Doodles & Letters, recensie

Recensie Doodles & Letters, geschreven door Marieke Blokland; Boek over doodlen en hand lettering

Omdat ik graag beter wil leren handletteren lees ik alles wat los en vast zit wat te maken heeft met dit onderwerp. Dit keer las ik het boek Doodles & Letters, geschreven door Marieke Blokland. 

Handletteren

Eerder schreef ik al een recensie over Handlettering journal doe je zo!, geschreven door Karin Luttenberg. Hoewel ik er veel tips en inspiratie uithaalde en er ook zeker wel dingen van leerde, was ik benieuwd naar andere boeken over leren handletteren. Iedereen hanteert immers weer een andere stijl. En om te weten welke stijl ik het leukste vind zal ik toch diverse dingen uit moeten proberen. Dit keer de stijl van Marieke Blokland in Doodles & Letters. Is het boek een mooie aanvulling? En heb ik er wat aan gehad?  

Doodles & Letters

Doodles & Letters recensie, Marieke Blokland

Doodles & Letters begint al goed, de kaft is vrolijk gedoodled en voorzien van de tekst: handboek voor iedereen die houdt van kleuren en tekenen. Ik lees alleen wel het e-book en de tekeningen zijn daarom zwartwit. Hoe blij ik ook ben met mijn Kobo Nia, dat vind ik toch wel een minpuntje. Wat ik erg leuk vind aan het boek is dat Marieke vaak met ingrediënten werkt. Neem nou een doodle soep, wat heb je daar nou voor nodig?

  • Vormen
  • Streepjes
  • Hartjes
  • Boogjes
  • Blaadjes
  • Druppels
  • Enz. enz, je snapt het wel denk ik

Als je al deze ingrediënten op een papier zet ben je al een heel eind. Dat maakt gelijk een einde aan je negatieve mantra: ik kan niet tekenen! En laat dat nou net het tweede punt zijn wat ik zo leuk vind aan Doodles & Letters. De schrijfster zegt simpelweg dat je het niet verkeerd kunt doen. Dat is een goed begin en een prachtig uitgangspunt toch? Het motiveert mij wel in ieder geval.  

Opdrachten

Het volgende pluspunt van Doodles & Letters zijn de verschillende opdrachten die je tussendoor krijgt. Pak een stapel papier en laat het kind in je los. Experimenteer met het tekenen van letters en het maken van figuurtjes (doodles). En hoe kleur je je tekeningen het beste in?  

Materialen

Marieke neemt in Doodles & Letters uitgebreid de tijd om de verschillende teken- en schildermaterialen uit te leggen en vertelt ook hoe je ze kunt gebruiken. Als basis heb je natuurlijk een potlood, zwarte fineliner, gum, papier en iets om te kleuren nodig. Heb je de smaak te pakken en wil je meer? Dan kun je in het volgende hoofdstuk echt je hart op halen. Marieke legt uit welke verschillende soorten papier er zijn, met welke materialen je kunt kleuren, denk aan: kleurpotloden, stiften, verf en nog veel meer. Dit hoofdstuk heb ik echt met veel interesse en plezier gelezen. Ik ben nu heel blij met mijn Faber-Castell pitt artist pennen, maar weet dat ik op een later moment ook graag met aquarelverf en Oost-Indische inkt wil gaan werken.  

Kleuren

De stijl van Doodles & Letters is kleurrijk. Wat Marieke betreft mag kleur niet ontbreken in je tekeningen. En ik denk dat iedereen die op school tekenles gehad heeft wel bekend is met het kleurenwiel en dat je sommige kleuren beter niet samen kunt gebruiken. Marieke stelt dat dat wel meevalt. Kies gewoon vijf of tien kleuren uit, bijvoorbeeld zwart, gecombineerd met je lievelingskleur, een felle kleur en een paar rustige kleuren en ga daarmee aan de slag. Je zal verbluft zijn door het resultaat.  

Doodles & Letters tekenen

Na het lezen van Doodles & Letters ken jij de tien geheime doodle-trucs. Je maakt de mooiste krullen, randen en patronen. Hoewel de stijl over het algemeen rond en sierlijk is maakt ze ook een uitstapje naar geometrische vormen. Heel erg leuk en decoratief! En ja, zoals gezegd is ze gek op gekleurde bloemen en allerlei andere figuurtjes (huisjes, vogeltjes, poppetjes) die ze stap voor stap aan je uitlegt. Net als de tien geheime doodle-trucs deelt Marieke ook zeven geheime lettertrucs. Als je het mij vraagt is de belangrijkste tip om met basislijnen en x-hoogte te werken. Door slim gebruik te maken van schaduwen creëer je een extra dimensie. Maak gebruik van vlakverdelingen om je tekst goed op het papier te verdelen. Oh, en overdrijven is natuurlijk de kunst!  

Mijn mening over Doodles & Letters

Wat een inspirerend boek! De opdrachten zijn voor een beginner als ik erg nuttig net als de doodle- en lettertips. Hoewel de zwart/witte journalstijl van Karin Luttenberg me meer aanspreekt neem ik zeker veel tips en trucs mee uit dit boek. Vooral als het gaat om de doodles.

Mijn beoordeling Doodles & Letters:

Specificaties:

Auteur: Marieke Blokland | Uitgeverij: Kosmos uitgevers | 9789043918336 | 112 blz. | November 2015

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bruna.nl (hier)

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.

Reacties zijn gesloten.