Amari en de Nachtwachters, recensie

Amari en de nachtwachters, recensie; B.B. Alston; Bronzen Griffel 2022 negen tot twaalf jaar

Amari en de Nachtwachters, recensie. Ben je liefhebber van fantasy boeken? Dan is dit boek perfect voor jou! Het werd geschreven door B.B. Alston en ontving een Bronzen Griffel 2022 in de categorie negen tot twaalf jaar. 

Amari en de Nachtwachters

Amari en de nachtwachters, recensie; B.B. Alston; Bronzen Griffel 2022 negen tot twaalf jaar

Een tijdje geleden schreef ik het blog Zilveren en Bronzen Griffels en Penselen 2022 waarin je kunt lezen dat Amari en de Nachtwachters bekroond werd met een Bronzen Griffel 2022 in de categorie negen tot twaalf jaar. Dat wekte mijn nieuwsgierigheid en ik besloot het boek te lezen.

Amari Peters wordt gepest op school. Als dan ook nog haar broer Quinten vermist raakt heeft ze het zwaarder dan ooit. Wel heeft Amari altijd geloofd dat haar vermiste broer nog in leven is en is dagelijks bezig met haar zoektocht. Op een dag vindt ze in zijn kast een geheimzinnige, tikkende koffer, met daarin een uitnodiging voor een test bij het Bureau voor Bovennatuurlijke Zaken. Dáár zou haar broer kunnen zijn! Maar dan moet ze wel even heel snel gaan geloven in dingen als tovenaars, elfjes, buitenaardse wezens en andere bovennatuurlijke zaken…

In deze nieuwe wereld kan Amari achterhalen wat er met Quinten is gebeurd. Maar dat is lastig als een slechte tovenaar de touwtjes in handen heeft, haar leeftijdsgenoten háár als een bedreiging zien en haar eigen bovennatuurlijke talent bovendien hartstikke illegaal blijkt. Hoe kan ze de test van het Bureau doorstaan?

 

Conclusie

Het verhaal Amari en de Nachtwachters zal voor velen herkenbaar zijn. Gepest worden vanwege je herkomst, het gevoel hebben dat je nooit goed genoeg bent, het altijd beter willen doen. Ik vind de gevoelens van Amari vaak ook erg mooi verwoord en tastbaar. Nog een pluspunt voor velen: hoofdrolspeelster Amari is een meisje van kleur, wat perfect is als je op zoek bent naar kinderboeken met meer diversiteit. Het magische verhaal spreekt natuurlijk altijd tot de verbeelding, zowel van kinderen als van volwassenen.

Wel vind ik dat de verhaallijn van Amari en de Nachtwachters in grote lijnen op het verhaal van Harry Potter lijkt: een meisje uit een achterstandswijk blijkt te kunnen toveren en neemt het op tegen een slechte tovenaar. Ze is enigszins tegendraads door niet te luisteren naar volwassenen, maar gelukkig loopt dit wel goed af en zo zijn er nog een aantal voorbeelden. Hoewel ik de gelijkenis wel degelijk opvallend vond, heb ik het niet als storend ervaren omdat de kern van het verhaal toch compleet anders is. En ondanks het feit dat ik er eerst even in moest komen is het verhaal van Amari en de Nachtwachters zonder meer erg goed, met een verrassend einde. Wat mij betreft is die Bronzen Griffel 2022 dan ook zeer zeker terecht!

Mijn beoordeling Amari en de Nachtwachters:

 

Lees voor meer inspiratie ook eens het blog Science Fiction boeken, welke is jouw favoriet?. Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *