Gouden Boek voor Meester Kikker – Paul van Loon

Gouden Boek voor Meester Kikker - Paul van Loon + recensie

Meester Kikker van Paul van Loon bekroond met een Gouden Boek. Van het boek werden sinds het verschijnen in 1995 meer dan 75.000 exemplaren verkocht, genoeg voor de gouden status binnen het genre kinderboeken. Paul van Loon werd verrast met de unieke oorkonde tijdens de première van de nieuwe musical Meester Kikker door De Grote Haay in het Zaantheater.

Meester Kikker

Gouden Boek voor Meester Kikker - Paul van Loon + recensie

Ken je het boek al, dan valt het je vast wel op! In oktober 2023 verscheen ter ere van de voorstelling en het Gouden Boek een nieuwe full colour uitgave van deze klassieker over een heel ongewone meester.

Op een dag vertelt meester Frans een geheim dat alleen de klas mag weten: af en toe is hij geen mens, maar verandert hij in een… Kikker! Sita, Wouter en de andere kinderen in de klas lachen. Ja hoor, leuke grap van de meester. Meester Kikker!

De volgende dag praat de meester teveel over kikkers. Voor de klas verandert hij zomaar in een kikker! En dan gaat plotseling de deur van de klas open en stapt directeur Stork de klas in. Het is een boze, nare man die graag strafpunten aan iedereen uitdeelt. Bovendien heeft hij een enorme hekel aan kikkers. De klas weet meester Kikker gelukkig te redden!

Weer een dag later komt meester Frans de klas in met kroos in zijn haar en natte, gescheurde kleren. Meester Frans vertelt dat hij de avond ervoor is aangevallen door een ooievaar. Het lukte hem maar net om te ontsnappen. De klas is diep onder de indruk. Jeetje, wat een verhaal! Maar, vertellen ze hem, meester Frans moet zich snel omkleden, want meneer Stork zit op hem te wachten.

Meester Frans moet zich eerst fatsoeneren en daarom wordt Dennis naar meneer Stork gestuurd om te vertellen dat de meester eraan komt. Maar die is niet in zijn kantoor… Dennis besluit op zoek te gaan naar de lijsten met strafpunten. Maar dan stuit hij op nog meer geheimen… Uitgeverij: Leopold.

Meester Kikker kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Paul van Loon

Eerder deze maand ontving Paul van Loon ook al een Gouden Boek voor Raveleijn. Het is dus de tweede keer in een maand dat een boek van Paul van Loon de status Gouden Boek krijgt, wat getuigt van de aanhoudende populariteit van een van Nederlands bekendste kinderboekenschrijvers.

Paul van Loon schrijft boeken voor kinderen van 7 tot 99 jaar. Dat doet hij al meer dan 35 jaar. Miljoenen kinderen in binnen- en buitenland kennen zijn boeken over Dolfje Weerwolfje, Foeksia de miniheks en de Griezelbus.

Zelf houdt hij het meest van griezelverhalen, humoristische verhalen en grumorverhalen (dat is een combinatie van de eerste twee). De ideeën daarvoor haalt hij uit de Andere Werkelijkheid, die hij betreedt wanneer hij ’s nachts schrijft. Het allerbelangrijkst voor Van Loon is dat kinderen zijn boeken met plezier lezen. Hij heeft al tien keer de Kinderjury gewonnen, de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken.

Gouden Boek

Boeken voor volwassenen met 200.000 verkochte exemplaren worden bekroond met een Gouden Boek. Voor 350.000 exemplaren geldt platina en titels die 500.000 keer over de toonbank zijn gegaan worden bekroond met diamant. Voor kinderboeken is een ander aantal vastgesteld: 75.000 verkochte exemplaren voor goud, 150.000 voor platina en 200.000 voor diamant.

De platenindustrie kent het al vele jaren, de bekroning van singles of albums bij een bepaald aantal verkochte exemplaren. Sinds 2012 stelde de CPNB dit ook in voor de boekenbranche.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Gerelateerd