Badhoeve-trilogie – Historische romanreeks, Marja Visscher

Badhoeve-trilogie - historische romanreeks door Marja Visscher

Ken jij de Badhoeve-trilogie al? Het is een historische romanreeks over boerderij De Badhoeve en haar bewoners. De boeken werden geschreven door Marja Visscher.

Badhoeve 1 – Lied van wind en water

Lied van wind en water is het eerste deel van de Badhoeve-trilogie. Advocaat Jacob Amersfoordt verliest zijn vrouw in het kraambed. Door verdriet en gemis gooit hij het roer om. Hij sluit zijn woning aan de Prinsengracht voor een reis met zijn boot. Op het rustige water maakt hij plannen om grond te kopen in de zojuist drooggelegde Haarlemmermeerpolder. Hij heeft een landgoed voor ogen met de meest moderne landbouwmechanisatie. Teruggekomen in Amsterdam ontmoet hij tijdens een concert de bekende componiste-pianiste Hermina Dijk. Er ontstaat al snel een liefdesrelatie.

Maar de geëmancipeerde Hermina voelt er weinig voor om de concertzalen los te laten. Een toekomst als boerin op de Badhoeve is een weinig aanlokkelijk uitzicht. Wanneer Jacob alleen nog aandacht lijkt te hebben voor de ontwikkeling van het landgoed vlucht Hermina naar Parijs.

Badhoeve 1 – Lied van wind en water kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Badhoeve 2 – Sporen in het polderland

In het tweede deel, Sporen in het polderland, krijgen Jacob en Hermina het zwaar te verduren. Jacob zet zich sterk in voor de gemeenschap van de Haarlemmermeerpolder. Er is nog altijd geen school, kerk of gemeentehuis, dus er moet flink gepionierd worden.

Cafés en herbergen zijn er wel, maar die zorgen ervoor dat het drankgebruik onder de bevolking uit de hand loopt. Ook thuis op boerderij De Badhoeve loopt het niet op rolletjes. Hermina en Jacob zouden graag een kindje willen, maar een zwangerschap blijft tot groot verdriet uit.

Badhoeve 2 – Sporen in het polderland kreeg van mij vijf sterren. Daarnaast voelde ik na het lezen een grote behoefte om een persoonlijk blog te schrijven over emancipatie en balans.

Naar de recensie.

Badhoeve 3 – Een schone getuigenis

In Een schone getuigenis trekt de rampspoed over Nederland. Malaria, veepest, tyfus, pokken en cholera teisteren het platteland, en dus ook de Haarlemmermeer en De Badhoeve. Het vele water is een broeinest voor deze zeer besmettelijke ziekten. Jacob en Hermina moeten dan ook alle zeilen bijzetten en grijpen vaak rigoureus in. Hoewel de acties die ondernomen worden bittere noodzaak zijn, is dit vaak tegen de wil van de bevolking. Veestapels worden afgemaakt, boeren komen in opstand, de Haarlemmermeer is een oord van kommer en kwel.

Wanneer het ergste voorbij is, zijn Jacob en Hermina uitgeput en trekken ze zich samen terug op De Badhoeve. Samen werken ze daar aan een oratorium geschreven door Jacob en gecomponeerd door Hermina. Na alles wat er is gebeurd, kunnen ze hun gevoelens alleen nog vertalen naar muziek.

Badhoeve 3 – Een schone getuigenis kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Van dezelfde auteur

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.