Longlist Hebban Thrillerprijs 2023 is bekend!

Longlist Hebban Thrillerprijs 2023 - De 15 kanshebbers

De Longlist Hebban Thrillerprijs 2023 is bekendgemaakt. De vijftien kanshebbers voor de belangrijkste lezersjuryprijs voor het spannende boek vind je in dit blog!

Hebban Thrillerpijs 2023

De Hebban Thrillerprijs wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt en is de enige juryprijs voor het spannende boek met een grote invloed van lezers. Een vakjury bestaande uit boekverkopers, bibliotheekmedewerkers, recensenten en Hebbanredacteuren leest nu de komende tijd deze longlist en zal vijf boeken kiezen die samen de shortlist zullen vormen. De Hebban Thrillerprijs werd vorig jaar gewonnen door Anya Niewierra. Haar boek, De Camino, staat sinds de bekroning vrijwel onafgebroken in de Bestseller 60.

Katz & De Morsain 3 – De Ripper connectie – Gerrit Barendrecht

Longlist Hebban Thrillerprijs 2023: De Ripperconnectie - Gerrit Barendrecht

Katz & De Morsain 3 – De Ripper connectie is het derde deel uit de serie Katz & De Morsain.

Het is december 1889. Ida werkt tijdelijk in Londen en gaat mee op een slumming party in Whitechapel, de wijk waar net gruwelijke moorden zijn gepleegd door Jack the Ripper. Even raakt ze haar groep kwijt en op dat moment wil iemand haar kwaad doen. Gelukkig heeft ze een knuppel bij zich om zichzelf te beschermen! Het enige wat ze kwijtraakt is haar hoedje, maar daar kan ze prima mee leven. Ida doet aangifte en niet veel later keert ze terug naar Amsterdam.

Eenmaal terug in Amsterdam wordt er een hevig toegetakelde prostituee gevonden, op een manier die onmiskenbaar het gruwelijke werk van Jack the Ripper is. Duidelijke zaak zou je zeggen, ware het niet dat het slachtoffer niet in de straten van Londen ligt, maar in een steeg in Amsterdam. Heeft de schrik van Whitechapel zijn werkterrein verlegd naar onze hoofdstad? Alles wijst die kant op wanneer het bloed blijft vloeien. Maar dan wordt duidelijk dat de moordenaar zich op één persoon in het bijzonder richt…

Nog nooit was de inzet zo hoog en zo persoonlijk voor journalist Ida de Morsain en inspecteur Julius Katz. En hun tegenstander was nog nooit zo ongrijpbaar, zo wreed en zo berucht. Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff.

Katz & De Morsain 3 – De Ripper connectie kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Onbreekbaar – Marieke Damen

Longlist Hebban Thrillerprijs 2023: Onbreekbaar - Marieke Damen + recensie

Alexandra is een vrouw die alles heeft. Ze is een succesvolle zakenvrouw, heeft een fijne relatie, maar als ze een kind krijgen komt daar verandering in. Samen besluiten het stel een pauze te nemen om uit te zoeken wat ze nog voor elkaar voelen. Alexandra vertrekt met hun zoontje Max naar hun vakantiehuis aan de rand van de Veluwe. Al snel na aankomst wordt ze ontvoerd. Max blijft alleen in het huis achter…

Demi is een zestienjarige tiener vol toekomstdromen. Ze wil het leven leven en vooral niet zoals haar moeder worden. Totdat ze ongepland zwanger raakt. Haar leven staat op z’n kop, wat moet ze nu doen? Na een consult bij de abortuskliniek wordt ze klemgereden en in een busje gesleurd…

Hoewel Alexandra en Demi elkaar niet kennen, worden ze samen gevangen gehouden in een kamer die ze de ‘papegaaienkooi’ gaan noemen. Wie houdt hen daar? Waarom? En kunnen ze nog ontsnappen? Uitgeverij: HarperCollins.

Onbreekbaar kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

De Hollander – Mathijs Deen

Longlist Hebban Thrillerprijs 2023: De Hollander - Mathijs Deen

Wanneer een Nederlands patrouilleschip het lichaam van een verdronken wadloper op de drooggevallen zandplaat De Hond vindt. De bemanning besluit het opkomende water geen kans te geven en het lichaam te bergen. In Delfzijl ontdekken ze dat het slachtoffer de Duitse nationaliteit heeft. Een belangrijk detail, aangezien zandplaat De Hond zich in betwist grensgebied bevindt. De Duitse justitie eist dan ook dat het slachtoffer onmiddellijk wordt uitgeleverd, maar de Nederlandse brigadecommandant weigert. Een internationaal conflict is geboren.

Terwijl de leidinggevenden ruzie maken, stuurt de tweede man van de Bundespolizei See in Cuxhaven heimelijk een rechercheur naar Delfzijl om op informele wijze een onderzoek te starten. Zijn naam is Liewe Cupido, Duitser van geboorte, opgegroeid op Texel. Zijn Duitse collega’s noemen deze eigenzinnige, zwijgzame collega ‘de Hollander’. Het slachtoffer blijkt een ervaren wadloper te zijn en hoe meer Cupido te weten komt, hoe raadselachtiger de omstandigheden omtrent diens dood lijken te worden. Uitgeverij: Alfabet Uitgevers.

De Hollander kreeg van mij 3,5 sterren.

Naar de recensie.

Hazel Kramer 1 – Zonder schuld – Dana Smit

Longlist Hebban Thrillerprijs 2023: Hazel Kramer 1 - Zonder schuld - Dana Smit

Zonder schuld van Dana Smit is het eerste deel van de ijzersterke thrillerserie over Hazel Kramer: intelligent, sexy en met psychologische diepgang. Lukt het Hazel de moordenaar te vinden?

Profiler Hazel Kramer wordt op een ochtend gebeld door Adam Palmer – inspecteur bij de Londense politie –, die haar hulp vraagt bij een uitzonderlijke moordzaak. Het slachtoffer en de plaats delict zijn bedekt met afval en alle sporen van de dader zijn gewist. Het doet Hazel denken aan een zaak uit het verleden en ze neemt contact op met Julius Bell – een meedogenloze advocaat. Hij stemt toe te helpen, maar onder één voorwaarde: hij wil bij de zaak betrokken blijven. De tijd dringt, er worden meer moorden gepleegd en de leugens stapelen zich op. Julius, Adam en Hazel gaan op zoek naar de dader, maar langzaam komt Hazel erachter dat niemand de volledige waarheid spreekt, ook Julius en Adam niet. Ze staat er alleen voor. Als ze vervolgens ook twee dagen uit haar eigen geheugen kwijtraakt slaat de twijfel toe, kan ze zichzelf niet eens meer vertrouwen? Ze moet alles op alles zetten om de zaak op te lossen en haar reputatie te redden; lukt het haar de moordenaar te vinden, en ten koste van wie en wat? Uitgeverij: Ambo|Anthos.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De Magdalenacodex – Jeroen Windmeijer & Jacob Slavenburg

Longlist Hebban Thrillerprijs 2023: De Magdalenacodex - Jeroen Windmeijer & Jacob Slavenburg

In het Venetiaanse Marciana, een van de oudste bibliotheken ter wereld, stuit bibliothecaris Marco Visconti op een eeuwenoud manuscript. Het lijkt te zijn geschreven door Simon, een broer van Jezus, en het gaat over Maria Magdalena, de vrouw die al tweeduizend jaar tot de verbeelding spreekt.

Al snel vormt het manuscript het middelpunt van een strijd op leven en dood. Waar de een de waarheid zo snel mogelijk naar buiten wil brengen, wil de ander Maria Magdalena voor altijd het zwijgen opleggen. Drie vrouwen – Sofia, Susanna en Veronica – worden ongewild hoeders van het gevoelige geheim dat het manuscript herbergt. Maar dan blijkt: wie het manuscript in handen heeft, is zijn leven niet zeker… Uitgeverij: HarperCollins.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Julia Menken 1 – De verloren jongen – Chantal van Mierlo

Longlist Hebban Thrillerprijs 2023: Julia Menken 1 - De verloren jongen - Chantal van Mierlo

Na een traumatische ervaring werkt gedragsdeskundige Julia Menken uitsluitend aan cold cases. Maar wanneer het verminkte lichaam van een vijftienjarige jongen wordt gevonden in Arnhem, krijgt ze van haar baas de zaak toegewezen. Lukt het Julia om haar gevoelens uit te schakelen en de moordenaar te pakken voor er nog meer slachtoffers vallen? Uitgeverij: De Crime Compagnie.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Gouden Nevel – Thijs Voortman

Longlist Hebban Thrillerprijs 2023: Gouden Nevel - Thijs Voortman

Een onderzoeksteam van de Verenigde Naties doet op Antarctica een schokkende ontdekking. Op datzelfde moment neemt een onbekende vrouw via FaceTime contact op met professor Sarah Hallbrook, die als bioloog en klimaatwetenschapper verbonden is aan Oxford University. Sarah krijgt de opdracht op zoek te gaan naar een onderzoek van haar overleden vader. In een split second verlaat Sarah haar appartement en vlucht naar Nederland. Een Noors klimaatinstituut blijkt jacht op haar te maken. Ze ontkomt er niet aan om de moord op haar vader, ruim twintig jaar geleden, opnieuw onder ogen te komen.

Samen met forensisch rechercheur Floyd Walsh van de Rijksrecherche Amsterdam stelt Sarah alles in het werk om de onderzoeksresultaten in handen te krijgen. Gaandeweg wordt het haar steeds duidelijker dat haar vader baanbrekend werk heeft verricht. Het kon weleens de oplossing zijn voor een naderende klimaatramp, waarvan slechts een enkeling op de hoogte is.

Tijdens een levensgevaarlijke reis over verschillende continenten wordt Sarah geconfronteerd met de kwetsbaarheid van de natuur, zichzelf en onschuldige anderen. Lukt het Sarah om de onderzoeksresultaten uit verkeerde handen te houden? Wat hield haar vader verborgen? Waarom wordt er jacht op haar gemaakt? Uitgeverij: Flamboyant Uitgeverij.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Vuurduivel – Nathalie Pagie

Longlist Hebban Thrillerprijs 2023 - 
Vuurduivel - Nathalie Pagie

Een warme zomerse dag. Een jong gezin geniet van een picknick. Het lijkt zo mooi, totdat er iets vreselijks gebeurt. De huid van de vrouw begint te smeulen, er komt rook uit haar mond, vlammen schieten uit haar buik omhoog. Haar man probeert haar te redden, maar het vuur is sterker. De vrouw sterft een gruwelijke dood.

Een jaar later wordt haar man, Jake, gevraagd toe te treden tot een eliteteam van de brandweer. Een terrorist die al eerder voor verwoestende branden zorgde en daarna spoorloos verdween, dreigt opnieuw toe te slaan als hij niet krijgt wat hij wil. Het loopt mis, overal breken branden uit. Jake en zijn team staan voor de onmogelijke opdracht de branden te blussen én ‘de vuurduivel’ te stoppen.

Ondertussen ontdekt Jakes zus en journaliste Emily meer gevallen van spontane zelfontbranding. In haar poging de waarheid te achterhalen loopt ze groot gevaar. Als blijkt dat haar leven en dat van Jakes zoontje Sam op het spel staan, is er geen tijd te verliezen. Uitgeverij: Boekerij.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De Repair Club – Charles den Tex

Longlist Hebban Thrillerprijs 2023 - De Repair Club - Charles den Tex + recensie

De gepensioneerde John Antink, ex-chef van de geheime dienst, runt samen met een paar vrienden een Repair Club. Hoewel ze meestal defecte apparaten herstellen, herstellen ze soms ook fouten uit het verleden. Als er op een dag ineens een man voor zijn neus staat met een kapotte typemachine, een pistool en een opdracht wordt John in één klap teruggebracht naar de tijd dat hij actief was als geheim agent in Oost-Duitsland. Hier had hij heel zorgvuldig een waardevol netwerk opgezet, tot hij plotseling moest vertrekken.

Dertig jaar later beseft hij dat hij een hele grote fout heeft gemaakt, waardoor zijn zorgvuldig opgebouwde leven nu op instorten staat. De Repair Club komt dan ook onmiddellijk in actie om deze fout te herstellen, maar die blijkt vele malen groter dan John ooit had kunnen denken. Opeens staat hij voor een bijna onmogelijke opdracht, want hoe repareer je verraad? Uitgeverij: HarperCollins.

De Repair Club kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Het bloed van de zwaan – Hugo Luijten

Longlist Hebban Thrillerprijs 2023: Het bloed van de zwaan - Hugo Luijten

Februari 1929. Düsseldorf wordt opgeschrikt door een reeks moorden, op zowel mannen, vrouwen als kinderen. De slachtpartijen zijn even afgrijselijk als raadselachtig, want waar is het bloed van de slachtoffers? Rechercheurs Richard Meisters en Kaspar ‘Piszko’ Piaszkowski krijgen de zaak om de moordenaar op te sporen. Verdachten en getuigen komen en gaan, maar de sadistische beul houdt niet op. Ondertussen zweept een hysterisch geworden pers het publiek én de autoriteiten op, zodat het alleen nog maar moeilijker wordt om de dader te pakken. Uitgeverij: Pelckmans.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Musserts schaduw – John Kuipers

Longlist Hebban Thrillerprijs 2023: Musserts schaduw - John Kuipers

Hij is boomlang, onconventioneel en ongeduldig. Maar hij is ook bang voor honden, een zwakke schutter en voorzien van een goed gevoel voor humor. Hoofdinspecteur Charlie Swieninck is chef van het Bureau Bijzondere Delicten en moet zich verhouden tot de Duitse bezetter, die langzaam maar zeker zijn gezag doet gelden binnen de Haagse politie.

Op 29 juni 1940, Anjerdag, wordt Charlie opgeroepen na een moord op station Hollands Spoor. Het slachtoffer is Marnix Maas, een belangrijk juridisch raadsman van de NSB. Onvermijdelijk leidt het onderzoek naar zwaargewichten binnen de partij, onder wie Rost van Tonningen, Feldmeijer, en natuurlijk de leider van de nationaalsocialisten Anton Mussert. Intussen voert de NSB de druk op om de dader in een andere richting te zoeken. Uitgeverij: Cargo.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De stenen goden – Jeroen Windmeijer

Longlist Hebban Thrillerprijs 2023: De stenen goden - Jeroen Windmeijer

De Middelburgse antropologiestudent Anthoni Eskens doet op Paaseiland onderzoek naar de moais, de mysterieuze beelden die al eeuwenlang tot de verbeelding spreken. Al snel ontdekt hij dat er op het eiland een felle, onderhuidse strijd woedt over de oorsprong van de moais. Als er plotseling iemand verdwijnt, lijkt het erop dat sommigen het niet bij discussiëren laten…

In Middelburg treft Monique Fierloos, conservator van het Zeeuws Museum, voorbereidingen voor een grote tentoonstelling over ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen en Paaseiland. Een Paaseilandse beeldhouwer is uitgenodigd om voor het museum een beeld te maken, maar een in een nabijgelegen dorp gevonden moai zet de verhoudingen op scherp. En dan valt de eerste dode… Uitgeverij: HarperCollins.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Het verkeerde meisje – Angelique Haak

Longlist Hebban Thrillerprijs 2023: Het verkeerde meisje - Angelique Haak

Juiste tijd, juiste plaats. Toch ging het gruwelijk verkeerd… Op een ochtend wordt Amelie van haar fiets getrokken door een man met een angstaanjagend masker op. Hij sluit haar op in een donkere ruimte. Amelie snapt niet waarom de ontvoerder juist háár moest hebben. Is het hem te doen om losgeld van haar rijke vader? Speelt haar dubieuze bijna ex-echtgenoot Vince een rol in het geheel? Of heeft haar ontvoerder zich vergist en is zij simpelweg het verkeerde meisje? Uitgeverij: De Crime Compagnie.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

November – Thomas Olde Heuvelt

Longlist Hebban Thrillerprijs 2023: November - Thomas Olde Heuvelt

Welkom in Lock Haven, Washington, waar de gelukkigste straat van de Verenigde Staten zich bevindt. Als je door Bird Street zou wandelen, zou je zien dat het de bewoners voor de wind gaat, want er staan kasten van huizen. En als je de bewoners zou ontmoeten, dan valt het op dat ze allemaal oprecht gelukkig zijn. Ze hebben succesvolle carrières, doen precies de dingen die ze altijd al wilden doen en ze zijn allemaal gezond. Fysiek, mentaal én spiritueel: het zijn stuk voor stuk vitale, weldenkende en – de meesten van hen althans – ruimhartige mensen. En hun kinderen? Die zijn perfect. Ieder van hen is getalenteerd. Een belofte. Je zou kunnen zeggen dat het de bewoners van Bird Street iets té goed gaat.

Tot het november wordt. Dan breken de Donkerder Dagen aan. Luana en Ralph weten het, en hun kinderen Kayla en Django ook. Ieder jaar in november slaat hun geluk om en worden ze juist overvallen door ongeluk. Daar zijn de pijntjes, de domme pech, de financiële tegenvallers. Periodes van ziekte, mentale verwarring en depressie. Meestal niets onoverkomelijks, maar de Donkerder Dagen kunnen ze elk jaar maar beter uitzitten. Na een week of vier is het voorbij en keert het geluk terug… maar wel tegen een prijs.

Iemand moet sterven in de bossen achter hun huis. Gebeurt dat niet, dan grijpt het onheil om zich heen. En elk jaar stellen Luana en Ralph zich de vraag: hoeveel is een mensenleven waard? Uitgeverij: Boekerij.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De paarse engel – Era Richman

Longlist Hebban Thrillerprijs 2023: De paarse engel - Era Richman

Na zijn laatste missie neemt geheim agent Jim Matteos een aantal maanden vrij om zaken uit zijn verleden te verwerken en na te denken over zijn toekomst. Aan zijn verlof komt abrupt een einde wanneer Jorge Herreira, een berucht drugscrimineel, op spectaculaire wijze uit de zwaarbewaakte San Quentin staatgevangenis in San Francisco ontsnapt. Herreira dreigt met een actie waarbij Amerika zich moet voorbereiden op talloze slachtoffers. Met een controversieel plan slaagt Jim erin door te dringen tot Herreira’s organisatie. Hij ontmoet de vrouwelijke rechterhand van de drugscrimineel en probeert via haar achter het snode plan van Herreira te komen. Tot Jims grote ontzetting brengen zijn ontdekkingen hem niet alleen dichter bij de drugscrimineel, maar ook bij een verschrikkelijke gebeurtenis uit zijn eigen verleden. Uitgeverij: LetterRijn.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Uitreiking tijdens de Avond van het Spannende Boek

De Hebban Thrillerprijs 2023 wordt uitgereikt voorafgaand aan de Avond van het Spannende Boek op donderdag 25 mei in de Bibliotheek aan de Neude in Utrecht. Van 26 mei tot en met 18 juni zijn het de Thriller Weken in boekhandel en bibliotheek.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Lees ook

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.

Uitgelichte afbeelding: Pixabay