Gouden Kookboek 2022: Van Boven in het wild

Het Gouden Kookboek 2022 is bekend! Winnaar is geworden: culinair schrijver, kok, illustrator en tv-presentator Yvette van Boven met haar kookboek Van Boven in het wild. Haar kookboek is eigenlijk een herbarium, eetbare plantengids én receptenboek ineen.

Gouden Kookboek 2022 – Van Boven in het wild

Winnaar Gouden Kookboek 2022: Van Boven in het wild (Yvette van Boven); Herbarium, eetbare plantengids én receptenboek ineen + recensie

Op de eerste dag van de Kookboekenweek (4 t/m 13 november) werd het Gouden Kookboek 2022 bekend gemaakt, gekozen uit de Zilveren Kookboeken 2022. De winnaar van het Gouden Kookboek 2022 was: Van Boven in het wild, geschreven door Yvette van Boven. Een knappe prestatie van haar aangezien het de tweede keer is dat ze deze prestigieuze prijs wint! De eerste keer was in 2020 met haar kookboek Home Made Basics.

Toen Yvette van Boven opgroeide maakte ze veel herbaria: ze droogde planten die ze mooi vond en plakte ze in haar vele albums. Die kinderhobby heeft ze de laatste jaren weer opgepakt: alles wat ze onderweg op haar wandelingen tegenkwam heeft ze gedroogd tussen lagen papier, karton en planken. Haar man Oof Verschuren heeft de planten én de recepten fabelachtig mooi gefotografeerd. Zo hopen Oof en Yvette opnieuw grote mensen en kleine kinderen te inspireren om zelf ook aan de slag te gaan en daardoor weer goed naar de – vaak eetbare – natuur te kijken.

Dat maakt Van Boven in het wild meteen een bijzonder kookboek. Het is namelijk een herbarium, eetbare plantengids én receptenboek ineen. Was het vroeger volstrekt normaal om te koken met de natuur direct op het bord, nu zijn we daar een beetje van vervreemd geraakt. Maar nog steeds kun je echt op elk ommetje thuiskomen met jaszakken vol met de lekkerste planten, die verrassend genoeg vaak gewoon in het stadsplantsoen te vinden zijn. Dat betekent dat je er dus niet altijd helemaal voor op pad moet naar de duinen of het bos.

Achter in het boek staan meer dan honderd makkelijke, bijna allemaal vegetarische, (basis)recepten met een originele twist. Ze zijn zo geschreven dat je het ene kruid vaak voor het andere kunt verwisselen, om zo het gerecht een andere smaak te geven, immers: niet alle planten zijn het hele jaar door te plukken, maar er is vaak wel iets te vinden dat erop lijkt.

Naast dit grote wildplukboek maakte Yvette ook een klein zakboek. Deze past handig in je tas als je op pad bent, maar bevat geen recepten. Je vindt het hier.  

Van Boven in het wild kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Over Yvette van Boven

Yvette van Boven is culinair schrijver, kok, illustrator en tv-presentator. Ze schreef talloze succesvolle kookboeken – zoals Home MadeHome Sweet Home en Home Made Basics – die zijn vertaald in het Engels, Frans, Spaans en Duits. Het laatste kookboek –Home Made Basics– werd in 2020 bekroond met Het Gouden Kookboek.

Naast haar kookboeken is Yvette ook bekend van tv-programma’s De Streken van Van Boven en Koken met Van Boven, haar wekelijkse rubriek in Libelle en Volkskrant Magazine en haar smakelijke bijdrage aan delicious. De illustraties en vormgeving van haar boeken ontwerpt Yvette zelf. Ze woont afwisselend met haar man, fotograaf Oof Verschuren, en hun hond Hughie in Amsterdam en West Cork, Ierland.  

De vakjury

Nadia Zerouali, winnaar van Het Gouden Kookboek 2017, is voor het tweede jaar voorzitter van de vakjury. De andere culinaire fijnproevers en lezers uit de jury zijn: Jonneke de Zeeuw (culinair publicist en influencer), Bart van Aken (Boekverkoper van het Jaar 2013 en zaakvoerder van catering Chère Jeanne), Sarriel Taus (zakelijk leider van kunst- en designhub @droog) en Casper van Dijk (boekverkoper bij Boekhandel Kramer in Winterswijk).

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.