Gelukserie 5 – Kerstgeluk, recensie

Gelukserie 5 - Kerstgeluk, recensie; Feelgoodroman Saskia M.N. Oudshoorn

Gelukserie 5 – Kerstgeluk is het vijfde deel van de Gelukserie waarin we het wel en wee van de mensen uit Merwedam kunnen volgen. Hoe zal het hen nu vergaan? Deze feelgoedroman werd geschreven door Saskia M.N. Oudshoorn. 

Wat vooraf ging aan Gelukserie 5 – Kerstgeluk

De Gelukserie van Saskia M.N. Oudshoorn bestaat inmiddels uit vijf delen. In Recept voor geluk maakten we kennis met Liv. Ze zat vast in een sleur en had maar één grote droom: het runnen van een eigen patisserie. Liv wist haar droom waar te maken en maakte van haar eigen patisserie een enorm succes. Zonder de hulp en steun van kinderarts Matthew, die de knappe en fantastische zoon van haar huurbaas is, had ze het niet gered. Helaas is haar ex-vriendje Onno veel minder gelukkig met deze nieuwe situatie…

Breekbaar geluk is de opvolger van Recept voor geluk en gaat verder met een boze, opgefokte en dronken Onno die de familie Nienhuis de schuld geeft van de breuk tussen hem en Liv. In een vlaag van blinde woede, maakt hij ook nog eens een impulsieve en domme beslissing die de levens van bijna alle betrokkenen overhoop gooit. Wanneer hij besluit alleen aan Liv zijn daden op te biechten ziet zij zich gedwongen tot het maken van een onmogelijke keus. Moet ze zwijgen om Onno te beschermen? Of moet ze Matthew in vertrouwen nemen en riskeren dat ze alles kwijtraakt waar ze zo hard voor gevochten heeft? Een onmogelijke beslissing waarvan ze de gevolgen, ondanks de onvoorwaardelijke steun van haar trouwe vrienden Kate en Laurens, helemaal zelf zal moeten dragen.

Gelukserie 3 – Grenzeloos geluk vertelt het verhaal over Kate en Laurens. Tijdens de romantische hotelovernachting die volgt op het grote trouwfeest van Liv en Matthew vraagt Laurens impulsief en ondanks zijn twijfels Kate ook ten huwelijk. Hoewel Kate zich stiekem afvraagt of Laurens het huwelijksaanzoek wel om de juiste redenen gedaan heeft, zegt ze volmondig ja tegen hem. Er wordt een hilarisch vrijgezellenfeest voor Laurens georganiseerd, maar dat brengt echter onverwacht een heftige en onverwerkte periode uit zijn verleden tot leven. En terwijl dit gegeven hem volledig afleidt, slaat ook nog eens het noodlot toe bij Kate. Opeens ziet Laurens zich niet alleen geconfronteerd met een chaotisch verleden maar ook met een onzekere toekomst. Ten einde raad besluit hij te doen wat hij jaren daarvoor ook al eens deed: vluchten… Zal het voorgenomen huwelijk nog wel plaatsvinden?  

In Gelukserie 4 – Eindeloos geluk zijn Laurens en Kate net getrouwd. Als huwelijkscadeau hebben ze iets heel bijzonders gekregen: zes maanden gratis huur van het pand naast Livs Lekkernijen zodat Laurens zijn droom kan waarmaken: een eigen restaurant beginnen. Maar Laurens wil liever van niemand afhankelijk zijn en heeft er moeite mee het cadeau te accepteren. Kate wil niets liever dan dat hij het doet, maar iedere keer als ze over het onderwerp begint zorgt dat voor spanningen. Helaas is dat niet het enige onderwerp dat voor de nodige spanningen tussen de twee geliefden zorgt. Laurens maakt de nodige afspraken met anderen zonder Kate er eerst bij te betrekken, maar worstelt weer met haar eigen geheim…  

Gelukserie 5 – Kerstgeluk

Gelukserie 5 - Kerstgeluk, recensie; Feelgoodroman Saskia M.N. Oudshoorn

De laatste drukke maanden van het jaar zijn aangebroken in Merwedam. Het restaurant van Laurens en Sjoerd loopt prima en alles wordt in gereedheid gebracht om het jaar af te sluiten met een aantal kerstdiners. Dan komt Jacob Nienhuis met een idee: waarom organiseren ze geen kerstmarkt in de straat, net als vroeger? De vrienden gaan enthousiast aan de slag met dit fantastische idee. En daar blijft het niet bij, ze regelen ook nog ‘even’ een diner voor iedereen erbij.

Als klap op de vuurpijl komt François, de vriend van Kate’s zus, met zijn plan. Tijdens de kerstmarkt wil hij Chloe met een groots gebaar ten huwelijk vragen. Wanneer hij de kostbare verlovingsring, een familie-erfstuk, komt laten zien terwijl er in de keuken hard gewerkt wordt, dreigt het allemaal in de soep te lopen. De ring raakt kwijt, er zijn twijfels of Chloe zijn aanzoek wel zal accepteren én dan zit er binnen ook nog een bekende restaurantcriticus op zijn eten te wachten…

Conclusie

Ook Gelukserie 5 – Kerstgeluk is eigenlijk wel de kroon op het werk. Als je van feelgoodromans houdt, dan is de kans volgens mij groot dat je ook een groot liefhebber bent van de kerstperiode. Ik in elk geval wel! Een feelgoodroman in kerststijl is dan natuurlijk helemaal het einde.

In Gelukserie 5 – Kerstgeluk beleef je het verhaal voornamelijk uit de perspectieven Liv, Chloe en Kate. Liv en Kate zijn (samen met hun mannen) inmiddels bekende personages, Chloe (en haar vriend Francois) wat onbekender. Waar ik er eerst erg aan moest wennen, vind ik het nu echt leuk dat Saskia M.N. Oudshoorn er in ieder nieuw deel voor kiest het verhaal door de ogen van een ‘nieuw’ personage te vertellen.

Helaas is dat ook de boodschap waar Saskia M.N. Oudshoorn Gelukserie 5 – Kerstgeluk mee eindigt: er is nog meer dan genoeg inspiratie voor nieuwe delen, maar voor nu is het even goed. Ze laat de bewoners van Merwedam voorlopig even los. En, ondanks dat ik het stiekem ook wel jammer vind, snap ik het wel. Voor mij betekent het nu wel dat ik aan haar nieuwe serie kan gaan beginnen: Foodtruck Fiësta. Hier kijk ik ook al even naar uit!

Heb je Gelukserie 5 – Kerstgeluk uit en ben jij er nog niet aan toe om de bewoners van Merwedam los te laten? Ga dan weer lekker aan de slag met de recepten achter in het boek.

Mijn beoordeling Gelukserie 5 – Kerstgeluk:

Specificaties:

Auteur: Saskia M.N. Oudshoorn | Uitgeverij: Kobo Originals | 9781774538555 | 272 blz. | Oktober 2022

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Meer van Saskia M.N. Oudshoorn

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.