Zilveren Kookboeken 2022

De Zilveren Kookboeken 2022 die kans maken op de titel Gouden Kookboek 2022

De Zilveren Kookboeken 2022 zijn bekend, dit zijn dus de beste kookboeken van dit jaar! Van de tien genomineerde kookboeken is de lijst inmiddels teruggebracht naar de vijf Zilveren Kookboeken 2022 en één van deze vijf titels maakt kans op de felbegeerde titel Gouden Kookboek 2022. Heb jij een favoriet kookboek? Breng dan nu je stem uit!

Kookboekenweek 2022

Van 4 tot en met 13 november vindt de Kookboekenweek 2022 plaats. Tijdens deze periode staat het kookboek en de liefde voor lekker eten centraal. Eerder deelde ik al het blog Kookboekenweek 2022: de genomineerde kookboeken en inmiddels heeft de vakjury uit deze selectie de vijf Zilveren Kookboeken 2022 gekozen die kans maken om Gouden Kookboek 2022 te worden.

Noomi – Sara Shawkat

Zilveren Kookboek 2022, genomineerd Gouden Kookboek 2022: Noomi - Sara Shawkat

Wie denkt dat-ie de Midden-Oosterse keuken heeft uitgespeeld, heeft het mis. In NOOMI laat Sara Shawkat je de wereld van de nog zo onbelichte keuken van Irak zien – misschien wel de grootste hidden gem uit de Levantijnse regio.

Sara leert je de Iraakse klassiekers maar ook varianten en specials, afgewisseld met verhalen over eettradities en de culinaire rivaliteit tussen haar en haar moeder. Ze laat je kennismaken met bijzondere ingrediënten waaronder noomi; de gedroogde limoen die volgens Sara het hart van de Iraakse keuken vormt.

Verlekker je aan comforting stoofgerechten als marqat bamye; een tomatenstoof van okra, en steel de show met culinaire spektakelstukken zoals cheesy kunafe met knisperend engelenhaar. Haal de straten van Bagdad in huis met ijskoud tamarindesap of met kubbeh’t halab, krokante rijstdumplings met auberginevulling. Met dit boek zet iedereen  van kersverse foodies tot doorgewinterde Arabische wifeys – de lekkerste Iraakse gerechten op tafel. Uitgeverij: Fontaine Uitgevers.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Tofu – Emma de Thouars

Zilveren Kookboek 2022, genomineerd Gouden Kookboek 2022: Tofu - Emma de Thouars

Op haar reizen door Azië is Emma de Thouars verliefd geworden op tofu; door de variëteit in soorten en hoeveel kanten die je ermee op kunt. Aan de hand van duidelijke productinformatie, (reis)verhalen en veertig recepten laat Emma zien dat tofu niet alleen een vleesvervanger is, maar vooral een op zichzelf staand, heerlijk product.

Van Szechuanese mapo tofu tot in z’n geheel gefrituurde tofu met knoflookcrispies en kleverige saus. Tofu is zelfs heerlijk in desserts, zoals vegan chocolademousse of tofupudding met suikersiroop. Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Van Boven in het wild – Yvette van Boven

Zilveren Kookboek 2022, genomineerd Gouden Kookboek 2022: Van Boven in het wild - Yvette van Boven + recensie

Van de vijf Zilveren Kookboeken 2022 is het kookboek Van Boven in het wild Gouden Kookboek 2022 geworden!

Toen Yvette van Boven opgroeide maakte ze veel herbaria: ze droogde planten die ze mooi vond en plakte ze in haar vele albums. Die kinderhobby heeft ze de laatste jaren weer opgepakt: alles wat ze onderweg op haar wandelingen tegenkwam heeft ze gedroogd tussen lagen papier, karton en planken. Haar man Oof Verschuren heeft de planten én de recepten fabelachtig mooi gefotografeerd. Zo hopen Oof en Yvette opnieuw grote mensen en kleine kinderen te inspireren om zelf ook aan de slag te gaan en daardoor weer goed naar de – vaak eetbare – natuur te kijken.

Dat maakt Van Boven in het wild meteen een bijzonder kookboek. Het is namelijk een herbarium, eetbare plantengids én receptenboek ineen. Was het vroeger volstrekt normaal om te koken met de natuur direct op het bord, nu zijn we daar een beetje van vervreemd geraakt. Maar nog steeds kun je echt op elk ommetje thuiskomen met jaszakken vol met de lekkerste planten, die verrassend genoeg vaak gewoon in het stadsplantsoen te vinden zijn. Dat betekent dat je er dus niet altijd helemaal voor op pad moet naar de duinen of het bos.

Achter in het boek staan meer dan honderd makkelijke, bijna allemaal vegetarische, (basis)recepten met een originele twist. Ze zijn zo geschreven dat je het ene kruid vaak voor het andere kunt verwisselen, om zo het gerecht een andere smaak te geven, immers: niet alle planten zijn het hele jaar door te plukken, maar er is vaak wel iets te vinden dat erop lijkt. Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar.

Van Boven in het wild kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Java – Maureen Tan

Zilveren Kookboek 2022, genomineerd Gouden Kookboek 2022: Java - Maureen Tan

In Java duikt bestsellerauteur Maureen Tan nog dieper in de Indonesische keuken. De Javaanse keuken is die van haar ouders; het is de keuken waar ze mee is opgegroeid. ‘Eten is bij ons in de familie ontzettend belangrijk. Al mijn familieherinneringen zijn eraan verbonden.’

De Javaanse keuken is in te delen in drie gebieden: de West-Javaanse keuken. De West-Javaanse keuken is friszuur en pittig. In Midden-Java eten ze een stuk zoeter maar ook iets minder pikant. In Oost-Java is de keuken juist weer pikant en erg hartig, doordat er veel trassi en petis udang worden gebruikt. Uitgeverij: Carrera Culinair.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Cuisine Carine – Karin Gaasterland

Zilveren Kookboek 2022, genomineerd Gouden Kookboek 2022: Cuisine Carine - Karin Gaasterland

Men wil vaak weten hoe het werkt in mijn hoofd. Eenvoudig, want ik denk aan niets anders dan aan eten. De beste gerechten ontstaan in mijn hoofd. Dit is wie ik ben, dat is wat ik doe. In de loop der jaren ben ik mijn verhaal – dat van een leven lang koken – gaan opschrijven: recepten, geschiedenis, achtergronden, mijn favoriete plekken, inspiratie en keukenfilosofie.

Voor mij gaat koken niet uitsluitend over techniek of nauwkeurige receptuur. Natuurlijk, kennis is handig en chef word je niet zomaar. Maar ook gaat het over smaak, creativiteit en de durf om iets neer te zetten. Met jouw smaken en met mooie producten. Op zoek naar de perfecte balans in de pan. Ruiken, proeven, proberen. Koken hoeft niet ingewikkeld te zijn om verrassend te smaken.

Kortom, dit boek is voor mensen die – net als ik – van het leven houden, niet op dieet zijn en inspiratie uit het kleine halen. Een boek dat je naar je eigen hand kunt zetten. In je keuken thuis of en voyage (bij uitstek geschikt om in je koffer te gooien). En als een gerecht niet uitpakt zoals bedacht: schouders recht, beetje bluffen en doen alsof het zo is bedacht. Geloof me: dat werkt. Uitgeverij: Carrera Culinair

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.