Zilveren Kookboeken 2022

De Zilveren Kookboeken 2022 die kans maken op de titel Gouden Kookboek 2022

De Zilveren Kookboeken 2022 zijn bekend, dit zijn dus de beste kookboeken van dit jaar! Van de tien genomineerde kookboeken is de lijst inmiddels teruggebracht naar de vijf Zilveren Kookboeken 2022 en één van deze vijf titels maakt kans op de felbegeerde titel Gouden Kookboek 2022. Heb jij een favoriet kookboek? Breng dan nu je stem uit!

Kookboekenweek 2022

Van 4 tot en met 13 november vindt de Kookboekenweek 2022 plaats. Tijdens deze periode staat het kookboek en de liefde voor lekker eten centraal. Eerder deelde ik al het blog Kookboekenweek 2022: de genomineerde kookboeken en inmiddels heeft de vakjury uit deze selectie de vijf Zilveren Kookboeken 2022 gekozen die kans maken om Gouden Kookboek 2022 te worden. Vanaf nu is de stembus geopend en mag jij je stem uitbrengen op jouw favoriete kookboek! Stemmen kan hier tot vrijdag 4 november 12.00 uur. En breng jij je stem uit? Dan maak je kans om alle vijf de Zilveren Kookboeken 2022 te winnen!

 

Noomi – Sara Shawkat

Zilveren Kookboek 2022, genomineerd Gouden Kookboek 2022: Noomi - Sara Shawkat

Wie denkt dat-ie de Midden-Oosterse keuken heeft uitgespeeld, heeft het mis. In NOOMI laat Sara Shawkat je de wereld van de nog zo onbelichte keuken van Irak zien – misschien wel de grootste hidden gem uit de Levantijnse regio. Sara leert je de Iraakse klassiekers maar ook varianten en specials, afgewisseld met verhalen over eettradities en de culinaire rivaliteit tussen haar en haar moeder. Ze laat je kennismaken met bijzondere ingrediënten waaronder noomi; de gedroogde limoen die volgens Sara het hart van de Iraakse keuken vormt. Verlekker je aan comforting stoofgerechten als marqat bamye; een tomatenstoof van okra, en steel de show met culinaire spektakelstukken zoals cheesy kunafe met knisperend engelenhaar. Haal de straten van Bagdad in huis met ijskoud tamarindesap of met kubbeh’t halab, krokante rijstdumplings met auberginevulling. Met dit boek zet iedereen  van kersverse foodies tot doorgewinterde Arabische wifeys – de lekkerste Iraakse gerechten op tafel.

Meer informatie.

 

Tofu – Emma de Thouars

Zilveren Kookboek 2022, genomineerd Gouden Kookboek 2022: Tofu - Emma de Thouars

Op haar reizen door Azië is Emma de Thouars verliefd geworden op tofu; door de variëteit in soorten en hoeveel kanten die je ermee op kunt. Aan de hand van duidelijke productinformatie, (reis)verhalen en veertig recepten laat Emma zien dat tofu niet alleen een vleesvervanger is, maar vooral een op zichzelf staand, heerlijk product. Van Szechuanese mapo tofu tot in z’n geheel gefrituurde tofu met knoflookcrispies en kleverige saus. Tofu is zelfs heerlijk in desserts, zoals vegan chocolademousse of tofupudding met suikersiroop.

Meer informatie.

 

Van Boven in het wild – Yvette van Boven

Zilveren Kookboek 2022, genomineerd Gouden Kookboek 2022: Van Boven in het wild - Yvette van Boven

Al haar hele leven kookt Yvette met gratis proviand uit de natuur. Want waarom zou je tuinkers kopen als er hondsdraf tussen uw stoeptegels groeit? Je moet het alleen wéten en leren herkennen. Nou: dit boek is een herbarium, eetbare plantengids én receptenboek ineen. Yvette laat je de meest voorkomende wilde planten zien, ze leert je hoe je ze kunt herkennen en waar ze naar smaken. Zo leer je wildpluk gemakkelijk toe te passen in je eigen gerechten.

Vroeger was het volstrekt normaal om te koken met de natuur direct op het bord, nu zijn we daar een beetje van vervreemd geraakt. Maar nog steeds kunt je écht op élk ommetje je jaszakken volstoppen met de lekkerste planten, die vaak gewoon in het stadsplantsoen te vinden zijn. Je hoeft er niet altijd helemaal voor op pad in de duinen of het bos. Achter in het boek staan meer dan honderd makkelijke, bijna allemaal vegetarische, (basis)recepten met een originele twist. Ze zijn zo geschreven dat je het ene kruid vaak voor het andere kunt verwisselen, om zo het gerecht een andere smaak te geven, immers: niet alle planten zijn het hele jaar door te plukken, maar er is vaak wel iets te vinden dat erop lijkt.

Meer informatie.

 

Java – Maureen Tan

Zilveren Kookboek 2022, genomineerd Gouden Kookboek 2022: Java - Maureen Tan

In Java duikt bestsellerauteur Maureen Tan nog dieper in de Indonesische keuken. De Javaanse keuken is die van haar ouders; het is de keuken waar ze mee is opgegroeid. ‘Eten is bij ons in de familie ontzettend belangrijk. Al mijn familieherinneringen zijn eraan verbonden.’ De Javaanse keuken is in te delen in drie gebieden: de West-Javaanse keuken. De West-Javaanse keuken is friszuur en pittig. In Midden-Java eten ze een stuk zoeter maar ook iets minder pikant. In Oost-Java is de keuken juist weer pikant en erg hartig, doordat er veel trassi en petis udang worden gebruikt.

Meer informatie.

 

Cuisine Carine – Karin Gaasterland

Zilveren Kookboek 2022, genomineerd Gouden Kookboek 2022: Cuisine Carine - Karin Gaasterland

Men wil vaak weten hoe het werkt in mijn hoofd. Eenvoudig, want ik denk aan niets anders dan aan eten. De beste gerechten ontstaan in mijn hoofd. Dit is wie ik ben, dat is wat ik doe. In de loop der jaren ben ik mijn verhaal – dat van een leven lang koken – gaan opschrijven: recepten, geschiedenis, achtergronden, mijn favoriete plekken, inspiratie en keukenfilosofie. Voor mij gaat koken niet uitsluitend over techniek of nauwkeurige receptuur. Natuurlijk, kennis is handig en chef word je niet zomaar. Maar ook gaat het over smaak, creativiteit en de durf om iets neer te zetten. Met jouw smaken en met mooie producten. Op zoek naar de perfecte balans in de pan. Ruiken, proeven, proberen. Koken hoeft niet ingewikkeld te zijn om verrassend te smaken.

Kortom, dit boek is voor mensen die – net als ik – van het leven houden, niet op dieet zijn en inspiratie uit het kleine halen. Een boek dat je naar je eigen hand kunt zetten. In je keuken thuis of en voyage (bij uitstek geschikt om in je koffer te gooien). En als een gerecht niet uitpakt zoals bedacht: schouders recht, beetje bluffen en doen alsof het zo is bedacht. Geloof me: dat werkt.

Meer informatie.

 

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *