De rover Hoepsika, recensie

Recensie De rover Hoepsika, kinderklassieker geschreven door Paul Biegel

De rover Hoepsika, recensie. Deze kinderklassieker werd geschreven door Paul Biegel. En ik moet zeggen dat het een feest was om dit boek voor te mogen lezen!

De rover Hoepsika

Recensie De rover Hoepsika, kinderklassieker geschreven door Paul Biegel

Dit kinderboek las ik voor het eerst aan mijn kinderen voor in september 2021. Wegens persoonlijke omstandigheden was ik er nog toegekomen om de recensie te schrijven… Toen ik het boek over de rover Hoepsika weer tegenkwam besloot ik om hem nog een keertje voor te lezen. Was het de tweede keer net zo leuk als de eerste?

De rover Hoepsika is geen gewone bandiet. Hij rooft alleen van de rijken en is goed opgevoed door zijn geliefde moeder die helaas overleden is. Gelukkig heeft hij een mooi schilderij van haar en iedere keer als Hoepsika op pad gaat neemt hij het portret mee.

Elke dag heeft hij vreselijk spijt van zijn wandaden, maar stoppen met roven, dat kan hij niet. Wanneer hij op een dag weer eens een koets berooft ontmoet hij een rijke heer wiens dochter Josefine gevangengenomen is door de beruchte schurk IJzergreep. De heer wil om haar te bevrijden graag gebruik maken van Hoepsika’s talenten, uiteraard in ruil voor een ruime vergoeding. Hoepsika houdt wel van een uitdaging en gaat meteen akkoord. Hij zal Josefine wel eventjes bevrijden van die IJzergreep, hoe moeilijk kan dat nou helemaal zijn? Maar dan ziet Hoepsika Josefine en hij is op slag verliefd. Ze is het mooiste dat hij ooit heeft gezien. Ondanks dat hij maar één seconde is afgeleid, is dat net teveel. Hij wordt gevangengenomen en opgesloten in de diepe kerker van IJzergreeps burcht. Zou Hoespika er ondanks dat toch in weten te slagen om Josefine te bevrijden?  

Conclusie

Paul Biegel

We lazen eerder al het Groot Biegel Sprookjesboek van Paul Biegel en ik vind zijn manier van schrijven echt fantastisch! De rover Hoepsika is enorm inventief, hij heeft een oplossing voor elk probleem dat op zijn pad komt. Het portret van zijn moeder gaat overal mee naar toe. Soms wordt het ergens even veilig neergezet of opgehangen, maar Hoepsika neemt het altijd weer mee.

Netjes en beleefd

Hoepsika weet ook precies of het portret van zijn moeder boos, blij of verbaasd is. En ondanks het feit dat De rover Hoepsika in principe ook een schurk is, is hij te allen tijde netjes en beleefd. Die beleefdheid van Hoepsika zorgt dan ook regelmatig voor hilarische situaties en taferelen.

Ook weet hij zich uit de kerker te kletsen, uit handen van de politie van Azzaboezze te blijven en boze spoken te verjagen. En natuurlijk weet hij Josefine uiteindelijk te bevrijden en terug te brengen naar haar vader. Maar of ze dat zelf ook wil?

Laat ik eerlijk zeggen dat ik het in het begin lastig vond om mijn nog redelijk jonge kinderen voor te lezen over een rover die ook daadwerkelijk mensen beroofde. Maar ik ben wel enorm blij dat ik het heb voorgelezen. De beleefdheid van de rover Hoepsika maakt namelijk heel veel goed. Hij heeft namelijk in de basis wel een goed moreel kompas.

Ook de kinderen vonden het een erg leuk verhaal, al vond mijn dochter (5 jr.) sommige stukjes wel een beetje spannend. Met name mijn zoon (7 jr.) vraagt nog regelmatig of ik nog een keertje voor wil lezen over Hoepsika. Ik vind het een echte aanrader! Heeft jouw kind AVI-niveau E7, dan kan hij of zij het boek ook zelf lezen.

Mijn beoordeling De rover Hoepsika:

Specificaties:

Auteur: Paul Biegel | Illustrator: Carl Hollander | Uitgeverij: Gottmer | 9789025773823 | 128 blz. | Januari 2021

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.