Prentenboek Top 10 2024

Prentenboek top 10 2024 waaronder prentenboek van het jaar 2024 Help! Een verrassing! van Miriam Bos

De Prentenboek Top 10 2024 is bekend en dat betekent ook dat we weten welk prentenboek Prentenboek van het Jaar 2024 is: Help! Een verrassing!, geschreven door Miriam Bos. Dit prentenboek zal centraal staan tijdens de Nationale Voorleesdagen 2024 van 24 januari t/m 3 februari.

Prentenboek van het Jaar 2024 – Help! Een verrassing! – Miriam Bos

Prentenboek van het Jaar 2024 is geworden Help! Een verrassing!. In dit prentenboekdebuut van Miriam Bos ontmoeten we August de vos en Suusje Eekhoorn. Ze zijn vrienden, maar zijn toch heel verschillend. August houdt namelijk helemaal niet van verrassingen. Terwijl hij het liefst van alles leest, luiert en mooie dingen maakt is zijn vriendin Suusje Eekhoorn daarentegen dol op rennen, springen en wilde dingen doen.

Augusts fantasie gaat met hem op de loop. Hij bedenkt de meest verschrikkelijke situaties waarmee Suus hem zou kunnen verrassen. Maar de werkelijkheid pakt anders uit… Eén ding is wel duidelijk: Suus kent August beter dan hij denkt. Uitgeverij: Lemniscaat.

Aan zee – Noelle Smit

Noëlle Smit maakte een zonnig prentenboek over een zomerse stranddag aan de Noordzeekust. Voor kinderen valt er van alles in dit boek herkennen: van het moment dat je vanaf de duinen de zee ziet, het warme zand onder je blote voeten tot het zoeken naar schelpen en krabbetjes. Iedere tekening van dit zonnige kijkboek voor kinderen vanaf 3 jaar doet meteen verlangen naar de strand en zee. Was het maar altijd zomer! Uitgeverij: Querido.

Aron en Aardappel – Josh Lacey & Momoke Abe

Aron en Aardappel is een prentenboek over huisdieren, of eigenlijk over geen huisdieren mogen omdat je ouders allergisch zijn. Want wie kent het niet: een kind dat niets liever wil dan een hond (of een kat, konijn, vis, gerbil of wandelende tak), maar de ouders zijn te druk, of allergisch, of het huis is te klein. Aron heeft alle excuses al te vaak gehoord van zijn ouders.

Op een dag krijgt hij een verrassing van papa: ‘Alsjeblieft, een huisdier!’ Maar het is… een aardappel. Aron gooit ‘m teleurgesteld in een hoek. Maar dat aardappel-huisdier kijkt toch een beetje verdrietig. En een beetje eenzaam. Vooruit dan, Aardappel mag in de speelgoedtrein van Aron zitten en mee buitenspelen. Aron en zijn Aardappel worden onafscheidelijk! Maar als-ie beschimmeld is, gooit mama Aardappel weg. Aron is vreselijk verdrietig. Dan piept er iets groens uit de grond. Het scheutje wordt groter en groter en na een tijdje vindt Aron overal aardappels; genoeg huisdieren voor iedereen! Uitgeverij: Gottmer.

Beer zoekt een beste vriend – Petr Horacek

Zwarte Beer zoekt namelijk een vriend. En als hij Bruine Beer tegenkomt, wil het toeval dat ook hij een vriend zoekt. Dus zoeken ze samen. Maar het is bepaald niet makkelijk om een vriend te vinden. Of is die dichterbij dan ze denken? Een hartverwarmend prentenboek over vriendschap van de illustrator van Moppereend en Kleine Muis. Uitgeverij: Lemniscaat.

Fred en de (bijna mislukte) verjaardag – Pépé Smit

Fred komt er bij toeval achter dat Anton de boswachter jarig is, maar Fred weet eigenlijk niet wat dat is. Als hij van Anton begrijpt dat er een verjaardagstaart en een kadootje bij horen, heeft Fred met Anton te doen. Want niks taart en niks kadootje, Anton zit in zijn eentje in zijn boshut te sippen. Fred vindt het wel een beetje zielig voor die oude brompot en besluit er iets aan te doen. Uitgeverij: De Harmonie.

Het bos van muis – William Snow & Alice Melvin

Muis maakt een reis door het bos. Hij wil al zijn bosvrienden opzoeken en onderweg geniet hij van het wisselen van de seizoenen. En misschien, als je goed kijkt, zie je ook de eerste tekenen van de lente, de zomer, de herfst en de winter. Samen met Muis ga je het hele jaar door. Gebruik de reis van Muis om de vogels, insecten, dieren en planten te ontdekken die in harmonie leven met de wisselende jaargetijden. Til de flapjes op en kijk binnen bij de huizen van de bosdieren! Uitgeverij: Christofoor.

Het verlegen vogeltje – Jan Paul Schutten & Liset Celie

Het is een herrie van jewelste in het bos: alle vogels zijn luid fluitend een nestje aan het bouwen. De kleine groenling nog niet. Hij is te verlegen om het groenlingvrouwtje te vragen of ze met hem een nestje wil beginnen. Hij vraagt de merel om hulp, maar met al dat gesnater verstaat zij hem helemaal verkeerd! En de kauw hoort ook iets heel anders dan wat de merel zegt. En de roek verstaat de kauw weer niet… Al snel vliegt iedereen in een lange slinger door het bos, over de wei, het landgoed en naar het strand. Met helemaal achteraan de verlegen groenling. Komt het nog goed? Uitgeverij: Gottmer.

Ik mis Milo – Pim Lammers & Sanne te Loo

Na de dood van zijn schildpad Milo is een kleine jongen diep bedroefd. Het gemis voelt hij overal. In zijn hart, in zijn hoofd, in zijn buik. Van zijn moeder mag hij een ander huisdier uitkiezen. Neem een paard, zegt zijn zus. Of een hond, zegt een vriendin. Of een leeuw, stelt zijn beste vriend voor. Maar hij wil helemaal geen nieuw huisdier! Milo en hij horen bij elkaar. Voor altijd. Hoe kan een ander dier Milo nou ooit vervangen? Uitgeverij: Querido.

Pit – Maggi Li

Pit is een klein zaadje. In dit kartonboek ontdek je hoe hij als pitje in een appel zit en vanuit de buik van een vogel in een rivier belandt. Als een meisje Pit vervolgens aan de oever van de rivier vindt, stopt ze hem in de grond, waar hij uiteindelijk uitgroeit tot… een appelboom vol nieuwe appels en zaadjes! Een mooi, lekker stevig kartonboek voor alle jonge, nieuwsgierige lezers. Dankzij de stans in de vorm van een zaadje die op elke pagina terugkomt, wordt de cyclus van planten niet alleen helder, maar tegelijkertijd ook heel speels in beeld gebracht. Uitgeverij: Ploegsma.

’s Nachts als jij slaapt – Peter Arrhenius & Ingela P. Arrhenius

Het lijkt soms misschien alsof iedereen ’s nachts lekker in zijn warme bedje ligt, maar dat is niet het geval! In dit kleurrijke boek staan een paar beroepen die diep in de nacht uitgevoerd worden, zodat het leven elke ochtend weer in alle drukte kan beginnen. Denk aan beroepen als visser en machinist, en ook de dokter en verpleger zijn al heel vroeg aan het werk. Uitgeverij: Gottmer.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Lees ook

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.