Gouden Kookboek 2022: Van Boven in het wild

Het Gouden Kookboek 2022 is bekend! Winnaar is geworden: culinair schrijver, kok, illustrator en tv-presentator Yvette van Boven met haar kookboek Van Boven in het wild. Haar kookboek is eigenlijk een herbarium, eetbare plantengids én receptenboek ineen.

Van Boven in het wild – Gouden Kookboek 2022

Winnaar Gouden Kookboek 2022: Van Boven in het wild (Yvette van Boven); Herbarium, eetbare plantengids én receptenboek ineen.

Op de eerste dag van de Kookboekenweek (4 t/m 13 november) werd het Gouden Kookboek 2022 bekend gemaakt, gekozen uit de Zilveren Kookboeken 2022: Van Boven in het wild, geschreven door Yvette van Boven. Een knappe prestatie van haar aangezien het de tweede keer is dat ze deze prestigieuze prijs wint! De eerste keer was in 2020 met haar kookboek Home Made Basics.

Van Boven in het wild is een herbarium, eetbare plantengids én receptenboek ineen. Yvette laat je de meest voorkomende wilde planten zien, ze leert je hoe je ze kunt herkennen en waar ze naar smaken. Zo leer je wildpluk gemakkelijk toe te passen in je eigen gerechten. Achter in het kookboek staan meer dan honderd makkelijke, bijna allemaal vegetarische, (basis)recepten met een originele twist. Ze zijn zo geschreven dat je het ene kruid vaak voor het andere kunt verwisselen, om zo het gerecht een andere smaak te geven, immers: niet alle planten zijn het hele jaar door te plukken, maar er is vaak wel iets te vinden dat erop lijkt.

Naast dit grote wildplukboek maakte Yvette ook een klein zakboek. Deze past handig in je tas als je op pad bent. Het zakboek is de eenvoudige versie van zijn grote zus en bevat geen recepten. Je vindt het hier.

 

Over Yvette van Boven

Yvette van Boven is culinair schrijver, kok, illustrator en tv-presentator. Ze schreef talloze succesvolle kookboeken – zoals Home MadeHome Sweet Home en Home Made Basics – die zijn vertaald in het Engels, Frans, Spaans en Duits. Haar boek Home Made Basics werd in 2020 bekroond met Het Gouden Kookboek. Naast haar boeken is Yvette ook bekend van tv-programma’s De Streken van Van Boven en Koken met Van Boven, haar wekelijkse rubriek in Libelle en Volkskrant Magazine en haar smakelijke bijdrage aan delicious. De illustraties en vormgeving van haar boeken ontwerpt Yvette zelf. Ze woont afwisselend met haar man, fotograaf Oof Verschuren, en hun hond Hughie in Amsterdam en West Cork, Ierland.

 

De vakjury

Nadia Zerouali, winnaar van Het Gouden Kookboek 2017, is voor het tweede jaar voorzitter van de vakjury. De andere culinaire fijnproevers en lezers uit de jury zijn: Jonneke de Zeeuw (culinair publicist en influencer), Bart van Aken (Boekverkoper van het Jaar 2013 en zaakvoerder van catering Chère Jeanne), Sarriel Taus (zakelijk leider van kunst- en designhub @droog) en Casper van Dijk (boekverkoper bij Boekhandel Kramer in Winterswijk). Lees het juryrapport over de vijf Zilveren Kookboeken van de vakjury hier.

 

 

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *