Amari en de Nachtwachters, recensie

Amari en de nachtwachters, recensie; B.B. Alston; Bronzen Griffel 2022 negen tot twaalf jaar

Amari en de Nachtwachters ontving een Bronzen Griffel 2022 in de categorie negen tot twaalf jaar. Het werd geschreven door B.B. Alston.

Amari en de Nachtwachters

Amari en de nachtwachters, recensie; B.B. Alston; Bronzen Griffel 2022 negen tot twaalf jaar

Het boek Amari en de Nachtwachters werd bekroond met een Bronzen Griffel 2022 in de categorie negen tot twaalf jaar. Benieuwd naar de overige bekroonde werken? Lees dan even het blog Zilveren en Bronzen Griffels en Penselen 2022.

Amari Peters wordt gepest op school. Als dan ook nog haar broer Quinten vermist raakt heeft ze het zwaarder dan ooit. Ondanks alles is Amari altijd blijven geloven dat haar vermiste broer nog in leven is. Vastbesloten om haar gelijk te bewijzen is ze dagelijks bezig met haar zoektocht.

Op een dag vindt ze in zijn kast een geheimzinnige, tikkende koffer, met daarin een uitnodiging voor een test bij het Bureau voor Bovennatuurlijke Zaken. Natuurlijk, dáár zou haar broer kunnen zijn! Maar dan moet ze wel even heel snel gaan geloven in dingen als tovenaars, elfjes, buitenaardse wezens en andere bovennatuurlijke zaken…

In deze nieuwe wereld kan Amari eindelijk achterhalen wat er met Quinten is gebeurd. Maar dat is best lastig als een slechte tovenaar de touwtjes in handen heeft, haar leeftijdsgenoten háár als een bedreiging zien en haar eigen bovennatuurlijke talent bovendien hartstikke illegaal blijkt. Hoe kan ze de test van het Bureau doorstaan?  

Conclusie

Het verhaal Amari en de Nachtwachters zal voor velen herkenbaar zijn. Gepest worden vanwege je herkomst, het gevoel hebben dat je nooit goed genoeg bent, het altijd beter willen doen. Ik vind de gevoelens van Amari vaak ook erg mooi verwoord en tastbaar. 

Nog een pluspunt voor velen: hoofdrolspeelster Amari is een meisje van kleur, wat perfect is als je op zoek bent naar kinderboeken met meer diversiteit.

Het magische verhaal spreekt uiteraard tot de verbeelding, zowel van kinderen als van volwassenen. Wel vind ik dat de verhaallijn van Amari en de Nachtwachters in grote lijnen op het verhaal van Harry Potter lijkt: een meisje uit een achterstandswijk blijkt te kunnen toveren en neemt het op tegen een slechte tovenaar. Ze is enigszins tegendraads door niet te luisteren naar volwassenen, maar gelukkig loopt dit wel goed af en zo zijn er nog een aantal voorbeelden.

Hoewel ik de gelijkenis wel degelijk opvallend vond, heb ik het niet als storend ervaren omdat de kern van het verhaal toch compleet anders is. En ondanks het feit dat ik er eerst even in moest komen is het verhaal van Amari en de Nachtwachters zonder meer erg goed, met een verrassend einde. Wat mij betreft is die Bronzen Griffel 2022 dan ook zeer zeker terecht!

Mijn beoordeling Amari en de Nachtwachters:

Specificaties:

Auteur: B.B. Alston | Uitgeverij: HarperCollins | 9789402707397 | 368 blz. | April 2021

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Lees ook

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *