Prentenboek top 10 2023

De Prentenboek top 10 2023 is bekend, samengesteld door een comité van bibliothecarissen. Ook werd bekend welk prentenboek zich Prentenboek van het Jaar 2023 mag noemen. In dit blog lees je er alles over!

De Nationale Voorleesdagen 2023

Ieder jaar worden De Nationale Voorleesdagen georganiseerd en in 2023 zal dit festijn plaatsvinden van 25 januari t/m 4 februari. Traditiegetrouw beginnen De Nationale Voorleesdagen met het Nationale Voorleesontbijt waarbij bekende en minder bekende Nederlanders voorlezen op scholen, kinderdagverblijven, in bibliotheken en in boekhandels. Tijdens Het Nationale Voorleesontbijt staat het Prentenboek van het Jaar 2023 centraal: Maximiliaan Modderman geeft een feestje, welke is gekozen uit de samengestelde lijst Prentenboek top 10 2023.

Natuurlijk wordt er ook volop gelezen uit de overige prentenboeken uit de Prentenboek top 10 2023! Welke dat zijn lees je hier.  

Maximiliaan Modderman geeft een feestje – Prentenboek van het Jaar 2023

Uit de Prentenboek top 10 2023 werd Maximiliaan Modderman geeft een feestje verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2023. Het werd geschreven door Zilveren Griffel winnaar Joukje Akveld en voorzien van illustraties door Gouden Penseel winnaar Jan Jutte.

Als Maximiliaan Modderman alleen thuis is besluit hij een feest te organiseren voor al zijn speelgoedbeesten. En bij een feestje hoort natuurlijk taart! Het wordt een wild feestje. En een vies feestje. Iedereen moet snel in bad! Want wat zullen mama en papa zeggen als ze thuiskomen en zo’n grote puinhoop aantreffen?

Het is een uitbundig en herkenbaar verhaal voor alle kinderen die er weleens een puinhoop van maken! Wij waren met de peutergroep van onze dochter te gast bij de plaatselijke bibliotheek waar we uit dit boek werden voorgelezen. Bekijk voor een sfeerimpressie ook eens het blog Maximiliaan Modderman geeft een feestje, in de bblthk. Uitgeverij: Lannoo.

Maximiliaan Modderman geeft een feestje kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.

BORA Kiekeboe! – Prentenboek top 10 2023

BORA Kiekeboe! werd geschreven door Deborah van de Leijgraaf en is een kleurrijk en stevig kartonboek, met afgeronde hoekjes. Dankzij de dubbele uitschuifelementen is het prentenboek interactief wat het voorlezen nog leuker maakt.

Hondje speelt graag verstoppertje. Alle dierenvrienden zijn naar hem op zoek, maar waar ze ook kijken: ze kunnen hem nergens vinden! Weet jij misschien waar Hondje gebleven is…? Uitgeverij: Ploegsma

Brave hond! Stoute kat! – Prentenboek top 10 2023

Brave hond! Stoute kat! werd geschreven door Bette Westera en geïllustreerd door Mies van Hout. Op elke spread in het prentenboek staan er twee dieren tegenover elkaar die soms wel op elkaar lijken, maar die juist hele verschillende karakters hebben. Een spin zit geduldig te wachten in haar web, een bromvlieg zoemt ongeduldig door de kamer. Luiaards hangen sloom te slapen aan een tak, mieren hebben het altijd druk. Dat is de aard van het beestje.

En hoe zit dat met jou? Lijk jij het meest op een brave hond of op een stoute kat? Zo biedt dit prentenboek aanknopingspunten om met kinderen interessante gesprekken te voeren, over de aard van dieren én mensen. Uitgeverij: Gottmer.

De bijzondere beer – Prentenboek top 10 2023

Ken je Prentenboek van het Jaar 2022: Maar eerst ving ik een monster? Dat prentenboek werd geschreven door Tjibbe Veldkamp, net als het prentenboek De bijzondere beer. Het werd geïllustreerd door Marijke ten Cate.

Toen de beer gemaakt werd, was er veel te zien. De beer keek om zich heen en zat scheef. Zo werd hij een bijzondere beer. ‘Jij bent niet goed,’ zei een man van de fabriek. ‘Jou wil niemand hebben.’ Hij gooide de beer weg. Waarom zou hij niet goed zijn, denkt de beer. Hij is toch gewoon een knuffel? Dus gaat hij zelf op pad om iemand te zoeken die hem als knuffel nodig heeft.

De bijzondere beer is het verhaal over anders zijn, en toch heel gewoon. Over vriendschap, liefde en erbij horen. Je gunt iedereen een bijzondere beer, en De bijzondere beer. Uitgeverij: Lemniscaat.

De eend die niet van water hield – Prentenboek top 10 2023

In het mooie prentenboek De eend die niet van water hield van Steve Small worden Eend en Kikker dikke vrienden, ook al lijken ze helemaal niet op elkaar.

Eend is niet zoals andere eenden: hij houdt namelijk niet van water. Kikker is juist dol op water. De twee ontmoeten elkaar tijdens een donkere, stormachtige nacht, als Eend een gat in zijn dak ontdekt. Kikker is verdwaald en zoekt zijn familie. De volgende dag gaan de twee meteen op zoek naar de familie van Kikker. Kikkers huis blijkt onvindbaar, maar onderweg vindt het aparte stel wel iets anders waardevols…

In dit prentenboek laat illustrator Steve Small zien dat vriendschap in allerlei vormen en maten voorkomt en dat je helemaal niet op elkaar hoeft te lijken om goede vrienden te worden. Leuk detail: de vertaling werd gedaan door Joukje Akveld, tevens auteur van Prentenboek van het Jaar 2023 Maximiliaan Modderman geeft een feestje. Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Een zee van liefde – Prentenboek top 10 2023

Pieter Gaudesaboos schreef het prentenboek Een zee van liefde. Dit prentenboek is niet alleen genomineerd voor Prentenboek van het Jaar 2023, maar ontving in 2022 ook een Zilveren Griffel in de categorie tot zes jaar. Het gaat over Pinguïn die onderweg is naar het huis van zijn vriend Beer. Hij zeult een koffer, een lantaarn, en een groot geheim met zich mee. Zo groot, dat hij het liefst meteen terug naar huis wil. Uitgeverij: Lannoo.

Ik ben Pippi niet! – Prentenboek top 10 2023

Het prentenboek Ik ben Pippi niet!, geschreven door Yvonne Jagtenberg, staat ook in de Prentenboek top 10 2023. De illustraties werden bekroond met een Bronzen Penseel 2022 in de categorie Prentenboeken.

Ik ben Pippi niet! is een heerlijk eigenzinnig en droogkomisch prentenboek over Meisje de Geit die trots is op hoe uniek en bijzonder ze is. Er is niemand zoals zij! Maar wat moet je doen als je als trotse geit opeens overal sproeten krijgt en een stel knaloranje stijve vlechten? En iedereen begint je Pippi te noemen? Dan word je boos en roep je heel hard: ‘Ik ben Pippi niet!’ Maar beter nog: dan schrijf je een brief naar die Pippi (wie dat dan ook is) om te vertellen dat je haar niet bent, maar wel een stoere meisjesgeit die kan schrijven. En daarna til je lekker je vader op en geef je je oma een dikke kus! Uitgeverij: Gottmer.  

Kom, we gaan een boek lezen! – Prentenboek top 10 2023

‘Kom, we gaan een boek lezen!’ roept het kind. Al snel zit iedereen op de bank: de zebra, de kat, het kind, de hamster en de leeuw. Ze kunnen beginnen. ‘Wacht!’ hinnikt de zebra. ‘De ooievaar is er nog niet!’ Ha, daar komt hij juist aan. Zo, nu kunnen ze beginnen. Toch..?

Grappig prentenboek met dieren in de hoofdrol, geschreven door Susanne Strasser. Uitgeverij: Hoogland & van Klaveren

Nee! zei Konijn – Prentenboek top 10 2023

Marjoke Henrichs schreef het onweerstaanbare prentenboek Nee! zei Konijn. Konijn weet heel goed wat hij wil. En vooral wat hij NIET wil. Aankleden, ontbijten, spelen, in bad – zijn antwoord is steeds hetzelfde: NEE! Tot mama iets voorstelt waar ook Konijn geen NEE! tegen kan zeggen… Kortom, nee zeggen was nog nooit zo leuk! Uitgeverij: Querido.

Wat zegt de kleine krokodil op de crèche? – Prentenboek top 10 2023

Eva Montanari, auteur van het prentenboek Wat zegt de kleine krokodil op de crèche, begon tijdens haar studie al prentenboeken te schrijven en te illustreren. Ze werkt vooral met krijt en potlood. Hierdoor krijgen haar beelden een uniek, ambachtelijk tintje.

Triiing, spetter spetter, mjam mjam, vroem, dingdong, wèèèèh, klok klok klok, zzz, plop, smak smak smak, tot morgen! De kleine krokodil gaat voor het eerst naar de crèche. Dat is best spannend. Gelukkig wordt het een leuke dag, vol vertrouwde én nieuwe geluiden. Aan het eind van de eerste dag op het kinderdagverblijf heeft de kleine krokodil een heerlijke tijd gehad. Klop-klop doet dan de deur. Daar is de grote krokodil al om de kleine krokodil mee naar huis te nemen. Uitgeverij: Gottmer

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Meer prentenboeken?

Krijg jij ook geen genoeg van al die mooie prentenboeken? Bekijk dan ook eens andere blogs zoals de Prentenboeken Top 10 2022 of Prentenboek Top 10 2021. Of lees eens de recensie over het Prentenboek van het Jaar 2021 Coco kan het!

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.