Faber-Castell pitt artist pen starter set hand lettering – review

Review Faber-Castell pitt artist pen starter set hand lettering

In feite heb je voor hand lettering niet veel nodig. Maar wil je er echt een goed begin mee maken? Dan is de Faber-Castell pitt artist pen starter set hand lettering erg fijn. Het waarom lees je in deze review. 

Al jaren heb ik een Bullet Journal en al net zo veel jaren doe ik er eigenlijk te weinig mee. Om die reden lag mijn BuJo vaak maar een beetje in de hoek stof te verzamelen. Zonde natuurlijk! Daarom heb ik mezelf dit jaar een doel gesteld: mijn Bullet Journal vullen. En hoewel januari pas halverwege is ben ik al goed op weg. Ik ben zelfs een beetje trots aan het worden op mijn creaties. Maar dat komt vooral sinds ik mijn nieuwe Faber-Castell pitt artist pen starter set hand lettering heb.

 

Faber-Castell

Goed, sinds begin januari ben ik dus weer erg vlijtig aan het werk in mijn Bullet Journal. Ik probeer dingen uit, maak fouten, maar bovenal leer ik heel erg veel. Om beter te worden en mezelf uit te dagen besloot ik om ook boeken te gaan lezen over handlettering. Zo las ik onder andere Handlettering journal doe je zo! van Karin Luttenberg. Ik vond het een fijn boek boordevol tips en inspiratie.

Aan het begin van het boek deelt ze een lijstje met benodigdheden voor handlettering. In feite heb je natuurlijk niet meer nodig dan potlood, papier, gum en een fineliner, maar ik besloot mezelf een cadeautje te geven: de Faber-Castell pitt artist pen starter set hand lettering dus.

Voor wie niet bekend is met Faber-Castell, dit is het neusje van de zalm. Ze bestaan al sinds 1791 en leveren de Rolls Royce onder (kleur)potloden en stiften. Niet het goedkoopste, maar wel fantastisch om mee te mogen werken. Nieuwsgierig geworden? Kijk dan vast even hier.

 

Faber-Castell pitt artist pen starter set hand lettering

Maar weer even terug naar het onderwerp waar het allemaal om gaat: de Faber-Castell pitt artist pen starter set hand lettering. Wat vind je allemaal in deze 8-delige set?

  • Pitt artist pen 0.3 (fineliner), black
  • Pitt artist pen bullet nib 1.5, black
  • Pitt artist pen brush, black
  • Pitt artist pen brush, cold grey IV
  • Pitt artist pen brush, cold grey I
  • Pitt artist pen brush, warm grey
  • B potlood
  • Puntenslijper

Wil je liever gebruik maken van kleur? Ze zijn ook verkrijgbaar in metallic en kleur. En natuurlijk kun je hier weer variëren. Want heb je liever direct een grote tekenset tot je beschikking? Kijk dan even hier.

 

Pitt artist pen fineliner

Deze heeft een constante dikte en is perfect voor fijne lettertypes en decoratieve effecten.

 

Pitt artist pen

De pitt artist pen bevat hoog pigment tekeninkt op waterbasis. Het is lichtbestendig en geurloos, drukt niet door het papier en is eenmaal droog watervast. De verschillende puntdiktes kun je verschillende lettertypes en decoratieve effecten maken.

 

Pitt artist pen brush

Een kenmerk van hand lettering is het variëren in druk waardoor je verschillende lijndiktes creëert. Meer druk gebruik je voor neerwaartse verticale lijnen, minder druk voor opgaande lijnen. Door veel te oefenen krijg je meer zelfvertrouwen bij het schrijven van het alfabet. Voorbeelden van het brush alfabet vind je hier.

 

Hand lettering tips

Nu je weet hoe je de verschillende pitt artist pennen kunt gebruiken kun je aan de slag! Hieronder geef ik je nog een aantal tips zodat je van je eerste tekening gelijk een succes kunt maken:

 

Maak eerst een potloodschets

Ben je een beginner of wil je graag een foutvrij resultaat? Dan is het aan te raden om eerst een schets met potlood te maken. Maak je een foutje dan gum je het eenvoudig weg en begin je opnieuw. Wil je een resultaat zonder potloodlijnen? Met behulp van een lichtbak neem je het resultaat makkelijk over op het gewenste papier. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen, je vindt ze hier.

 

Gebruik hulplijnen

Maak gebruik van hulplijnen zodat letters en woorden in balans zijn. Je schrijft de woorden immers niet, je tekent ze. Een mooi voorbeeld van het gebruik van hulplijnen zie je hier.

Voeg illustraties toe

Heb je de tekst klaar? Dan kun je voor een extra verbluffend resultaat allerlei illustraties toevoegen zoals sterren, bloemen, blaadjes, sierlijke lijnen, maar ook banners en labels. Leef je lekker uit! Denk je klaar te zijn? Voeg dan nog een paar dingen extra toe. Je zal zien dat dat net even het verschil maakt!

 

Mijn ervaring

Laat ik voorop zetten dat ik echt een newbie ben op het vlak van handlettering. Maar met deze Faber-Castell starter set hand lettering heb ik er wel extra plezier in gekregen. En laat je dat plezier nou terug zien in het resultaat!

Volgens Faber-Castell heb je met deze pitt artist pens geen last van ghosting, klopt dat ook? In mijn Bullet Journal heb ik er inderdaad nauwelijks last van, tenzij ik echt overenthousiast iets aan het inkleuren ben. Maar bij normaal gebruik heb ik er geen last van. Helaas weet ik niet meer hoeveel grams papier mijn Bullet Journal bevat…

Wat mij betreft zijn de pitt artist pens is de Faber-Castell pitt artist pen starter set hand lettering dan ook echt een aanrader. Gelukkig ben ik bijna jarig, want ik word er best wel hebberig van!

Meer informatie over de starter set vind je hier.

 

Lees ook

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.