Elke dag broerdag, recensie

Elke dag broer dag, recensie; Tineke Honingh; Thematitel kinderboekenweek 2022 groep 7 & 8

Elke dag broerdag is een ontroerende roman, geschreven door Tineke Honingh, over vijf broers die alles op alles zetten om hun gezin bij elkaar te houden. Het was één van de thematitels Kinderboekenweek 2022.

Elke dag broerdag

Elke dag broerdag, recensie; Roman voor kinderen van 10 jaar en ouder geschreven door Tineke Honingh; Thematitel Kinderboekenweek 2022 groep 7 & 8

Elke dag broerdag is een ontroerende roman over vijf broers die alles op alles zetten om hun gezin bij elkaar te houden. Het werd geschreven door Tineke Honingh en is één van de thematitels Kinderboekenweek 2022 groep 7 & 8 met het thema Gi-Ga-Groen.

Voor de jongens Noa, Robbe, Kees, Dook en kleuter Tibbe is het elke dag broerdag. Ze zijn onafscheidelijk en het maakt ze helemaal niets uit dat ze niet allemaal dezelfde ouders hebben. Samen bouwen ze hutten en ravotten ze in het bos – en als een van hen in de problemen zit, kan hij rekenen op de rest. Ze horen bij elkaar, wat er ook gebeurt.

Als Noa op een dag een paarse envelop ziet liggen met de naam van een advocaat erop, roept hij een broeralarm uit. Met z’n vijven gaan ze op zoek naar de brief, waarin ze woorden lezen die ze niet helemaal begrijpen, maar waarvan ze weten dat ze slecht nieuws betekenen: omgangsregeling, nieuwe woonsituatie, voogdij, ouderschapsplan…

De vijf jongens besluiten dat ze niet zonder elkaar kunnen, maar wél zonder ouders. Samen lopen ze weg, het bos in, in de hoop dat ze zo bij elkaar kunnen blijven. Daar buiten in het bos, tussen de reeën, buizerds en insecten ontdekken ze wat ze echt aan elkaar hebben. Dat je soms niet alles aan elkaar kunt vertellen. En, uiteindelijk, de waarheid over de paarse envelop.  

Conclusie

Een scheiding, het is helaas iets waar veel kinderen in hun leven mee te maken krijgen. Dat niet alleen, krijgen hun ouders een nieuwe relatie dan hebben ze niet alleen te maken met een scheiding, maar ook nog eens met het vormen van een samengesteld gezin. Dit kan heel goed gaan, maar in sommige gevallen is er geen klik. Dan kan de nieuwe situatie voor kinderen heel erg eenzaam zijn. Gelukkig heeft het vormen van een samengesteld gezin voor de vijf jongens in Elke dag broerdag wél goed uitgepakt. Ze zijn gek op elkaar!

Wat ik echt heel sterk vind aan Elke dag broerdag is hoe de beleving van Noa verteld wordt. Voor hem is het logisch dat ze gewoon altijd alle vijf bij elkaar blijven. Maar wat hij zich (nog) niet realiseert is het feit dat als de jongens bij hun vader zijn, ze hun moeder missen en vice versa. 

Nog iets wat ik heel erg sterk vind: ouders beslissen vaak over het lot van hun kinderen zonder te vragen wat zij nou eigenlijk het liefste zouden willen. Ik zou het erg goed vinden als hier veel meer oog voor zou zijn, iets wat de kinderen in het verhaal ook aangeven. Dat is uiteindelijk ook de reden dat ze besluiten om het bos in te gaan. De bezorgdheid en het zorgzame naar en voor elkaar vind ik heel mooi weergegeven in het verhaal.

En hoewel het weglopen iets is wat ik heel goed kan begrijpen, het is natuurlijk niet oké. Als ouder zou je dit denk ik ook kunnen voorkomen door echt te luisteren naar je kinderen. Ze ruimte te geven om te vertellen en altijd met ze te blijven praten op een niveau dat bij de leeftijd aansluit. Elke dag broerdag is wat mij betreft echt een aanrader.

Mijn beoordeling Elke dag broerdag:

Specificaties:

Auteur: Tineke Honingh | Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf | 9789000368969 | 176 blz. | Oktober 2019

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Meer Kinderboekenweek 2022

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *