdekken. De tekst en tekeningen sluiten goed op elkaar aan. Tijdens het lezen van de tekst kun je bijvoorbeeld de lichaamsdelen eerst in het boek op de tekeningen aanwijzen en dan vervolgens bij zichzelf of elkaar. Hetzelfde geldt voor de bewegingen zoals springen, kruipen en rennen. Die interactie maakt dat de kinderen Buikje bloot: Karels grote boek over het lichaam een erg leuk boek vonden om samen te lezen.

Vind je het moeilijk om het gesprek met je kind aan te gaan, omdat je bijvoorbeeld niet weet waar je moet beginnen? Of omdat je het van huis uit niet hebt meegekregen? Door het samen lezen van Buikje bloot kun je op een natuurlijke manier gesprekken voeren over het menselijk lichaam, maar ook over de verzorging. Naast luchtige en grappige gesprekken hadden wij ook een paar serieuzere gesprekken. Want een kind in een rolstoel, dat is toch niet niks. Zeker als je zelf twee gezonde benen hebt en graag rent en klautert…  

Conclusie

In de opvoeding vind ik het belangrijk dat de kinderen alles over hun eigen lichaam leren. De schrijfster – Liesbet Slegers – weet met dit boek het gesprek op een fijne manier op gang te krijgen wat in mijn ogen enorm waardevol is.

Daarnaast ben ik erg te spreken over de niet gangbare tekeningen zoals de bril, maar vooral ook de rolstoel. Een mooier moment om over zulke hulpmiddelen te praten komt er toch niet? Het is toch fantastisch dat je je kind in alle rust en veiligheid van thuis uit kunt leggen dat sommige kinderen/mensen slecht ter been zijn waardoor ze een rolstoel nodig hebben. En dat je ze dan ook rustig uit kunt leggen dat mensen in een rolstoel niet per definitie ongelukkig zijn, omdat er genoeg andere dingen in het leven zijn waar je voldoening uit kunt halen.

Mijn beoordeling Buikje bloot, Karels grote boek over het lichaam:

Specificaties:

Auteur: Liesbet Slegers | Uitgeverij: Clavis Uitgeverij | 9789044832303 | 52 blz. | April 2018

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Gerelateerd

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.