Thematitels Kinderboekenweek 2021 Worden wat je wil

Thematitels Kinderboekenweek 2021 Worden wat je wil, 6 oktober tot 17 oktober

Tijdens de Kinderboekenweek 2021, 6 oktober tot 17 oktober, staat het thema Worden wat je wil centraal. In dit blog vind je een overzicht van de thematitels Kinderboekenweek 2021 gesorteerd van groep 1 t/m groep 8. 

Wat wil jij later worden?

Als kind heb je vaak een grenzeloze fantasie. Dromen over later, als je groot bent. In die dromen en fantasieën kun je alles worden wat je maar wil. De kinderboeken die gekozen zijn tot thematitels van de Kinderboekenweek 2021 sluiten erg goed aan bij deze fantasieën. Weet jij al wat je later worden wil?  

Thematitels Kinderboekenweek 2021: groep 1 & 2

Prinses Arabella gaat naar de kapper – Mylo Freeman

KBW 2021 Worden wat je wil: Prinses Arabella gaat naar de kapper, Mylo Freeman

Prinses Arabella en haar vrienden gaan naar de kapper. Eén voor één proberen ze een nieuw kapsel uit. Arabella komt als laatste aan de beurt. Ze laat haar vrienden erg lang wachten. Als ze eindelijk klaar is kijkt iedereen verrast op. Welk kapsel heeft Arabella gekozen? Een vrolijk boek over een blije prinses en haar vrienden. Uitgeverij: de Eenhoorn.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Ik weet wat ik worden wil – Erik van Os, Elle van Lieshout & Mies van Hout

KBW 2021 Worden wat je wil: Ik weet wat ik worden wil, Erik van Os en Elle van Lieshout

Een origineel versjesboek van Erik van Os en Elle van Lieshout, waarin wel 35 beroepen aan bod komen, van bakker tot minister-president en van fotomodel tot klusjesvrouw. Een ideaal voorleesboek dat uitnodigt tot ellenlange ‘serieuze’ gesprekken over de toekomst. Door de schattige illustraties van Mies van Hout wordt het extra toegankelijk. Op de bijbehorende cd worden de leukste versjes uit het boek gezongen door Erik van Os zelf, die al jarenlang met zijn gitaar optreedt voor grote groepen kinderen. Uitgeverij: Gottmer.

Boze juffen, blije juffen – Siska Goeminne & Frank Daenen

KBW 2021 Worden wat je wil: Boze juffen, blije juffen, Siska Goeminne en Frank Daenen

Een vrolijk boek over de bijzondere krachten van blije juffen. Als het nieuwe schooljaar begint heb je soms dikke pech. Want tussen een hoop blije juffen, zit er af en toe eens een boze juf. Boze juffen zijn niet geduldig, vrolijk of lief. Ze luisteren slecht en dromen doen ze enkel in hun slaap. Gelukkig hoef je een boze juf maar een jaartje uit te zitten. Dan is het weer tijd voor een blije juf! Uitgeverij: de Eenhoorn.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Dit is voor jou – Sanne te Loo

KBW 2021 Worden wat je wil: Dit is voor jou, Sanne te Loo

Van alle dingen vond ik tekenen het leukst. Maar een vel papier was meestal te klein. En als ik op straat tekende liepen de mensen er gewoon overheen. Toen ontmoette ik Anselmo… Uitgeverij: Lemniscaat.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Ada Dapper, wetenschapper – Andrea Beaty & David Roberts

KBW 2021 Worden wat je wil: Ada dapper, wetenschapper, Andrea Beaty

Ada Dapper, wetenschapper inspireert kinderen tot het najagen van hun passies met dezelfde nieuwsgierigheid en evenveel doorzettingsvermogen als Ada’s klasgenoot Roza Rozeur, ingenieur. Het hoofd van Ada zit vol met dit soort vragen en ze is eindeloos nieuwsgierig. Ada Dapper, wetenschapper gaat over het oplossen van problemen en nooit opgeven. Het leert dat vragen niet altijd tot antwoorden leiden, maar juist tot meer vragen. Uitgeverij: Nieuwezijds B.V.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Thematitels Kinderboekenweek 2021: groep 3 & 4

Dokter Vos – Daan Remmerts de Vries

KBW 2021 Worden wat je wil: Dokter Vos, Daan Remmerts de Vries

Wat voert Vos nu weer in zijn schild..? Op een ochtend hangt Vos een bord voor zijn huis. Er staat op: DOKTER VOS MAAKT U BETER! Dan gaat Vos zitten wachten. Zo nu en dan luistert hij even met zo’n ding, dat hij daarvoor speciaal aangeschaft heeft, naar zijn eigen hart. Dat klopt zo langzaam dat hij er somber van wordt. En er komt ook helemaal niemand om door hem beter gemaakt te worden, sterker nog: alle dieren zien er akelig gezond uit. Dus bedenkt Vos een sluw plan. Een plan dat echter anders uitpakt dan verwacht… Uitgeverij: Gottmer.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Willewete. De haven – Sanne Ramakers, Merel de Vink & Helené Jorna

KBW 2021 Worden wat je wil: Willewete De haven, Sanne Ramakers

Wil jij alles weten over de haven? In dit boek lees je meer over schepen en hun kapiteins. Maar je komt ook te weten wat een havenmeester doet, wat laden en lossen betekent, en waarom havens zo belangrijk zijn. Je vindt in dit boek ook een leuk zeemanslied, een grote uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt.

Willewete, dat zijn informatieve prentenboeken die een antwoord geven op de vragen van jonge kinderen. Sommige onderwerpen staan dicht bij hen, andere een beetje verder. Ze gaan over de wereld en de natuur om ons heen, over het leven in het verleden en het leven nu. Op een speelse en spitsvondige manier vertellen deze boeken wat kinderen graag willen weten. Een informatief prentenboek voor kinderen vanaf 5 jaar, over wat je elke dag nodig kunt hebben, namelijk de haven. Uitgeverij: Clavis Uitgeverij.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Wat is jouw beroep? – Silvie Sanža & Milan Starý

KBW 2021 Worden wat je wil: Wat is jouw beroep?, Silvie Sanža & Milan Starý

Wat doet een chirurg? Wie kan kapitein van een schip worden? En waar ga ik later werken als ik groot ben? Dit boek helpt nieuwsgierige kinderen om al deze vragen te beantwoorden. In het boek vind je ongeveer 300 beroepen, onderverdeeld in 17 hoofdstukken waarin steeds een andere werkomgeving centraal staat. Zo leer je allerlei gewone en bijzondere beroepen kennen. Op de dubbele bladzijden met kleurrijke illustraties zie je bijvoorbeeld wie er allemaal op een vliegveld, op een boerderij of in een theater werken. Daarna worden enkele beroepen nader omschreven, met bijpassende illustraties. Uitgeverij: Veltman Uitgevers.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Agent en Boef: de grap van boef-baard  – Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer

KBW 2021 Worden wat je wil: Agent en Boef: de grap van boef-baard, Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer

‘arrr!’ zegt boef. ‘wat zeg je?’ vraagt agent. ‘arrr!’ zegt boef. ‘ik ben piraat boef-baard. een piraat zegt vaak “arrr!” doe je mee? ben je ook piraat?’ Een grappig avontuur op het water. Bekijk voor meer boeken voor beginnende lezers ook eens het blog AVI-boeken groep 3: AVI-start, M3 en E3. Uitgeverij: Lannoo.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Tim de kleine boswachter –  Jan Paul Schutten, Tim Hogenbosch & Emanuel Wiemans

KBW 2021 Worden wat je wil: Tim de kleine boswachter, Jan Paul Schutten, Tim Hogenbosch

Tims vader is boswachter. Hij heeft Tim van alles geleerd over het bos en de dieren die er wonen. Wanneer Tim voor zijn verjaardag een echt boswachtersuniform én een ‘Turbotrapper’ cadeau krijgt, is hij net als zijn vader een echte boswachter. En in het bos is altijd genoeg te doen! Zo kun je hutten bouwen en in plassen stampen. Maar lukt het Tim ook om een gewonde kauw er weer bovenop te helpen? Gelukkig krijgt hij hulp van zijn vriendinnetje Tippi die misschien óók wel boswachter wil worden.

Jan Paul Schutten ging met ‘de echte’ boswachter Tim op pad. Tijdens urenlange wandelingen door het bos en over de hei vertelde Tim over zijn belevenissen in zijn huidige beroep als boswachter. Maar ook over hoe hij vroeger al van het stampen in de plassen kon genieten, over zijn kinderwens om later boswachter te worden én over zijn kauw Hansje die hij tam maakte. Jan Paul liet zich door deze verhalen inspireren voor de avonturen van Tim de kleine boswachter. Uitgeverij: Volt. Tim de kleine boswachter kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.

Thematitels Kinderboekenweek 2021: groep 5 & 6

Te gekke beroepen die echt bestaan – Natalie Labarre

KBW 2021 Worden wat je wil: Te gekke beroepen die echt bestaan, Natalie Labarre

Weet jij al wat je later worden wil? Je kunt bijvoorbeeld babysitter worden… voor luiaards! Of golfbalduiker, of bioscoopschermschoonmaker. En wist je dat professioneel slaper ook een echt beroep is? In dit boek vind je nog meer bijzondere beroepen waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt zoals treinduwer, dinostoffer en onderzeekok. Wie weet zit jouw droombaan er wel bij! Uitgeverij: Gottmer.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Geheim agent Max – Manon Sikkel & Katrien Holland

Geheim agent oma 4 - geheim agent Max, Manon Sikkel

Geheim agent oma 4 – Geheim agent Max is deel vier uit de serie Geheim agent oma. Het is zomer en alle vrienden van Max zijn met vakantie. Zelfs zijn oma is weg. Ze is geheim agent en is naar Zuid-Amerika voor een ZGM, een Zeer Geheime Missie. Ze krijgt daarbij hulp van een andere geheim agent, Faisel. Max heeft beloofd Faisels moestuin water te geven. Bij het tuinhuisje ontmoet hij robot Gember. Ze is een uitvinding van Faisel, alleen werkt ze nog niet helemaal goed.

Dan wordt Gember ontvoerd door de baas van de beveiliging van het Ministerie van Geheime Zaken. Zij wil Gember inzetten als bewakingsrobot. Max moet de robot gauw terughalen voor het verschrikkelijk misgaat… Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff. Geheim agent Max kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.

Handboek voor superhelden deel 1 – Elias en Agnes Vahlund

Kbw 2021 worden wat je wil: Handboek voor superhelden 1, Elias en

Lisa moet erg wennen op haar nieuwe school. Ze wordt door een aantal jongens gepest vanwege haar flaporen. Op een dag, wanneer ze weer eens door het groepje jongens wordt achternagezeten, vlucht ze de bibliotheek in. Daar wordt haar aandacht getrokken door een boek en dat blijkt het begin te zijn van Lisa’s transformatie tot de superheld genaamd Het Rode Masker. Uitgeverij: Hoogland & van Klaveren.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Hoe maak je een boek? – Annemarie Bon & Marja Meijer

Kbw 2021 Worden wat je wil: Hoe maak je een boek, Annemarie Bon (leesserie estafette)

Via boeken komen de mooiste verhalen gewoon naar je toe, maar hoe worden boeken eigenlijk gemaakt? En hoe komt een schrijver op een idee? Verzinnen schrijvers alles zomaar of hebben ze het zelf meegemaakt? Lees in dit boek alles wat je over boeken wilt weten. Ook krijg je tips van bekende schrijvers en een tekenaar om zelf aan de slag te gaan. Uitgeverij: Uitgeverij Zwijsen.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Baas van de wereld – Pieter Koolwijk en Elly Hees

Kbw 2021 worden wat je wil: baas van de wereld, Pieter Koolwijk

Ivo en Mila weten niet wat ze overkomt als er een zwerver voor hun neus staat die beweert de baas van de wereld te zijn. Dat Baas niet zomaar een vieze zwerver is begint ze te dagen als ze – achtervolgd door de politie – wegvliegen in een winkelkarretje, in een supersonische ruimte in het riool belanden en erachter komen dat Baas de toekomst kan voorspellen… Voor ze het weten zijn ze betrokken bij een groter plan om de wereld te redden. Zal het goed komen met de wereld? En wat zit er toch in dat verdachte bruine pakket dat Baas voortdurend meesjouwt? Uitgeverij: Lemniscaat.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Thematitels Kinderboekenweek 2021: groep 7 & 8

Rekenen voor je leven – Edward van de Vendel, Ionica Smeets & Floor de Goede

Rekenen voor je leven, Edward van de Vendel, Ionica Smeets en Floor de Goede

Rekenen voor je leven werd bekroond met een Zilveren Griffel en een Bronzen Penseel 2022! Groep zeven van de Rover Hoepsika-school komt in opstand tegen hun saaie rekenboek. De klas sluit een contract met hun juf en meester: dit jaar gaan ze rekenen met vragen die belangrijk zijn voor hun leven. Iedereen één vraag. Elke week één vraag. Die nieuwe rekenlessen zullen alles veranderen. Uitgeverij: Nieuwezijds B.V.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Van boswachter tot YouTuber – Arwen Kleyngeld & Marijke Klompmaker

Kbw 2021 Worden wat je wil: Van boswachter tot YouTuber, Arwen Kleyngeld

Wat moet je doen om illusionist te worden? En hoe is het om een stuntman te zijn? In Van boswachter tot YouTuber staan zo’n 25 interviews met mensen met een droomberoep. Ze vertellen welke opleiding je voor hun beroep nodig hebt, wat hun baan inhoudt en wat er zo leuk (en minder leuk) aan is. Ze geven slimme tips en verklappen hun geheimen.

De vrolijke illustraties van Marijke Klompmaker en de luchtige toon van Arwen Kleyngeld benadrukken hoe leuk werk kan zijn, maar de schrijvers geven ook realistische tips. Zo zet dit boek kinderen aan het denken over hun toekomstdromen en talenten. Uitgeverij: Fontaine Uitgevers.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Weet je wat ik worden wil… – Diverse auteurs

Kbw 2021 Worden wat je wil: Weet je wat ik worden wil..., diverse auteurs

Wat als je nou niet de pianovirtuoos bent waar je moeder zo op hoopte? Of gifmenger wilt worden, maar je ouders en je juf dat helemaal geen goed idee vinden? Of als je superonhandig bent en iedereen je maar vertelt wat je vooral niet moet worden? Misschien wil je eigenlijk gewoon nog helemaal niet nadenken over wat je wilt worden? In Weet je wat ik worden wil… lees je de leukste verhalen over beroepen. Speciaal voor de Kinderboekenweek schreven 12 topauteurs een leuk, spannend en grappig verhaal over beroepen. Iris Boter maakte de geestige illustraties. Uitgeverij: van Goor.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De zweetvoetenman – Annet Huizing & Margot Westermann

Kbw 2021 Worden wat je wil: De zweetvoetenman, Annet Huizing

Wie had kunnen denken dat het recht zo interessant, spannend en soms ook grappig zou zijn? In een boek vol waargebeurde verhalen brengt Annet Huizing samen met illustrator Margot Westermann de rechtsstaat tot leven. En waar gaan die verhalen dan over? Over het zeilmeisje Laura, dat eerst niet en later wel in haar eentje de zee op mocht. Over de man die ‘fuck de koning!’ riep. En over rapper Typhoon die door de politie aan de kant werd gezet omdat hij in een dure auto reed. En over de onterechte veroordeling van Lucia de B.

Aan de hand van bekende en onbekende zaken ontdek je als lezer hoe het recht werkt en hoe een rechter tot zijn oordeel komt. Ook kom je erachter dat ogenschijnlijk eenvoudige zaken bij nader inzien toch meer haken en ogen hebben. Intrigerende vragen komen aan bod: wat als je per ongeluk de verkeerde vermoordt? Heeft een hond inspraak? Mag je je eigen fiets terugstelen? Wanneer mag je iemand een knal verkopen? Waarom bemoeit de overheid zich met hagelslag? En mag je liegen tegen de rechter?

De verhalen zijn geïllustreerd met cartooneske tekeningen en infographics. Vier uitklappagina’s geven extra informatie over de gang van zaken in het recht, hoe het eraan toegaat in de rechtszaal en hoe een wet wordt gemaakt. Dit boek laat zien dat het recht overal is, en van iedereen. Uitgeverij: Lemniscaat.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De veger – Jonathan Auxier & Dadu Shin

Kbw 2021 Worden wat je wil: De veger, Jonathan Auxier

Het is vijf jaar geleden dat de Veger is verdwenen. Sindsdien heeft Nan geen andere keuze dan te werken als schoorsteenveger voor de meedogenloze Wilkie Crudd. Wanneer Nan vast komt te zitten in een brandende schoorsteen, wordt ze gered door een golem, een wezentje gemaakt van roet en as. Charlie is lief, onschuldig en nieuwsgierig naar de wereld om zich heen. Er ontstaat een onverwachte, hechte vriendschap. Kunnen zij samen ontsnappen aan de wrede Wilkie Crudd? Uitgeverij: Billy Bones.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Lees ook

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.  

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com