Viltstiften voor volwassenen

De leukste, mooiste en beste viltstiften voor volwassenen; Brushpen, Stabilo, Acrylmarker, krijtstiften

Viltstiften voor volwassenen, voor iedereen die gek is op kleuren! Want dan is het fijn om over goed materiaal te beschikken. Een tijdje geleden schreef ik daarom al het blog over kleurboeken voor volwassenen. Maar minstens zo belangrijk is natuurlijk het materiaal waarmee je kleurt. Daarom een overzicht met alle informatie over viltstiften voor volwassenen.

Viltstiften voor volwassenen

Zit je kind heerlijk aan tafel te kleuren met een enorme doos viltstiften voor zich? Kriebelen je vingers en zou je eigenlijk dolgraag lekker meedoen? Dat is tegenwoordig heel normaal. Bij diverse winkels vind je talloze kleurboeken voor volwassenen met de meest mooie bloemen- en plantenpatronen, sprookjesachtige taferelen, mandala’s of kunstzinnige vlinders. Kortom er is voor elk wat wils. De een gaat op yoga om zich te ontspannen, de ander maakt zijn hoofd leeg met een doos prachtige gekleurde viltstiften die garant staan voor uren creativiteit.

Maar wie kent niet de frustratie van viltstiften die binnen een week zijn uitgedroogd, omdat de dop eigenlijk niet goed vastklikt op de stift? In hoeverre verschillen viltstiften voor volwassenen eigenlijk met die van kinderen? Waarop moet je überhaupt de kwaliteit van een viltstift beoordelen? Ik duik onder in de wereld van de viltstiften.

Markers

Aquarel markers

Te beginnen met de vraag waarin de viltstiften voor volwassenen zich onderscheiden met die van kinderen? Er gaat een wereld voor me open. Er zijn aquarel markers: stiften met inkt op waterbasis. De inkt gaat weer vloeien als je het nat maakt. Met viltstiften op waterbasis kun je geweldig dik/dun effecten maken en je kan ze in combinatie met penseel en water gebruiken. Ideaal voor mooie wassingen en aquareleffecten. Bekende merken zijn onder andere:

Acryl markers

Er zijn ook acryl markers, zogenoemde verfstiften op de markt. De inkt is op basis van acryl. Je kunt ze ook gebruiken op een ondergrond van hout, plastic, papier, karton, steen en canvas. Goed beoordeelde en veelverkochte markers zijn bijvoorbeeld:

 • Posca verfstift: te koop bij bruna.nl (hier) of bol.com (hier)
 • Molotov Paintmarkers: koop mij bij bol.com

Chalk markers

En heb je je altijd al afgevraagd hoe de juf van je kind zo’n mooie raamtekening kan maken? Dat gebeurt met chalk markers, beter bekend als krijtstiften. Deze zijn ook geschikt voor kinderen, want de inkt op basis van krijt was je makkelijk uit kleding en je veegt de tekening zo weer uit.

Mogelijke krijtstiften zijn o.a.:

 • Uni Chalk Markers: koop mij bij bol.com
 • Krijtstiften van Edding: te koop bij bruna.nl (hier) of bol.com (hier)

Alcohol markers

De alcohol marker wordt vaak gebruikt door architecten, grafisch ontwerpers en art directors voor het creëren van mooie schaduwen, kleurovergangen en egale vlakken. Bekende merken zijn o.a.:

Viltstift met lange levensduur

De stiften voor volwassenen bieden dus een scala aan mogelijkheden. Wil je gewoon een normale, maar wel degelijke viltstift? Let er dan op dat de punt niet snel krom gaat staan of ingedrukt kan worden, de inkt uitwasbaar is en een goede variatie aan kleuren wordt aangeboden.

De viltstiften van het merk STABILO kunnen 24 uur zonder dop zonder uit te drogen, de inkt is uitwasbaar en de dop blijft stevig zitten. Te koop bij bol.com (hier), bruna.nl (hier) of Top1Toys (hier).

Ook de viltstiften van Crayola worden goed beoordeeld. Essentiële punten: de punt is niet makkelijk weg te drukken, de inkt is gemakkelijk afwasbaar van de huid en kleding en de viltstiften hebben mooie diepe en heldere kleuren. Te koop bij bol.com (hier).

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Lees ook

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.

Uitgelichte afbeelding 123rf.com            

6 reacties op “Viltstiften voor volwassenen

  • Margreet zegt:

   Hoi
   Ik heb een witte plaat met daar op vilt met katten deze wil ik graag inkleuren welke stiften kan ik het beste daar voor gebruiken

   • Gera zegt:

    Goede vraag, ik zie dat ik deze categorie niet specifiek benoemd heb in de blog. Ik zou het persoonlijk proberen met textielstiften, omdat deze volgens mij minder snel uitlopen.

 1. Marjon zegt:

  Zou je mij kunnen vertellen welke viltstiften niet doordrukken ik heb namelijk een Mandela kleurboek en kleur nu met Stabilo stiften maar deze drukken door en zie je dan op de volgende kleurplaat zitten. Dat vind ik zonde want die kleurplaat kan je dan niet meer gebruiken.

  • Gera zegt:

   Ah, dat is altijd zó vervelend! Als het mij gebeurt leg ik meestal een velletje blank papier tussen de bladzijdes. Kun je iets met deze oplossing? Mocht je liever andere stiften willen kopen die niet doordrukken dan schijnen de Crayola Supertips erg goed te zijn.

Reacties zijn gesloten.